A Két Cica Konyhája

Bécsi fagyi Pesten

Bécsi fagyi Pesten

imag0830.jpg

Klasszikus, letisztult ízek a monarchiát idéző, elegáns környezetben.

 

Csorba Orsi beszámolója

 

 

Ha valaki extravagáns ízekre és agyoncicomázott fagylaltra vágyik, akkor nem ez lesz a kedvenc helye. Viszont ha egy igazán finom, kiváló minőségű hűsítő desszertet kíván, akkor kötelező meglátogatnia a Wiener Szalont.

 

 

Az elmúlt években megannyi szuper fagylaltozó nyílt Budapesten, melyek a legújabb trendekkel és különlegességekkel próbálják becsábítani a fagyit kedvelőket. Annak ellenére, hogy nem rajongok eme jeges desszertért, a tavalyi nyarat barátnőimmel annak szenteltük, hogy végigkóstoltuk a legfelkapottabb helyek kínálatát. Akadt pár kedvenc, de egyik sem bűvölt el igazán. Ennek oka pedig nem az ízekben, hanem sokkal inkább az állagban rejlett.

A tavaly júniusban nyílt Wiener Szalonról a pár hete hallottam először. Felkerült a „Listámra” és Ildikónak hála a tegnapi napon ki is próbálhattam fagylaltjaikat és süteményeiket, valamint a tulajdonossal, az elbűvölő Nicolas-szal is alkalmam nyílt beszélgetni.

A budapesti Wiener Szalon egy 1971 óta működő családi vállalkozás legifjabb tagja, ahol 50 éves családi receptúrák alapján készítik a fagylaltokat és süteményeket. Az anyai ágon magyar származású fiú Bécsből hozta magával apukája, Groissböck úr csodás receptjeit.  

 

 

imag0839.jpg

 

 

Az olyan hagyományos osztrák desszertek mellett, mint a Feketeerdő vagy a Mozart torta, francia receptúra alapján készült macaron-nal is kényeztethetjük magunkat. Ha pedig megéheznénk, bécsi virslit és helyben sütött pékárut, pl. kornspiccet is felszolgálnak. Vétek nem megkóstolni a fánkot, amely mennyeien könnyű és lágy, olajosságnak pedig nyoma sincs. Zseniális.

 

 

imag0834.jpg

 

 

Nicolas szerint a Wiener Szalon nem egy cukrászda, nem egy fagyizó, nem egy klasszikus szalon, hanem „fagylalt szalon”. Igaz, hogy a sütemények is rendkívüliek, de a hely igazi erőssége a fagylalt.

Csak a legjobb minőségű természetes alapanyagokból dolgoznak. Ez nálunk nem a titka a jó fagyinak, hanem az alapkövetelménye. Nem használnak aromákat, stabilizátorokat és színezékeket. Minden reggel frissen főzik az aznapi fagylaltot.

 

 

imag0837.jpg

 

 

A fagylaltpult letisztult, klasszikus ízekből áll. Mindegyik változat tojás nélkül készül. A klasszikus ízeknek a friss, legjobb minőségű tej az alapja. A mogyoró fagylalt a valódi mogyorótól, a dió pedig a finom magyar diótól kapja mesés aromáját. Nem spórolnak az alapanyagokkal: mindennek íznek telt, karakteres aromája van. Viszont a kiváló íz nem elég a jó fagylalthoz, az állaga számomra épp olyan fontos, mint az íze. A Wiener Szalonnál pont olyan amilyennek szeretem: tömör, nem folyós, de mégis krémes és lágy. Nicolas elárulta, hogy nem mesterséges adalékokkal, hanem egy bizonyos technológiával, homogenizálással érik ezt el.

Gyümölcsfagylaltjaiknál szintén gazdag ízvilág bontakozik ki.  Mivel vizes alapúak és nem is esnek át homogenizáláson, azt hihetnénk, hogy nem olyan krémes az állaguk, mint a tej alapú társaiké. A krémesség trükkje azonban az, hogy egy kevés tejporral bolondítják meg, melytől sokkal lágyabb lesz.

 

 

imag0833.jpg

 

 

Az ízen és állagon kívül van még egy lényeges eleme a fagylaltnak, melyre nem fordítanak elég figyelmet még a legtrendibb fagylaltozók sem: ez pedig a tölcsér. A Wiener Szalonban előttünk, frissen sütik a mennyien édes és ropogós tölcsért, mely egy olyan színvonalra emeli az amúgy is kiváló fagylaltot, amely elég ritka Magyarországon.

 

 

(Wiener Szalon 1082 Budapest, Corvin sétány 2/B)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr447247923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.