A Két Cica Konyhája

Szezonális örömök

Szezonális örömök

SEASONS_mail__04.jpg

 

 

 

A Liszt Ferenc tér új gyöngyszeme minőségi vendéglátást, és jó alapanyagokból készült, értelmezhető ételeket ígér egész évben.

 

A tulajdonos, Juhász Zoltán „régi motoros” a szakmában: több legendás étterem fűződik a nevéhez, többek között a Búsuló Juhász, melyet 2007-ben zárt be – akkor úgy gondolta, hátat fordít a vendéglátásnak. De az elmúlt hét évben nagyot fordult a világ, és vele a magyar gasztronómia, így kedve támadt újra versenybe szállni, és ebben a frissebb, befogadóbb, sokszínű közegben is kipróbálni magát.

 

A végső lökést egy londoni látogatása alkalmával Jamie Oliver egyik étterme adta: ezt a könnyed, jól értelmezhető, friss, szezonális alapanyagokra épülő konyhát akarta megvalósítani itthon. Első ránézésre a legjobb üzlethelyiséget találta meg hozzá: a Liszt Ferenc tér és a Király utca sarkán álló épület földszintjén (szemben a Zeneakadémiával) tágas, kellemes tér kínálkozott. Igazi, örömteli kihívás lehetett a belső építésznek, hiszen a boltíves téglamennyezet alatt először alakult vendéglátó tér – ami elég ritka ezen a környéken.

 

Az alábbi csodás enteriőr fotókat Kövesdi Réka készítette:

 

 

 

Közvetlenül a nyitás után látogattam el hozzájuk, és nem tudtam / tudok eléggé örülni a helynek: a Liszt Ferenc téren található éttermek az elmúlt évtizedben sajnálatos módon összemosódtak, „elturistásodtak” – a Menzán kívül (ami szintén vesztett már kezdeti fényéből, és egyébként is állandóan tele van) egyik sem tudott semmi tartósan egyedit, minőségit felmutatni. Érdekes, hogy a korábban legizgalmasabb negyed pont a „gasztroforradalom” idején süllyedt bele a szürkeségbe…

 

A Seasons visszafogott stílusú, nagy befogadóképességű hely, két különálló egységgel: egy klasszikus borétteremnek és egy lazább stílusú ebédelő szekciónak ad helyet. Örömmel üdvözöltem a Josper grillben készült ételeket (eddig csak a Várban, a Baltazárban találkoztam vele – ez egy kemence és egy grillsütő kombinációja, ami 100 %-ban faszénnel működik), és rögtön ki is próbáltam egyet. Mióta fény derült az inzulinrezisztenciámra, más szemmel nézek az elmúlt években kánaánnak tűnő étlapokra, és be kell, hogy valljam, mostani nézőpontomból a 10 évvel ezelőttire zsugorodott a kínálat. Szinte meglepett, hogy tudtak hozni például természetes alapanyagokból készült, cukormentes szörpöt. Desszertnek egy fügés-kecskesajtos salátát választottam, így végig tudtam enni egy háromfogásos ebédet, ami mostanában nem fordult elő velem gyakran (a desszert rendszerint elmarad).

 

Egy barátnőmmel ebédeltem: narancsos sütőtök krémlevessel indítottunk, …

 

 018.JPG

 

… majd én egy Josper-grillben készült tarjával folytattam, ő egy friss halas fogást választott a napi ajánlatból:

 

021.JPG

019.JPG

 

 

Végül ő egy házi szilvás lepénnyel, én egy fügében sült kecskesajttal fejeztem be az étkezést:

 

031.JPG

033.JPG

 

 

Őszintén ajánlom kipróbálásra az éttermet mindenkinek, aki szeret egyszerűen jót enni. Jó hely, jó környezetben, még a pincérek is barátságosak, és fürgén teszik a dolgukat.

 

 

 036.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr86909533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.