A Két Cica Konyhája

Reszkess, Paprika tévé!

2015.1.22. 08:16
Reszkess, Paprika tévé!

 cheesecake_1.jpg

 

Az egyetlen magyar nyelvű főzőcsatornának végre kihívója akadt: elindult a Food Network!

 

 

Reméljük, ez mindkét felet a minőségi tartalomszolgáltatásra ösztönzi, és nem a Fem3-mon és a TV paprikán halálra unt arcokat látjuk viszont.

 

 

A Scripps Networks, a világ vezető, életmóddal kapcsolatos műsorgyártójnak csatornája jelenleg 94 országban látható, és hét nyelven érhető el – ehhez társul nyolcadikként mostantól a magyar, így mi is láthatjuk a Food Network legnépszerűbb műsorait, többek között a “Felszeletelvé”-t (Chopped), ahol minden részben négy amatőr szakács verseng egymással, és az “Éttermek az út mentén”-t (Diners, Drive-Ins And Dives), amely Amerika jellegzetes útmenti és autós étkezdéit mutatja be, a “Mezitlábas Hercegnő” (Barefoot Contessa), azaz az Emmy-díjas Ina Garten tippjeit, amelyekkel egyszerűen készíthetünk el ízletes ételeket legyen szó a francia konyháról, a grillezés technikájáról vagy a csokoládé számos felhasználási módjáról. Emellett bemutatkoznak a Food Network saját szakácsai, akik a gasztronómia különböző területeire vezetnek be: Reza Mahammad az indiai és az afrikai konyhát mutatja be, és januárban indult az új műsora több országban, így nálunk is, a Reza, a Fűszerek Királya Vietnámban és Thaiföldön. Jenny Morris, a mindig vidám séf a marokkói ínyencségekre koncentrál, míg Andy Bates a mostanában egyre népszerűbb street-food világába vezet be.

 

 

Ha műsortípusok tekintetében nem is hoz újat, legalább új arcokat vezet be az egyre unalmasabbá váló kínálatba. A csatornát egyelőre csak a Magyar Telekom előfizetői élvezhetik, e bízom benne, hogy ez a helyzet rövid időn belül megváltozik. Kedvcsinálóként íme, két recept a "kuncogó gourmet" néven is emlegetett Jenny Morristól, akit hétköznaponként 11:15 és 15:25-kor láthattok a Foodnetworkön.

 

 

 2_jennymorris.jpg

 

 

Naracsos-mandulás sült ricotta sajttorta 

 

Hozzávalók:

 

150 gramm háztartási keksz, összezúzva

80 gramm hámozott mandula, megőrölve

½ teáskanál őrölt fahéj

140 gramm enyhén sós vaj

1 narancs finomra reszelt héja

500 gramm friss ricotta

250 gramm mascarpone

160 gramm porcukor

1 nagy narancs héja

3 nagy tojás, felverve

2 nagy narancs

½ bögre méz

120 gramm mandula

 

 

Elkészítés:

 

 

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy kb. 18 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát. A sajttorta alapjának elkészítéséhez helyezzük a darált mandulát és az apróra zúzott kekszet egy konyhai robotgépbe, és keverjük össze.

Keverés közben adjuk a szobahőmérsékletű vajat a mandulás kekszdarához, és keverjük tovább, amíg szépen összeáll. Alaposan nyomkodjuk a morzsás keveréket a tortaforma aljába, majd fél órára helyezzük a hűtőszekrénybe, hogy a vaj megszilárduljon.

A töltelékhez helyezzük a ricottát, mascarponét és porcukrot egy tálba, és alaposan keverjük össze. Egy másik edényben alaposan keverjük össze a narancshéjat, fahéjat és a tojásokat, majd a két masszát forgassuk össze egy tálban.

Kanalazzuk a tölteléket a hűtőből kivett torta alapra, és süssük kb. 60 percig, amíg megszilárdul. A sajttortát hagyjuk kihűlni a tortaformában, és közben készítsük el a torta díszítését.

A két narancsot vágjuk vékony szeletekre, helyezzük a mézet egy nagy, lapos edényben a tűzre, és amikor elkezd habzani, adjuk hozzá a narancsszeleteket, majd lassú tűzön főzzük a narancsot a mézben, amíg puha és aranybarna lesz.  Ezt követően kanalazzuk ki egy tálba a narancsokat és a mézes szirupot, és hagyjuk kihűlni.

Egy tiszta serpenyőben, közepes hőfokon pirítsuk meg a mandulát, vigyázva, hogy ne égjen oda – hirtelen megég, ezért figyelmesen végezzük a pirítást.  Miután megpirult a mandula, helyezzük egyből egy hideg tányérra, hogy ne süljön tovább a serpenyőben.

Helyezzük a sajttortát a szervírozó tálunkra, rendezzük el a tetején a narancs szeleteket és a mandulát, majd locsoljuk a tetejére a narancsos szirupot.

 

Mennyiség: 8 adag

 

 

 

 pepperonata_sm.jpg

 

 

PEPPERONATA

 

Hozzávalók:

 

5 evőkanál olívaolaj

2 piros kaliforniai paprika, kimagozva, felaprítva

1 sárga kaliforniai paprika, kimagozva, felaprítva

3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 vöröshagyma, vékony karikákra szeletelve

300gramm koktélparadicsom

3 evőkanál balzsamecet

½ bögre fekete magozott olajbogyó

½ bögre zöld magozott olajbogyó

Kakukkfű

Rozmaring

Zsálya

 

 

Elkészítés:

 

 

Hevítsük fel az olajt egy nagy serpenyőben, egy csipet sóval pirítsuk meg benne a paprikát majd további 10 percig főzzük. Amikor kész, vegyük ki a paprikát a serpenyőből, majd ugyanebben a serpenyőben keverjük össze a hagymát a balzsamecettel és finoman főzzük, amíg a hagyma kissé összeesik.

Ezt követően a hagymát adjuk hozzá a már lehűlt paprikához.

Ugyanebben a serpenyőben főzzük a paradicsomot 10 percig, majd keverjük hozzá a kakukkfüvet, egy teáskanál apróra vágott rozmaring levelet és két gerezd fokhagymát, további egy percig főzzük a fűszeres paradicsomot, majd vegyük le a tűzről.

 Az olajbogyókat, egy ág kakukkfűvel, a maradék fokhagymával és egy kevéske rozmaringgal egy percig a tűzön forgassuk át a serpenyőben, majd adjuk hozzá ezt is a paprikához és a többi alapanyaghoz.

Keverjük össze az összes hozzávalót, és egy szép tálban kínáljuk.

 

Mennyiség: 8 adag

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr897096721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.