A Két Cica Konyhája

Babka - az ukrán húsvéti kalács

Babka - az ukrán húsvéti kalács

2h0_3084.jpg

 

 

 

A húsvéti kalács hagyománya a családunkban örök: mindig készül „üres” kalács is a sonkához, de mindenki nagy izgalommal várja a dió és mákos, töltött, édes változatot. A múlt héten találtam rá erre a receptre az egyik kedvenc receptoldalamon, és úgy döntöttem, idén részben szakítok a hagyománnyal, és helyettük ezt fogom megsütni. Sokan félnek a kelt tésztáktól, pedig valójában nem kell: több odafigyelésre és időre van szükség, de ezzel, és a recept betartásával elkerülhető a kudarc. Én szeretem ezt a nagyszombati elfoglaltságot: a dagasztás, a tésztával való foglalkozás olyan, mint egy meditáció a konyhában, segít ráhangolódni az ünnepre. Mindjárt neki is állok a második sütésnek: a próba vekni, ami képen látható, nagyon jól sikerült, alig várom, hogy kisüljön az utánpótlás. Ezzel kívánok boldog ünnepet nektek, remélem, lesz, aki kipróbálja!

 

 

 

2h0_3082.jpg

 

 

 

Előkészítés: 30 perc + 1 óra kelesztés

Sütési idő: 35-40 perc + hűtés

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

180 ml langyos tej

14 g (2 tasak) szárított élesztő

110 g cukor

485 g  finomliszt

2 tojás

1 tojássárgája

210 g olvasztott vaj

100 g sótlan földimogyoró

100 g étcsokoládé , durvára vágva

A tetejére:

1 tojásfehérje

50 g barnacukor

 

 

Megjegyzés: a fenti adagból 2 kalács készül

 

 

 

 

 

 

  1. A langyos tejbe tegyünk egy kávéskanálnyi cukrot, majd keverjük el benne az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni (akkor jó, ha a mennyiség a duplájára növekszik, ezt vegyük figyelembe az edény kiválasztásánál, ami ne legyen fém, inkább kerámia vagy műanyag). A folyamat 8-10 percig tart.
  2. Szitáljuk át a lisztet – én ehelyett egy nagyobb tálban a robotgép habverőjével, alacsony fokozaton át szoktam keverni. Ez egy „lusta”, de hatékony megoldás a csomómentesítésre.
  3. Keverjük a liszthez a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és az élesztőt, és dolgozzuk ki simára a tésztát kézzel, vagy dagasztógéppel.
  4. 150 g vajat olvasszunk fel, és langyosan, a dagasztás végén keverjük a tésztához, és 4-5 percig együtt dagasztjuk, hogy rugalmas, homogén tésztát kapjunk.
  5. Vékonyan olajozzunk ki egy keverőtálat (hogy a kelesztés végén könnyen kiboríthassuk belőle), tegyük bele a tésztát, és egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára – ez 35-40 percig tart.
  6. Akkor borítsuk ki az enyhén átlisztezett konyhapultra, és gyúrjuk át, hogy a nagy légbuborékok távozzanak a tésztából.
  7. Osszuk két részre, és nyújtsuk ki: lehetőleg szögletesre formázzuk a tésztát, a szélessége kb. 3 cm-rel legyen rövidebb a sütőformánknál.
  8. A maradék vajat, a csokoládét és a mogyorót tegyük a robotgépbe, és zúzzuk össze, hogy egy darabos, de kenhető masszát kapjunk. Osszuk kétfelé.
  9. Kenjük a csokis-mogyorós masszát a tésztára, alul, a széléről kiindulva oszlassuk el a tésztán úgy, hogy felül 5 cm széles sávra ne kerüljön semmi.
  10. Alulról tekerjük fel a tésztát, majd egyet csavarjunk is rajta, mintha 8-ast formáznánk, és tegyük a sütőpapírral kibélelt sütőformába.
  11. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, míg a tészta feljön a forma pereméig.
  12. Akkor kenjük meg a tetejét tojásfehérjével, és bőségesen szórjuk meg barna cukorral.
  13. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük 35-40 percig.
  14. Néhány percig hagyjuk hűlni a formában, majd rácson hűtsük ki teljesen. Tökéletes húsvéti reggeli!

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr767331846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.