A Két Cica Konyhája

A "kolbifeszt" életérzés

A "kolbifeszt" életérzés

 

Boban Markovic, Parno Graszt, pálinka, kolbásztöltés és születésnap: Darida Ágnes élménybeszámolóját olvashatjátok. Elöljáróban annyit mondanék: a jövő évi fesztivál 2012. október 19 és 22 között lesz - én már beírtam a naptárba, és lassan gondolnom kell a szállásfoglalásra is, mert ezekben a napokban egy tűt sem lehet leejteni Békéscsabán.

 

 

A Csabai Kolbászfesztivált már 15 éve minden októberben megrendezik Békéscsabán, és a négy nap alatt felpezsdül a város. Több tízezren jönnek el évről évre, mert ez sokkal több, mint egy átlagos fesztivál. Ez „A Kolbászfesztivál”.
 
Aki még soha nem vett részt a szombati kolbászkészítő versenyen, el sem tudja képzelni, mekkora buli ez. Idén több mint 500 csapat nevezett be, sokan már hetekkel előtte elkezdték a készülődést, hogy beszerezzék/legyártassák a vicces csapatöltözéket, kitalálják a csapatnevet, de olyan is volt, aki stúdióban vette fel a saját csapatindulót.
A gyúrás 10-kor kezdődik, de az igazán lelkiismeretes csapatok már 8-9 körül érkeznek, hogy kellőképpen elő tudjanak készülni. A péntek esti buli után (idén a Parno Graszt és Boban Markovicék játszottak a fesztiválon) ez elég nagy kihívást szokott jelenteni, főleg ha az ember lánya aznap ünnepli a szülinapját, mint ahogy én is.
 
De térjünk vissza a versenyhez. Minden csapatnak megvan a saját tuti receptje, amivel abban az évben biztos nyerni fog, minimum egy különdíjat – ha pedig nem így történik, az csakis a zsűri hibája lehet. Mi a klasszikus csabai kolbász receptjét követjük: kolbászhús, só, édes és csípős paprika, fokhagyma, kömény. Bors nem kell bele, bár ezt sokan nem tudják. A 10 kg kolbászhúst és a belet a csapatok a helyszínen kapják meg, minden másról (fűszerek, eszközök, kötény, stb.)maguknak kell gondoskodniuk.
 
A hangulat már 11-kor a tetőfokára hág (és még mindig csak a délelőttnél tartunk!), rengetegen táncolnak a fesztivál-feelinghez tartozó lakodalmas-mulatós zenére, mindenki mindenkivel haver, zajlik egymás pálinkájának kóstolása, és gyorsabban vagy lassabban, de elkészülnek a kolbászok is. Érdemes ilyenkor körbejárni a 2 nagy sátorban és a sportcsarnokban, ahol a gyúrás zajlik, fergeteges a hangulat és rengeteget lehet nevetni. Minden 5. lépésnél megállít valaki, felkér(vagy inkább elkap) táncolni és pálinkával kínál, közben nem győzöm kapkodni a fejem, mindenfele van valami látnivaló. Az egyik csapat tagjai műtősnek öltöztek, az infúzióból pálinka folyik, a másikban nyugdíjas maffiavezérek gyúrnak kalapban és sötét napszemüvegben. Az egyik csapatban Boros Lajos és Voga, egy másikban Fásy Ádám gyúr, a zsűritagok között ott van Balázsovits Lajos és Bodrogi Gyula is. Külön gyúróversenyek vannak a nyugdíjasoknak és az egyetemistáknak is.
 
Aki egyszer eljön, az nem hagyja ki a következő évben sem. Az ország minden részéből (sőt külföldről is szép számmal) érkeznek családok, baráti társaságok, kollégák – sokaknak a Csabai Kolbászfesztivál jelenti a fix évestalálkozási pontot. Itt sosem csalódsz, mindig azt kapod, amire számítasz, sőt még annál is jobbat.
 
Zsűrizésre le kell adni egy-egy 30 centis darabot az elkészült kolbászokból (mi idén is 2 csapattal indultunk, és csemege ill. csípős kolbászt készítettünk, de valójában az egyik nagyon, a másik pedig brutálisan csípős lett). Akiknek van lehetőségük, kisüttetik otthon a kolbászt (a helyszínen ezt sajnos nem lehet megoldani 500 csapatnak), mi is így szoktuk. Aztán jól megebédelünk a saját készítésű kolbászból, és megállapítjuk, hogy már megint mennyire jók voltunk. (Idén a zsűri ezt másképp gondolta, mert a tavalyi különdíj után idén sajnos üres kézzel jöttünk haza a díjátadóról, de a hiányérzet okozta űrt igyekeztünk némi pálinkával betölteni.)
 
Ez az a nap, amikor kétszer lehet jól bepálinkázni és kijózanodni, mert az eredményhirdetés csak este 6-7 körül van, utána pedig jönnek a koncertek. Az aktívabbak addig várost néznek vagy uszodába mennek, a passzívabbak tovább pálinkáznak a fesztiválon vagy hazamennek rápihenni az esti bulira. Hiába, kemény meló ez a kolbászfesztivál!
 
Szöveg és fotók: Darida Ágnes
 
 

 

 

SPAR CHEF JÁTÉK!

 

 

Hogy nagyobb kedvvel vegyetek részt a játékban, szeretném a magam részéről is kiegészíteni ezt a lehetőséget: aki elküldi az elkészített étel fotóját a ketcicakonyhaja@gmail.com e-mailcímre is, egyúttal egy másik nyereményakció részese is lehet. A fotókat feltöltöm a blog Facebook oldalára, ahol szavazni lehet rájuk november 9-ig, és az első öt versenyző nyereménye 1-1 BUTLERS cicás tojásfőző óra lesz.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr903354429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása