A Két Cica Konyhája

Cookie lisztmentesen

Cookie lisztmentesen

2h0_3065.jpg

 

 

 

Az amarántliszt pattogatott amarántmaggal keverve belül puha, kívül roppanó textúrát eredményez - ráadásul két hétig eláll. A húsvét előtti ajándék-kekszsütés közepette készítettem két lisztmentes változatot is: csokis-fenyőmagosat és fehércsokisat áfonyával, most ezt a két receptet osztom meg veletek.

 

A próbasütést egy héttel korábban elvégeztem, dupla adaggal, hogy lássam, fémdobozba zárva meddig áll el (tartósítószert természetesen nem teszek hozzá): az előbb ettem egyet, még mindig tökéletes, pedig 12 napos. A következő kísérlet a cukormentes változat lesz: megpróbálom elkészíteni mézzel és édesítőszerrel is.

 

 

Hozzávalók:

 

 

Csokis (15 darab):

 

100 g növényi zsiradék, pl. kókuszzsír

1 tojás / vagy 6 evőkanál őrölt lenmag 9 evőkanál vízben beáztatva

1 teáskanál vaníliakivonat

20 g kakaó

120 g amarántliszt

30 g pattogatott amarántmag

50 g reszelt fekete csokoládé (72 % kakaótartalomal)

120 g barna cukor / vagy eritrit

1/2 teáskanál szódabikarbóna

a tetejére: fenyőmag

 

 

 Fehér csokis (15 darab):

 

 

100 g növényi zsiradék, pl. klókuszzsír

1 tojás / vagy 6 evőkanál őrölt lenmag 9 evőkanál vízben beáztatva

1 teáskanál vaníliakivonat

140 g amarántliszt

30 g pattogatott amarántmag

50 g reszelt fehér csokoládé

120 g kókuszcukor / vagy eritrit

1/2 teáskanál szódabikarbóna

a tetejére: aszalt áfonya

 

 

Elkészítés:

 

 

1. A vajat felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.

2. A keverőgépben simára keverjük a beáztatott lenmagot és a felolvasztott kókuszzsírt és a vaníliakivonatot, és homogén masszát keverünk belőle.

3. Közben egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, és a keveréket fokozatosan, keverés közben kanalanként a kókuszszíros masszához adjuk, és amíg  a habverő viszi, géppel keverjük, majd kézzel is jól átgyúrjuk.

4. Viszonylag tömör tésztát kapunk. Gömböt formálunk belőle, majd folpackba csomagolva egy napra a hűtőbe tesszük.

5. Ez azért is fontos, mert a szódabikarbóna már az állás alatt is elkezd lebomlani a tésztában, így alacsonyabb hőmérsékleten sütve sem lesz mellékíze a keksznek (eredendően 200-250 fokon bomlik le teljesen).

6. Másnap előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Diónyi golyókat formázunk a tésztából, kicsit ellapítjuk és egy lapos tepsibe, sütőpapírra rendezzük, egymástól kb. 6 cm távolságra. A csokisat fenyőmaggal, a fehér csokisat áfonyával szórjuk meg (érdemes kicsit belenyomkodni, hogy ne peregjen le róla sütés után), és 15 perc alatt kisütjük. Kicsit lágy lesz, mikor kivesszük, de hűlés közben megszilárdul.

7. Teljesen kihűtjük, majd fogyasztásig fémdobozban tároljuk.

 

 

 

 

További információkat a maglisztekkel, álgabonákkal kapcsolatban a Mag, amit akartok! oldalán olvashattok.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr957351928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.