A Két Cica Konyhája

Cicaságok egy gasztroblogon – olvasói vélemények

2015.6.17. 14:00
Cicaságok egy gasztroblogon – olvasói vélemények

cute-little-kittens-33.jpg

Fotó: http://misselegance.net/item/33-cute-little-kittens

Májusban végre eldöntöttem: ezentúl rendszeresen írok majd a cicatartásról. Igény korábban is mutatkozott erre,  és a FB-on megosztott fotókra, cicás tartalmakra nagy volt az érdeklődés, de időnként a „gasztro” olvasótábor is hallatta a hangját, miszerint ők ide a receptek miatt járnak. Júniusban megújult a blog is, így keletkezett egy lélektani pillanat, mikor a tematikán is lehet csavarni egyet: hiszen annyi ember szereti a cicákat, de a nevelésükkel, gondozásukkal kapcsolatos információk nagy része még mindig „városi legendákon” alapszik. Belevágtam, és nem bántam meg: az első két cikkre csak pozitív visszajelzések érkeztek, az olvasottságuk kiemelkedően magas volt, viszont a FB rajongók száma sem csappant, ami komoly megerősítést jelent. A kommentek, levélben érkezett vélemények is nagyon fontosak, hiszen kijelölnek egy irányvonalat, mire vagytok elsősorban kíváncsiak. Az alábbiakban közzéteszek néhány hozzászólást is, alátámasztandó a megjelent cikkek gondolatébresztő jellegét. Ezúton is köszönöm, és továbbra is várom a visszajelzéseket!

 

Miért nem ír a két cica is blogot?

 

Míg a blog első három évében folyton azt kellett magyaráznom, hogy a két cica, az nem két csaj, hanem két macska, addig az utóbbi időben, mivel tudatosodott a külvilágban a lényeg, azt kell magyaráznom, hogy ők nem idomított celebcicák, hanem két egyszerű, fekete házimacska, sztárallűrök nélkül. Viszont rengeteg kérés, kérdés érkezik a macskatartással kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, hogy indítok a témában egy cikksorozatot: nem a cicák fogják írni, hanem én, és nem szakértői tanácsadás lesz, csak az ezzel kapcsolatos tapasztalataim, gondolataim átadása.

 

Az első bejegyzésben elhelyeztem egy rövid kérdőívet, milyen témákról szeretnétek elsősorban olvasni. magasan a „Hogy kommunikáljunk a macskával?” téma vezet, ezt követi „A lakás ’macskásítása’” és „A macskák viselkedése” – így ezek lesznek az elsődleges témáink a közeljövőben.

 

Tamás Viktor Csuba · Sokan, köztük én is éppen azért szeretjük a cicákat, mert nem alázatosak. Inkább követelők és büszkék. Emberek között sem mindenki olyan, aki meghajlik más akarata előtt, legyen az főnök, társ vagy szomszéd... Bennünk talán kevesebb a tisztelet és kompromisszumkészség. Nem is tartjuk okosnak azon lényeket, akik irányíthatók, mert azt sejtetik, alkalmatlanok önálló döntésekre. Ilyen a kutya is. Megtanulta az évezredek során, hogy utasításokat hajtson végre. Ezek után be is vallom, szerintem nekem sokkal több konfliktusom adódott az életben, mint a toleránsabb "simulékonyabb" embereknek. Ez azonban nem egyetemes szabály, csak magánvélemény a tapasztalatokból merítve.

 

Így neveld a sárkányodat!

 

A cicás cikksorozatot osztatlan lelkesedés fogadta: a legtöbben azt jelölték be a kérdőívben, hogy arról írjak, hogy kommunikáljunk a macskával. Ez az írás az első együtt töltött napok teendőiről szól.

