A Két Cica Konyhája

Két tökéletes cookie recept

Két tökéletes cookie recept

feher_keksz.jpg

 

 

 

Ha ezeket kipróbálod, nem mész többé a boltba kekszet venni: mindegyik gyors, könnyű és isteni.

 

 

 

 Nemrég kaptam egy megkeresést: nőnapi ajándékba szánt kekszeket kértek tőlem. Mivel eddig egy-egy adagnál nem sütöttem többet, nem tudtam, mit vállalok, ráadásul idő közben derült ki, hogy növelni kell a mennyiséget... Így nagy lehetőséget kaptam a sorstól, hogy túllépjek önmagamon, és a megrendelő barátoktól, hogy kikísérletezzek még néhány új cookie receptet. Most az első kettőt írtam le: ebből összesen 1650 darab készült. A további 2000 pedig három másik recept alapján. Szóval alaposan ki lettek próbálva, aki figyelmesen elolvassa és megvalósítja a leírást, nem ronthatja el...

 

 

 

Csokoládés cookie

 

 

 

Hozzávalók (30 darab):

 

120 g finomliszt

20 g jó minőségű kakaópor

120 g barna cukor

50 g reszelt csokoládé (legalább 70 %-os)

½  teáskanál szódabikarbóna

2 evőkanál darált dió

80 g olvasztott vaj (langyosra hűtve)

1 tojás

1 teáskanál vanília kivonat

darabonként  1-1 negyed dió (egészben)

sütésálló csokilapocskák a beszóráshoz

 

 

 

Fehér csokis, aszalt szilvás cookie 

 

 

 

Hozzávalók (35 darab):

 

 

150 g finomliszt

110 g cukor

80 g reszelt fehér csoki

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál őrölt fahéj

1 tojás

80 g olvasztott vaj

50 g darált aszalt szilva

darabonként 1-1 félbevágott aszalt szilva

 

 

 

csokis_keksz.jpg

 

 

Elkészítés:

 

 

  1.        Először összekeverjük a száraz hozzávalókat és a reszelt csokit. Mivel a végeredmény egy viszonylag kemény, kézzel formázható tészta lesz, nagyobb figyelmet kell fordítani az egyes összetevők homogenizálására: én habverővel szoktam átkeverni, időnként rázogatva.
  2.        Öntsük hozzá az olvasztott, majd langyosra hűtött vajat, és egyenletesen morzsolgassuk el a tésztában. Közben hozzáadjuk a darált diót, illetve a darált aszalt szilvát is.
  3.        Üssük bele a tojást, a csokis változat esetében a vaníliakivonatot, és gyúrjuk össze. Ha géppel dolgozunk, a végén mindenképpen gyúrjuk át kézzel is, mert a kézmelegtől megolvad a vaj, és jobban átjárja a száraz összetevőket
  4.        A végeredmény egy közepesen kemény tészta lesz, amit fóliába csomagolva tegyünk a hűtőbe 24 órára (így találnak egymásra az ízek).
  5.        Sütés előtt melegítsük elő a tűzhelyt 170 fokra.
  6.        Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és készítsünk a tésztánkból 2,5 cm átmérőjű golyócskákat, és helyezzük el őket a sütőpapíron egy mástól 6 cm távolságra (sütés közben a duplájára nő). Egy kicsit lapítsuk le az ujjunkkal a tetejét, és nyomjuk bele a diót/aszalt szilvát. A csokis változatra szórjunk fél kávéskanálnyi sütésálló csokilapocskát is.
  7.        Az előmelegített sütőben süssük 12 percig. Mikor kivesszük, még lágy lesz, de hűlés közben megszilárdul. Másnap lesz igazán finom. Fémdobozban legalább 10 napig eltartható (ha mindenki megfeledkezik róla…).

 

 

 

kekszhalom.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr157254483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.