A Két Cica Konyhája

Ropogós hajdinalepény

2015.2.01. 19:36
Ropogós hajdinalepény

spiler_030.JPG

 

 

 

Megint azokat a napokat éljük, amikor nem biztos, hogy van kedvünk lemenni, ha elfogy a kenyér - vagy ha mégis, nincs hova. Vagy ha van hova, nem jött meg a kenyeres autó. Akárhogy is, márciustól, vasárnaponként bajba kerülhet, aki nem volt elég előrelátó, így nem baj, ha van a tarsolyunkban néhány gyorsan és könnyen elkészíthető "kenyérpótló" recept. Ez a hajdinalepény elkészíthető bármilyen lisztből, olajból, cukorból, sőt a fűszerezés is szabadon variálható attól függően, mihez szeretnénk fogyasztani. Egy dologra kell odafigyelni: időben vegyük ki a sütőből, különben nagyon kiszárad.

 

 

 

Elkészítés: 40 perc

Lisztmentes, Tojásmentes, Tejmentes

 

 

Hozzávalók (10-12 darab):

 

150 g hajdina liszt

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál fahéj

1 csipet só

2 evőkanál kókuszolaj

50 g kókusz cukor

1/2 teáskanál vanília kivonat

1 dl víz

1 evőkanál lenmag

 

 

Elkészítés:

 

 

 

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd lassan adagoljuk hozzá a vizet, míg egyenletesen átnedvesedik a keverék, de vigyázzunk, hogy ne tocsogjon a víztől, de határozott mozdulatokkal át tudjuk gyúrni.

Akkor dolgozzuk bele az olajat, és a vaníliakivonatot.

Gyúrjunk belőle gombócot, és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 20 percre.

Akkor sodorjuk ki 0,5 cm vastakságúra, és vágjuk szabálytalan darabokra.

A tetejére szórjunk lenmagot (esetleg fekete köményt vagy szezámmagot).

170 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük ropogósra (kb. 10 perc).

Fogyaszthatjuk kenyér helyett levesekhez, salátákhoz - én most magában, tökmagolajjal meglocsolva eszegetem...

 

 

 

 

spiler_029.JPG

 

 

További információk a hajdinalisztről és az alternatív gabonafélékről: magamitakartok.hu; ugyanez a FB-on: https://www.facebook.com/magamitakartok/timeline

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr517131309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.