A Két Cica Konyhája

Szeder, csoki és bazsalikom

Szeder, csoki és bazsalikom

 

Ideje volt már egy igazi, ütős desszert készítésének - a nyárutó a befőzések és a "besűrűsödött" szeptember miatt rohanósra sikerült, szokásommal ellentétben nem sütöttem jókat. De megígérem, hogy lassan visszatérünk a rendes kerékvágásba!  Most kihasználtam, hogy még van erdei szeder és kerti bazsalikom, és együtt használtam őket a  kedvenc, porhanyós tésztába töltött csokikrémtortámhoz.

Korábban csilivel készítettem, de még nem jött el az ideje az ilyen intenzív, csípős ízek élvezetének - az időjárás jelentésből kiindulva hétvégére megérkezik. Ez a torta pedig bearanyozta a vénasszonyok nyárának utolsó estéjét...

 
 
Hozzávalók:
 
Alaptészta
 
- 250 g liszt
- 130 g vaj
- 8 g porcukor
- 1 tojás
- egy csipetnyi só
 
Egy tálban összekeverjük a vajat, a cukrot, a sót, majd beletesszük a tojást és összekeverjük. Hozzáöntjük a lisztet, és alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát egy órán át a hűtőben pihentetjük. Ezután kör alakban kinyújtjuk, kivajazott 23 cm átmérőjű tortaformába fektetjük, hogy kb. 1,5 cm-es pereme legyen. 180 fokos, előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Ezt követően beleöntjük az előkészített tölteléket, és 140 fokon további 25 percig sütjük. Friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.
 
 
Fekete csokoládés töltelék:
 
-          300 g fekete csokoládé
-          5 deci tejszín
-          4 tojássárgája
-          10 g porcukor
-          1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikomlevél
 
A tejszínben kis lángon felolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadjuk az előzetesen a cukorral kikevert tojássárgáját és a bazsalikomot. Az elkészült masszát az elősütött tésztába öntjük és a fent leírtak alapján készre sütjük.
 
 
 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr763281401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pöffeteg 2011.10.06. 13:41:17

az Embernek a három "dilije" közül ez a kettő: a csoki és a bazsalikom (meg még az avokadó)A balkonláda meg tele bazsalikommal - nehogy megcsináljam neki a hétvégén. Szeretem az ilyen összeállításokat, amikor a szokott ízek valamivel megbolondítódnak.

jobseekers 2011.10.07. 08:19:58

Isteni lehet. :) Ha csak fagyasztott szedrem van hogy csináljam? süssem bele?
süti beállítások módosítása