Bár szegény horvátok hamar kiestek a focivébén, szereplésük egy szempontból engem is gondolkodásra késztetett: milyen horvát ételeket ismerek? Nem a csevapcsicsára meg a sült tintahalra gondolok, amit folyamatosan eszem a nyaralások során, hanem valami igazán jellegzetes, nemzeti ételre. A kutatás még folyik, és az idén jobban a tavernák mélyére nézek, ha arra kerül a sor. Most az interneten keresgéltem, és az egyik eredmény ez a szuper leves lett (folyt. köv.).
Hozzávalók:
1 kg eper
½ l vörösbor
1 liter víz
3 deci tej
200 g tejföl
1 evőkanál liszt
2 tojássárgája
kevés só
3 evőkanál cukor
A megmosott epret a vízben és a vörösborban puhára főzzük, majd simára turmixoljuk. A tejfölt, a két tojássárgáját és a lisztet simára keverjük, majd a tejjel együtt a megfőzött, pépesített eperhez adjuk és felforraljuk. A végén egy csipet sót teszünk hozzá, és az eper édességétől függően, ízlés szerint megcukrozzuk. Hidegen és melegen is isteni!