Hogyne lenne! Tarte Tatin-féle, nádmelasszal és áfonyás balzsamecettel.
A céklarajongók pontosan tudják: a frissen felszedett, zsenge nyári cékla íze köszönőviszonyban sincs a téli, fás gumók zamatával. Ez szinte gyümölcsként használható, olyan édes, gyorsan megpuhul, ráadásul a szárából és a leveléből salátát is készíthetünk (én a nagymarosi piacon szereztem be, de a Szimplában is hozzáférhető vasárnaponként, a termelői piacon). Ez a recept nem saját találmány: a River Cottage egyik epizódjában láttam, az „Én és a zöldségeim” sorozatból. Nem emlékszem, ők mivel ízesítették, de a Tarte Tatin-féle megoldás nagyon megtetszett.
Hozzávalók:
- 300 g friss cékla
- 50 g melaszos barnacukor
- frissen őrölt rózsabors
- 6 evőkanál áfonyás balzsamecet
- 275 g (egy csomag) leveles tészta
A céklát meghámozzuk, nagyon vékonyra felszeleteljük. A sütőforma aljába szórjuk a barnacukrot, és rárétegezzük a céklaszeleteket. Meghintjük rózsaborssal, majd meglocsoljuk a balzsamecettel. Fóliával lefedve 160 fokos sütőben puhára pároljuk. Ha elkészült, befedjük a leveles tésztával, és 180 fokra emelve a sütő hőmérsékletét, 20 perc alatt készre sütjük. Egy tálra fordítva, frissen tálaljuk.