A Két Cica Konyhája

Kékfrankost! Most!

Kékfrankost! Most!

 

winecover_26995c.jpg

 

 

 

A kékfrankos az a borfajtánk, melynek a reputációja a szocialista állami gazdaságok tömegtermékei hatására talán a legnagyobb csorbát szenvedte. Én, mint volt soproni diák, annyi rossz kékfrankost ittam, hogy borász barátaim hosszas unszolására voltam csak hajlandó, évtizedek múlva megkóstolni. Luka Enikő kékfrankosa törte meg az ellenállásomat, és mára örömmel fedezem fel a polcokon, és újra rendszeresen vásárolom ezt  a bort. A fenti fotó illusztráció, de Enikő fertőrákosi pincészetének a teraszát idézte fel bennem, ahonnan elénk tárul a Fertő-tó teljes pompájában, és borozgatás közben lehet csodálni a naplementét, mikor a víz és a levegő színe halványkékből rózsszínbe vált. 

 

A régi kékfrankos-emlékeim nem ilyen romantikusak: a Berzsenyi Gimnáziumba jártam, ahol minden ősszel elvittek bennünket az Állami Gazdaságba kékrankost szüretelni - ebben annyi jó volt, hogy ezeken a napokon nem volt tanítás. Mondjuk 10 óra után, mikor kisütött a nap, már élvezhető volt a munka is, de reggel hétkor, a párában nem volt rajta sok öröm. A végeredménnyel, a borral kapcsolatban sem tudok sok jót felidézni. Szerencsére akkor még nem tudtuk, milyen a jó bor, viszont az iskolával szomszédos Kékfrankos borozóban a gimnazisták felnőttnek minősültek, és fogyott is rendesen a boros kóla - másképp nem is lehetett meginni.

 

Ezt követően két évtizednyi szünet következett a kékfrankossal való kapcsolatomban, de nagyon hálás vagyok Enikőnek, hogy újra megszerettette velem. Nemcsak én vagyok így ezzel - országosan egyre népszerűbb a bor, nem utolsó sorban a szakma állhatatos marketingmunkájának, és az egyre jobb boroknak köszönhetően, melyek más borvidékek kínálatában is felbukkannak. Én természetesen hűséges vagyok: csak soproni és burgenlandi kékfrankost veszek, de szívesen megkóstolom a többit is.

 

Az előttünk álló hétvégén mindenki megismerkedhet a legújabb kínálattal: a már második alkalommalmegrendezésre kerülő Kékfrankos MOST! rendezvénysorozat keretében.

 

A kékfrankost több ok miatt is jó gasztrobornak tartják a szakértők. Játékos savai felüdítik a szánkat két falat között – legyen szó akár fűszeresebb, akár zsírosabb ételekről. Mértéktartó tanninjai elősegítik, hogy a vörös húsokon túl csirkepaprikáshoz, paradicsomszósszal gazdagított pizzához vagy grillezett zöldségekhez is töltsünk belőle. Gyümölcsös illatuknak és ízüknek köszönhetően pedig jólesően kortyolgathatók tovább az étkezés befejeztével is.

 

Az egész hónapon át tartó Kékfrankos MOST! rendezvénysorozat központi kóstolója 2015. április 25-én lesz a Sofitel Budapest termeiben, ahol több mint hatvan hazai és határon túli pincészet kékfrankosaival és kékfrankosalapú házasításaival ismerkedhetnek a borkedvelők.

 

A Winelovers programsorozat többi kóstolójához hasonlóan a szervezők ez alkalommal is készülnek mesterkurzusokkal azok számára, akik alaposabban el szeretnének mélyülni e szőlőfajtában. A délután a mátrai Tőkésekkel indul, ezt követi egy osztrák pincészet, a Krutzler vertikális kóstolója, az estét a mesterkurzus teremben pedig a Junibor csapatával zárják.

 

További információk:

www.kekfrankosmost.hu

www.facebook.com/events/837689299601737

 

 

Fotó: www.thetimes.co.uk

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr887389118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.