A Két Cica Konyhája

Céklatorta van?

Céklatorta van?

 YI5M1025.jpg

 

 

 

Hogyne lenne! Tarte Tatin-féle, nádmelasszal és áfonyás balzsamecettel.

 

 

A céklarajongók pontosan tudják: a frissen felszedett, zsenge nyári cékla íze köszönőviszonyban sincs a téli, fás gumók zamatával. Ez szinte gyümölcsként használható, olyan édes, gyorsan megpuhul, ráadásul a szárából és a leveléből salátát is készíthetünk (én a nagymarosi piacon szereztem be, de a Szimplában is hozzáférhető vasárnaponként, a termelői piacon). Ez a recept nem saját találmány: a River Cottage egyik epizódjában láttam, az „Én és a zöldségeim” sorozatból. Nem emlékszem, ők mivel ízesítették, de a Tarte Tatin-féle megoldás nagyon megtetszett.

 

 

Hozzávalók:

 

-          300 g friss cékla

-          50 g melaszos barnacukor

-          frissen őrölt rózsabors

-          6 evőkanál áfonyás balzsamecet

-          275 g (egy csomag) leveles tészta

        

 

A céklát meghámozzuk, nagyon vékonyra felszeleteljük. A sütőforma aljába szórjuk a barnacukrot, és rárétegezzük a céklaszeleteket. Meghintjük rózsaborssal, majd meglocsoljuk a balzsamecettel. Fóliával lefedve 160 fokos sütőben puhára pároljuk. Ha elkészült, befedjük a leveles tésztával, és 180 fokra emelve a sütő hőmérsékletét, 20 perc alatt készre sütjük. Egy tálra fordítva, frissen tálaljuk.

 

 

 

 YI5M1028.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr224774379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása