A Két Cica Konyhája

Fine dining a Dunán

Fine dining a Dunán




Június 2-án, az év legszebb teliholdjának estéjén régi vágyam teljesült: a Duna hullámain ringatózva, fel-le hajózva a Margit sziget és a Lágymányosi híd között, végigehettem egy tökéletes menüsort, és a hozzáillő borokat kortyolhattam az egyes fogásokhoz. Ezt a két örömforrást (hajó+fine dining) korábban nem volt módom összekapcsolni, legalábbis nem Budapesten, és ezt komolyan hiányoltam. Imádom a vizet, és mindig csodának élem meg a különbséget, milyen más perspektívába helyeződik a város, és az egész világ, ha a Dunáról néz rá az ember. Korábban többször írtam a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) nevű kezdeményezésről, és arról a küldetésről, amiért létrejött: az ország minden pontján megszülettek nekik köszönhetően a magyar gasztronómiát magas minőségben reprezentáló, hazai alapanyagokból dolgozó éttermek. Ha végiggondolom a hozzájuk tartozó éttermek sorát, magasan verik a budapesti átlagmezőnyt...

 p_13.jpg

Nekik köszönhetjük most is, hogy végre van egy hely, ahol nem kell beérnünk  a turisták elé odalökött vizes csirkepaprikás-nokedli kombóval meg a tavalyi ecetes uborkával, ha egy dunai étteremhajón szeretnénk vacsorázni: egész évben stílusos vidéki éttermek biztosítják nekünk a lehetőséget, Budapesten. 

Ahogy azt már a Stílusos Vidéki Éttermiség rendezvényeitől megszokhattuk, rendszerint egy-egy új ötlettel, új helyszínnel, különleges megoldással várják vendégeiket. Ezúttal azonban nem csupán egy újabb alkalomról, hanem egy egész éven át élményt nyújtó sorozatról van szó.


p_2.jpg

Eddig is voltak különleges, vagy különös helyen működő éttermek, azonban most a Dunán izgalmas módon fonódik össze a 21. századi gasztronómia és a két világháború között, 1927-ben épült Pannónia hajó története. Júniustól decemberig ugyanis minden hónapban a legjobb vidéki éttermeket tömörítő egyesület egy-egy tagja lesz a házigazda. A múlt század eleganciájának és a kortárs konyhák eleve izgalmas elegyéhez adódik hozzá a menet közben akárhányszor megcsodálható budapesti panoráma.

 Egyedül a zene hagy kívánnivalót maga után: mivel kb. három órát töltünk a fedélzeten, nekem kicsit unalmas volt a Dunával összekapcsolható művekből álló válogatás. Próbáltam én is utánanézni a lehetőségeknek, de a Duna ezek szerint nem adott megfelelő ihletet a zeneszerzőknek (a kék Duna keringőt mégsem játszhatják végtelenítve, mondjuk nekem egyszer is sok). Keresgéltem filmeket is a hajó építésének időszakából, ami a magyar vígjátékok aranykora volt, de csak egyet találtam: a Duna-parti randevút, 1936-ból. Hát egy ilyen vacsora randevúnak sem utolsó, az biztos...

Az eredetileg utasszállító hajóként üzemelt Pannónián Ruprecht László séf közreműködésével modern, a csúcstechnológiai követelményeknek is megfelelő konyhát építettek. A házigazda éttermeknek így minden körülmény adott, hogy legjobb formájukat hozzák a rájuk eső hónapban. A Stílusos Vidéki Éttermiség elnökeként is a szívből jövő vidéki vendéglátást népszerűsítő séf szerint elsődleges szempont a menük összeállításakor, hogy egy-egy régió alapanyagait, jellemző ízeit, borait megismerhessék egy SVÉT-vacsorán a vendégek. Így miközben Budapestet csodálják, ízekben és élményekben körbekalandozhatják a Hajdúságot, Baranyát vagy a Balatont is.

p_9.jpg

 A vendégéttermek vezető séfjei a legelső alkalommal bemutatják menüsorukat, amelyet utána egy hónapon keresztül a hajó saját személyzete prezentál a vendégek részére. A menü későbbi, folyamatos újraalkotását Ruprecht László koordinálja. Az alapanyagokat az adott étterem segítségével, annak környezetéből szerzik, minden esetben igazodva a szezonhoz és a legmagasabb minőséghez.

 p_8.jpg

Mi a következő menüsort fogyasztottuk (június folyamán minden látogató ezt élvezheti majd):

A bor-étel párosítások nemcsak szerintem voltak rendben - a mellettem ülő borszakértő kolléganő is annak ítélte őket. Maguk a fogások egyenként tetszettek, nekem egy kicsit sok volt ez a sorozat: nem mennyiségében, hanem azért, mert egy kicsit töménynek találtam. Két kedvenc fogásom volt: az első, a rohodi marhabélszín kacsamáj mousse-szal, és a lajosmizsei csirke zsályával - nálam tálalás szempontjából is ez vitte el az első helyet. Amit biztosan nem kértem volna, ha étlapról választok, az a soponyai marhabélszín mangalicapofával és szilvás raviolival - nem azért, mert nem jó, hanem mert kifejezetten téliesnek érzem ezt az összeállítást. A desszert ez után a nagyszabású ételsor után kis csalódást okozott - nem a mennyisége, hanem az egyhangúsága miatt. De megmentette a helyzetet az apátsági likőr, ami az abszolút kedvencem a műfajban, és szükség is volt a jótékony hatására, ennyi evés után.

 

Rohodi marhabélszín, kacsamáj mousse-szal töltve, almával és mogyoróval

Légli Chardonnay 2012

 p_5.jpg

Balatonboglári harcsafilé, zellerrel és édesköménnyel

PRIOR 2013. Apátsági pincészet

 p_10.jpg

Lajosmizsei csirke zsályával, zöldborsóval és karottával

Istenhegyi furmint, 2010 Árvay Pincészet

p_11.jpg 

Csegei napos borjú kukoricával és hagymával

Csakegyszóval 2012 St Andrea Egri Pinot Noir

p_12.jpg 

Soponyai marhabélszín, mangalica pofával, szilvás raviolival

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2011

 p_14.jpg

Csokoládé Duo

Apátsági likőr

p_15.jpg 

 

A Pannónián 18-20 főt tudnak kényelmesen fogadni (nagyobb családi események és baráti találkozók esetében akár 24 főt is). Az ültetéssel is a vendégek igényeihez alkalmazkodnak, ahogyan a konyha is készen áll az egyéni módosításokra a különleges étrendet követők vagy ételérzékenységgel rendelkezők számára.

 

A Pannónia heti három alkalommal, csütörtöktől szombatig számít vendégeire június közepétől, a gasztronómiai élmény ára 26 000 Ft. Budapest központjából, a Lánchíd pesti hídfőjétől indul, a Margit-híd és Rákóczi-híd közti partszakaszon hajózik.

 p_3.jpg

GASZTRONAPTÁR // SVÉT-vacsorák a Pannónián - 2015

 

Június - Ikon Étterem, Debrecen
Július - Baricska Csárda, Balatonfüred
Augusztus - Viator Apátsági Étterem, Pannonhalma
Szeptember - Mandula Étterem, Villány
Október - Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád
November - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
December - Anyukám Mondta Étterem, Encs

 

INFORMÁCIÓ és ASZTALFOGLALÁS a vendégek részére:

www.pannoniahajo.hu //  +36-70 411-0011

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr637566952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.