A Két Cica Konyhája

Miért nem ír a két cica is blogot?

2015.5.25. 07:00
Miért nem ír a két cica is blogot?

internet-famous-grumpy-cat-just-landed-an-endorsement-deal-with-friskies.jpg

 Ha a cicád folyton ilyen képet vág, valamit nagyon rosszul csinálsz!

 

 

Ha Grumpy vagy Garfield a kedvenced, ne vegyél igazi macskát, mert csalódni fogsz!

 

Gyakran felteszik nekem ezt a kérdést, mivel a „celebkutyák” és „celebmacskák” blogjai, FB oldalai világszerte nagyon népszerűek. Én magam is követek néhányat, adott esetben jól szórakozom rajtuk, de valójában van bennem ellenérzés a műfajjal kapcsolatban, különösen a macskák esetében (a kutyák társas lények, más kapcsolatban vannak egymással és a gazdájukkal is, így az életük is eseménydúsabb – több elmesélhető, megírható dolog történik velük).

 

A macskás oldalak esetében úgy látom, hogy inkább a gazdi kiáltja világgá a macska nevében a személyesen fel nem vállalt véleményét, adott esetben frusztrációit. Ezért ezek a „macskák” általában kritikusak, antiszociálisak, birtoklóak, önzőek, alacsonyabb rendűként tekintenek az emberre – nyilvánvaló hát, hogy szerzőjük (bár egy háztartásban él házi kedvencével), valójában mit sem tud róla, így nem valószínű, hogy macskája valódi egyénisége, és az ember-macska kapcsolatban rejlő lehetőségek az ő esetükben valaha kibontakozhatnak.

 

 

garfield_fat.jpg

 

Ha a cicád így néz ki, nem a megfelelő táplálékot kapja, és nem a szükséges mennyiségben - tehát nem tudod, mi a jó neki! (Ha fogyókúrára fognád, ezzel az eledellel próbálkozz!)

 

 

Ezen a ponton válik a szememben kártékonnyá a macskák nevében való blogolás minden formája: ráerősítenek azokra a negatív sztereotípiákra, amelyek eltántorítják az emberek egy részét a macskatartástól. Mert a macska valóban autonóm lény, és mindegyikük igazi egyéniség, de igenis képesek a szeretetre és a ragaszkodásra, sőt empátiára is, ha megkapják hozzá a megfelelő motivációt és érzelmi biztonságot. A kutyával ellentétben nem társként tekintenek az emberre, hanem inkább szülőként (ezt személyes hősöm, Csányi Vilmos is megmondta) – és viszont is jobban kielégítik az emberben elő gondoskodási vágyat. Egy cicust nem kell sétáltatni, közösségi programokra vinni, hogy bandázhasson a fajtársaival: annál több körültekintéssel kell számára helyet teremteni az életünkben (mind fizikai, mind érzelmi téren), hiszen a kényelme, komfortérzete meghatározza majd a mi mindennapjainkat is.

 

 

yi5m1173.jpg

Egy jól tartott macska így üdvözli a tesóját a délutáni ébredés után, és aztán rögtön te következel :-) 

 

 

Persze Ginevra és Léna írhatna blogot arról, milyen jó is macskaszámba vett macskaként élni, de ez kb. egy hétig tudna újat mondani, és egyébként sem akarom őket „szerepbe” kényszeríteni: így is számtalan felkérést kapunk, hogy menjek a cicákkal tévéműsorba, fotózásra, olvasó-találkozóra, főzni (!)... Míg a blog első három évében folyton azt kellett magyaráznom, hogy a két cica, az nem két csaj, aki tünci köténykében kavar a konyhában, hanem két macska, én pedig egyedüli nőként főzök, ők pedig a nevet adják, addig az utóbbi időben, mivel tudatosodott a külvilágban a lényeg, azt kell magyaráznom, hogy ők nem idomított celebcicák, hanem két egyszerű, fekete házimacska, sztárallűrök nélkül. Naponta kétszer esznek, szundiznak, szaladgálnak a kertben, hatalmas a simi- és szeretetigényük, és ami a legfontosabb: nem szeretik az idegeneket, a helyváltoztatást, és nem teljesítenek parancsszóra feladatokat. Ez egyrészt azért van, mert a macskák csak nagy türelemmel és szakértelemmel, korlátozott mértékben idomíthatók, másrészt pedig azért, mert szeretem őket annyira, hogy meghagyjam őket macskának, és ne produkáltassam, hiszen meggyőződésem, hogy nekik ez a legjobb.

 

Viszont rengeteg kérés, kérdés érkezik a macskatartással kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, hogy indítok a témában egy cikksorozatot: nem a cicák fogják írni, hanem én, és nem szakértői tanácsadás lesz, csak az ezzel kapcsolatos tapasztalataim, gondolataim átadása. Remélem, szeretni fogjátok, ez volt az első felvonás…

 

Ha sok hasonló képet szeretnél látni a két cicáról, kövesd az Instagram profilomat ITT.

 

 

4.jpg

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr777490236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.