A Két Cica Konyhája

Karácsonyi konyakkrémes csokoládétorta

Karácsonyi konyakkrémes csokoládétorta
Tartozom egy vallomással: én nem sütök beiglit. Szeretem, de sütnek eleget a rokonok, beérem azzal, amit vendégségben eszem. A szűkebb családunkban egyébként soha nem volt szokás: anyám s nagyanyáim csodás, fényes kalácsokat sütöttek Karácsonyra: mákosat, diósat és ürest is – így ünnep volt az egész téli szünet, mert minden nap kalácsot kaptunk a reggelihez. Nekem is az elsődleges törekvésem az ünnepi sütés-főzéssel, hogy ezzel is kiemeljem ezt az időszakot a hétköznapok egyhangúságából. Odafigyelek rá, hogy ne sokat együnk, hanem emlékezetesen finomakat. Az ajándék-őrületet már egyezményesen a minimumra redukáltuk, inkább élmény szinten próbáljuk felemelni az ünnep napjait.
Ez a torta egy Hennessy reklám hatására született: egyszerűen nem ment ki a fejemből a kép a konyakospohárral és a csokoládétortával. Nemrégiben kaptam egy üveggel ajándékba, és az első dolgom az volt, hogy kísérletezésbe fogtam. Első nekifutásra sikerült megalkotni ezt a gyönyörűséget: semmi dizájn, csak tökéletes alapanyagok, tökéletes arányban. Hát ezzel fogok kirukkolni karácsonykor!
 

 
Hozzávalók:
 
Tészta
7 egész tojás
15 dkg nyírfacukor
10 dkg darált mogyoró
5 ek. liszt
5 ek. Venchi Unica kakaópor
 
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat és a többi hozzávalót, gyengén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 30 percig. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy összeessen a tészta.
 
Krém
¾ liter tej
35 dkg nyírfacukor
10 dkg liszt
5 ek. Venchi Unica kakaópor
25 dkg vaj
10 dkg Domori csokoládé
3 cl Hennessy konyak
 
A tejből, a lisztből, a cukorból és a kakaóból sűrű masszát főzünk, melyben feloldjuk a csokoládét is. Félig kihűtjük, és hozzáadjuk a habosra kikevert vajat.
A tésztát három lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel, majd kívül is bevonjuk vele a tortát. Csokoládét reszelünk rá, és enyhén megszórjuk nyírfacukorból készült porcukorral.

 

 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr272511825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása