A Két Cica Konyhája

Skandináv brunch pezsgővel és szaunával

Skandináv brunch pezsgővel és szaunával

araz_017.JPG

 

 

Ha időben értesülök róla, hogy a dán kávémázas csokitorta ennyire finom, egyszerűen odaszületek!

 

 

Mióta vidékre költöztem, és elkezdtem beleásni magam a környezetbarát technológiákba mind a kert-, mind a házépítést-felújítást illetően, az érdeklődésem határozottan észak felé orientálódott: valahogy minden kérdésre a skandinávok adják meg a választ, amit felteszek ezzel kapcsolatban. Persze kulturális szempontból mindig a látóteremben voltak, mégpedig előkelő helyen: a Bergman filmekkel kezdődött a szerelem, aztán a dánokkal folytatódott, az elmúlt években pedig a skandináv krimik és sorozatok nyűgöznek le. Vicces eleme a változásnak, hogy a házban, ahol lakom csak Telenor (norvég vállalat) térerő van, így most is a hyperneten keresztül kommunikálok veletek, és mint minden házfelújító-lakberendezőnek, kedvenc vadászterületem az IKEA (svéd) - és még sorolhatnám...

 

Bár az ikeás húsgolyók meg a mandulatorta nekem is a kedvenceim közé tartoznak, azért gasztronómiai nagyhatalomnak nem tartottam őket - bár a dánok jó helyen állnak a világranglistán: 2011-ben Kofoed Rasmus, a fiatal dán séf nyerte a Bocuse d'Or-t, a világ legnevesebb séfversenyét, 2013-ban pedig az ezüstérmet vitték haza.

 

A Hotel Continental Araz éttermében megrendezett sunday brunchot nem a szezonális menü miatt választottuk elsősorban: egyrészt tudható volt, hogy itt nemcsak egy játszósarkot rendeznek be, hanem foglalkoznak is a gondjukra bízott apróságokkal, míg a szülők (és barátaik, például én) kényelmesen beszélgetve megebédelnek. Ami pedig legalább ilyen jó: a brunch árában benne van a szálloda wellness részlegének használata is, amit már régen ki akartam próbálni: a tetőteraszon csobbanás és a szauna elég nagy vonzerő a tél a közepén. Végül, de nem utolsósorban: ismerem az étterem konyháját, így biztos lehettem benne, hogy az étel is kifogástalan lesz.

 

Valójában odaérve tudtuk meg, hogy januárban skandináv menüt kínálnak (havonta változik a brunch tematikája), amin csak egy pillanatig akadtam fenn: végignézve a kínálatot nyilvánvaló volt, hogy nem kell halat ennünk hallal (bár kellő súllyal szerepelt a kínálatban).

 

 

A brunch teljes menüje itt található.

 

 

Hárman voltunk, így minden fogásba belecsipegettünk (ezért szeretjük ezt az étkezési formát), egészen a gyerekmenüig, mivel a harmadik személy a barátnőm kislánya, a két éves és nyolc hónapos Lilike volt. A vele való bánásmódban nyilvánult meg egyébként az étterem abszolút "gyerekbarátságos" jellege: mivel a kis hölgynek nem elég egy felnőtt, akárhányat képes mozgásban tartani, még az étterem igazgató, Kovács úr társaságában is töltött egy kis időt, aki végtelen türelemmel nézte végig vele egyenként a szilveszteri dekoráció elemeit, végül pedig megajándékozta egy csokornyi arany és fekete lufival (ami még mindig tart!).

 

Én norvég lazacot, dán marharagulevest, svéd rozmaringos csülköt ettem sült almával és céklával, majd finn palacsintát és dán, kávémázas csokitortát. Közben pezsgőt kortyolgattunk, majd felmentünk a szaunába - legközelebb valószínűleg megfordítjuk a sorrendet... Mert lesz legközelebb, ebben biztosak vagyunk!

 

Készítettem néhány fotót az ételekről, bár nem fotózáshoz voltak bevilágítva, és a meleg fogások esetében a tálalóedény kinyitásakor felcsapó gőz sem segít a fényképezésnek, azért látható, mire számíthat, aki kedvet kapott a kipróbálásához. Vigyázat, január végéig lesz ez a menü!

 

 

 

 

Akit érdekel, az Instagarmon talál még itt készült fotókat!

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr57044551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.