A Két Cica Konyhája

Hurrá, nyaralunk! De mi lesz a cicával?

2015.6.30. 17:30
Hurrá, nyaralunk! De mi lesz a cicával?

5036238119_ed047d9415.jpg

 

Fotó: https://www.flickr.com/photos/8307708@N02/5036238119

 

Ki ne várná a nyári szabadságot, az utazást, az ejtőzést a kellemes melegben, vagy épp a hűsölést az árnyas fák alatt? Manapság egy kutyát már a legtöbb helyre magával vihet a gazdi, a cicatulajdonosok helyzete azonban nem ilyen egyszerű. A szituációt érdemes az állat és az ember oldaláról is körbejárni, hogy mind a macska, mind az ideiglenes gazdi és az állandó tulajdonos számára nyugodtan teljenek a szabadnapok.

Mit érez napokig egyedül maradó cicánk?

Kívülállóként sokan úgy gondolják, hogy a cicákat egyáltalán nem érdekli, hogy gazdijuk otthon van-e vagy sem, amíg van ételük és a megszokott helyükön lehetnek. Ez az elképzelés nem teljesen helytálló, bár tény, hogy jobban viselik a magányt, mint például a kutyák. Ugyanakkor macskánknak is szüksége van emberi kapcsolatokra és ingerekre, nem beszélve a napi ellátásról, a simogatásról és egyéb kényeztetésekről. Megfigyelték, hogy sok, gyakran magára hagyott házimacska az ingerszegény környezettől és a magánytól viselkedészavarossá vált. Ráadásul – bár tény, hogy időérzékelésük egészen más, mint az embereké – a cicáknak is megvan a maguk napi rutinja, amelybe gazdájuk jelenléte és az együtt töltött idő is beletartozik. Állatkánk megszokja azt a rendszert, amelyben gondozójával él, alkalmazkodik hozzá, és mint minden változást, az ebben beállókat is nehezen viseli. Könnyen étvágytalanná, kedvetlenné válhat, ami bizony nagyon veszélyes lehet, ha csak 3-4 nappal később veszi ezt észre ideiglenes gondozójuk. A Fressnapf szakértői szerint érdemes megkérni azt az embert, aki vigyáz kedvencünkre, hogy napi egy étkezésnél mindenképpen legyen jelen és figyelje, hogy a cica jóízűen eszik-e, illetve milyen a kedélyállapota.

Ha lehetséges, már a születésétől igyekezzünk hozzászoktatni kedvencünket az időnkénti környezetváltozáshoz. Ha pedig sikerül megoldanunk, hogy ilyen alkalmakkor ugyanaz az ideiglenes gazdi vigyázzon cicánkra, szinte stresszmentessé tehető a külön töltött időszak, és mi is nyugodtabban pihenünk annak tudatában, hogy négylábú barátunk biztonságban, számára ismerős környezetben van.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy ideiglenes cicagazdinak?

Az első és legfontosabb teendő az előzetes összeszoktatás: az átmeneti gondozó utazásunk előtt többször látogasson el otthonunkba, hogy cicánk még nyugodt körülmények között találkozhasson vele, szokja meg hangját, szagát, jelenlétét. Apró, de hasznos trükk: az ideiglenes gazdi első ottléte után hagyjon ott egy ruhadarabot (például egy kendőt), így a következő alkalommal szaga már nem lesz ismeretlen a cica számára. Szintén elősegítheti a barátkozást, ha időszakos gondozója minden érkezésekor jutalomfalattal kedveskedik négylábúnknak.

Mielőtt elutazunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a pótgazdi pontosan tisztában van feladataival. Ismételjük át a napi rutint, és azt is beszéljük meg, mi a teendő baj esetén. A gazdák és az állatorvos elérhetőségei legyenek több helyen feltüntetve (kiragasztott cetlin, mobiltelefonban elmentve).

Ha mindent leegyeztettünk, immáron nincs más dolgunk, mint élvezni a nyaralást – és persze utána sietni haza, hogy minden egyes elmaradt simogatást sokszorosan bepótoljunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr727588078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.