A Két Cica Konyhája

Variációk egy tésztára

Variációk egy tésztára

 

Ricottás lepény paradicsommal és bazsalikommal

 

Ez a blogon is nagy sikert aratott leveles tészta alapú lepényeim egyike, melynek titka a megfelelő állagúra sült paradicsom - többi gyerekjáték (de ez a lépés sem nehéz). Olaszországban valószínűleg mindezt pizzatésztára pakolnák, Magyarországon egy kenyérlángos ideális feltétje lehetne - az, hogy egy leheletnyi, könnyű levelestészta kíséretében szinte csak a "lényeget" eszed, tipikusan francia dolog.

 

Érdemes feleleveníteni a korábban közzétett variációkat is, hiszen jönnek a hosszú, langyos, borozgatós nyári esték, és ezek a receptek ilyenkor kincsnek számítanak, hiszen egy ilyen lepény előbb elkészül, mint amennyi idő alatt odaér a pizzafutár a sarki vendéglőből. Csak előrelátoan be kell tárazni néhány csomag levelestésztát a hűtőbe, a tetejére pedig improvizálni valamit a maradékokból. Jó kísérletezést!

 

Hozzávalók:

- 4 paradicsom, félbevágva

- 2 evőkanál olívaolaj

- őrölt fekete bors

- 375 g leveles tészta

- 250 g friss ricotta

- 75 g reszelt parmezán sajt

- 2 tojás

- 2 evőkanál aprított bazsalikom

 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A paradicsomokat egy tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, és puhára sütjük, hogy a teteje már kissé száraz, de a belseje még szaftos legyen.

A leveles tésztát egy tepsibe simítjuk. A ricottát összekeverjük a parmezánnal és a tojásokkal, végül hozzáadjuk a bazsalikomot. A masszát a tésztára kenjük, körben kb. 2 cm-es peremet hagyva. Belenyomkodjuk a paradicsomszeleteket, és addig sütjük, míg a töltelék megszilárdul, és a tészta kezd pirulni. 4 adag lesz belőle, de én mmindig két tepsivel csinálok, mert ebből mindenki repetázni akar!

 

 

 

 

Korábbi variációk:

 

Francia rokfortos hagymalepény

 

 

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/03/04/rokfortos_hagymaslepeny

 

Medvehagymalepény fetával

 

 

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/03/28/francia_medvehagymalepeny_fetaval

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr72878108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leilahercegno 2011.05.06. 13:43:25

Huu, de csábítóak ezek a tészták...
Mindig bajban vagyok, hogy hogyan variáljam már tovább a tésztákat, vagy amiket éppen főzök... Ezt a rukkolás paradicsomosat mindenképp megcsinálom - úgyis kezdődik a paradicsomszezon végre :D
süti beállítások módosítása