Ricottás lepény paradicsommal és bazsalikommal
Ez a blogon is nagy sikert aratott leveles tészta alapú lepényeim egyike, melynek titka a megfelelő állagúra sült paradicsom - többi gyerekjáték (de ez a lépés sem nehéz). Olaszországban valószínűleg mindezt pizzatésztára pakolnák, Magyarországon egy kenyérlángos ideális feltétje lehetne - az, hogy egy leheletnyi, könnyű levelestészta kíséretében szinte csak a "lényeget" eszed, tipikusan francia dolog.
Érdemes feleleveníteni a korábban közzétett variációkat is, hiszen jönnek a hosszú, langyos, borozgatós nyári esték, és ezek a receptek ilyenkor kincsnek számítanak, hiszen egy ilyen lepény előbb elkészül, mint amennyi idő alatt odaér a pizzafutár a sarki vendéglőből. Csak előrelátoan be kell tárazni néhány csomag levelestésztát a hűtőbe, a tetejére pedig improvizálni valamit a maradékokból. Jó kísérletezést!
Hozzávalók:
- 4 paradicsom, félbevágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- őrölt fekete bors
- 375 g leveles tészta
- 250 g friss ricotta
- 75 g reszelt parmezán sajt
- 2 tojás
- 2 evőkanál aprított bazsalikom
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A paradicsomokat egy tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, és puhára sütjük, hogy a teteje már kissé száraz, de a belseje még szaftos legyen.
A leveles tésztát egy tepsibe simítjuk. A ricottát összekeverjük a parmezánnal és a tojásokkal, végül hozzáadjuk a bazsalikomot. A masszát a tésztára kenjük, körben kb. 2 cm-es peremet hagyva. Belenyomkodjuk a paradicsomszeleteket, és addig sütjük, míg a töltelék megszilárdul, és a tészta kezd pirulni. 4 adag lesz belőle, de én mmindig két tepsivel csinálok, mert ebből mindenki repetázni akar!
Korábbi variációk:
Francia rokfortos hagymalepény
http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/03/04/rokfortos_hagymaslepeny
Medvehagymalepény fetával
http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/03/28/francia_medvehagymalepeny_fetaval