Mária Sandi Macskák. Háromtól hétig terjedt nálunk a macskák száma anno, és nem macskakonzerv ment falun harminc, negyven éve, Tej mindig volt kiöntve nekik, lehet, hogy nem nekik való, de szerették. (Egy kandúr kivételével, aki valószínűen vadászott, néha bejött, és csak egy vízbemártott kenyérszelet evett meg, semmi mást). Volt a varázslatban hívő macska, bejött, és üres volt a tejes tál (anya nem vette észre), elment az ajtóig, megfordult, hátha már megtelt a tál. Ha volt ott valaki, akkor megtelt. És, mikor az anyamacska nevel. Nem ilyen kíméletes, mint a gazdi. Kiscica belelépett a tejes tálba. Akkora maflást kapott a mamától visszamancsból, hogy kettőt pördült szegényke. Viszont a szobatisztaságra nevelést is megoldották az anyamacskák, vagy a nővérek. Szeretem a macskákat (is).

 

Monica Manaila A kiscicákkal többnyire egyszerűbb kialakítani a kapcsolatot, mert jó esetben mi vagyunk az első állandó gazdái, de arra feltétlenül fel kell készülni, hogy minimum egy évig egy cukimuki kiscica és egy "mérgezett egér" - torpedó-dinamit-kisterminátor kombó fog keresztül-kasul cikázni a lakásban, akinek a bútorok azért vannak, hogy felmásszon rájuk, a függönyök pedig azért, hogy rajtuk himbálódzon. Ezt az élményt csak egy valami tudja felülmúlni, ha nem egy hanem kettő egykorú kiscica van, mint az én első két kandúr testvér párosom. Főleg ha csak lakásban lesznek tartva a cicák, ahol "ingerszegényebb" a környezet, mindenképpen ajánlom a kettőt, legjobbak a testvérek vagy az anya-gyerek párosak. De ne feledkezzünk meg a felnőtt cicákról sem. A mentett felnőtt cicákat sokkal nehezebb örökbe adni, pedig rengeteg előnyük van. 1. Már nem randalíroznak 2. Sokkal nyugodtabbak 3. Már kiforrott természetük van, tehát nem veszünk "zsákba macskát". 4. Sokkal jobbat teszünk ezzel magunknak is és a cicatársadalomnak is. Attól sem kell félni, hogy egy úgymond "kinti" cicát "bezárjunk" a lakásba és megfosszunk a szabadságától. Ne legyenek illúzióink: a tapasztalatom az, hogy a sokat megélt és kint szenvedett cicák boldogan feladják a szabadságukat a biztonságért, a törődésért, a rendszeres ételért és a meleg ágyért. Ne legyenek aggályaink sem: gondoljunk arra, hogy sokkal jobb körülményeket biztosítunk nekik, nem szeretem ezt a szót, de végül is "megmentjük" őket az éhezéstől, a téli fagyoktól, a sérülésektől, mérgezéstől, balesetektől, betegségektől és......nem utolsósorban a TOVÁBBI SZAPORODÁSTÓL! Minden cica más, tényleg nincs kettő egyforma és bár vannak általános viselkedési formák és gazdi-cica kommunikációs módszerek, a cicákra rá kell érezni, rájuk kell hangolódni, türelemmel, kíváncsisággal, megértéssel és intuícióval, netalán tán tanulással szerzett tudással kell őket megközelíteni. És SZERETETTEL! A cicák lenyűgöző egyéniségek, de ezt csak az a gazdi tudja érteni és értékelni, aki mindent megtesz azért, hogy közelebb kerüljön hozzájuk. És ekkor az élmény sem marad el.

 

Szonja Kálmán Mi adunk jutalomfalatot, de nem klasszikus jutalmazásképpen. A félperzsa Buboréknál a szőrgombócok kialakulása ellen találtunk egy olyat, amit szívesen eszik, nekünk meg kevesebb szőrhurkát kell felszednünk utána. Jóóóóóval kevesebbet! Viszont ezt kétnaponta stabilan megkapja, számít is rá. Középkorú, májproblémás cicaként a konzervek világa örökre bezárult előtte, így a száraz mellett a jutalomfalat és heti egy-kétszer a csirkemell a kiegészítő.
És mindenképp írj majd a cicák felnőttkori nevelhetőségéről, ha javasolhatok. Buborék több rossz szokását sikerült kioltani türelmes es következetes módszerekkel új lakásba költözésekor, amivel sokkal jobb családtag lett:)

 

7.jpg

 

Ha a te cicád is diétára szorul, a héten kedvezményesen vásárolhatsz neki hypoallergén eledelt - ITT!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr247588210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.