A Két Cica Konyhája

Pazar ebéd, a legszebb balatoni panorámával

Pazar ebéd, a legszebb balatoni panorámával

Márga Bisztró, Csopak

A BALATON EGYIK LEGSZEBB (HA NEM A LEGSZEBB) TERASZA, NAPSÜTÉS, NYUGALOM, CSOPAKI OLASZRIZLING ÉS HELYI ALAPANYAGOKRA ÉPÍTKEZŐ, SZERETHETŐ, „BAKONYI” KONYHA.

A  Balaton északi partja az elmúlt években sok fejlődést mutatott a minőségi vendéglátás terén, de a balatonszemesi Kistücsökhöz fogható, etalonértékű, egyedi gasztronómiai „állócsillagot” nem tudott még felmutatni.

A Márga Bisztró a Szent Donát pincészet területén, a csopaki szőlőskertben nyitott meg ez év tavaszán, és ha még nem is érte utol déli parti szomszédját, hozzáállásban, elkötelezettségben és jó ízlésben, melyhez megfelelő tudás is járul, esélyes vetélytársnak mutatkozik.

Helyrajzi adottságok tekintetében jobb helyzetben van: az étterem minden pontjáról jól belátható a csodálatos balatoni panoráma, melyet ígéretük szerint egész évben élvezhetünk majd, mivel szezonon kívül is nyitva lesznek, legalábbis hétvégeken.

Persze mindez mit sem érne a kiváló konyha nélkül, de az itt elköltött ebéd során megbizonyosodtam róla, hogy nemcsak szép terveket, hanem eredményeket is fel tudnak mutatni, helyi alapanyagokból összeállított, nagy szaktudással elkészített ételek formájában.

Ott jártunk alkalmával a betérő vendégeket „céklaccinóval”, azaz tejhabos, sűrű céklalével fogadták, ami sokkal jobbnak bizonyult, mint ahogy első hallásra elképzeltük.

Italválasztásban adta magát a Szent Donát pincészet csopaki olaszrizlingje, és a ház rózsaszörpje (ha a szőlőskertbe fel akarunk jutni, valakinek a volánnál kell maradnia…).

Az étlap bőséges és változatos, nehéz a választás – végül a két kiválasztott menü karakterében teljesen eltért egymástól: mindkettőben voltak egyedi, nagyon jó elemek, és javítani való is.

Előételek:

m_6.jpg

 Tökmagos nyúlterrin narancsos répasalátával – ezt a fogást még kóstolás előtt nagy örömmel üdvözöltük az étlapon. Az ehhez hasonló hideg pástétomok sajnos ritkán bukkannak fel a borvendéglők kínálatában, pedig tökéletesebb kísérőt egy esti borozáshoz nem nagyon tudok elképzelni. Ez a mellé fogyasztott csopaki olaszrizlinggel maximálisan beteljesítette küldetését, és a zsenge nyúlhús és a tökmag párosítása nemcsak a borhoz illik, hanem a bakonyi ízvilághoz is. Szemre is tetszetős, tömör, de nem száraz, jó ízű fogás, és a mellé tálalt narancsos répát még a nyuszi is szeretné.

m_7.jpg

 Laskagomba carpaccio citrusos mascarponehabbal – az ötlet kiváló, és a végeredmény látványnak sem utolsó. Sajnos a marinált laskagomba a mascarpone citrusosságával együtt kissé savasnak bizonyult – nem túlzóan, de aki az olajosabb, lágyabb ízeket szereti, mást válasszon (van miből, szerencsére).

Az első dolog, amire kíváncsi vagyok egy új étteremben járva az, milyen a kenyér - szerintem mindent elmond az üzemeltetők ízléséről, a gasztronómiához való hozzáállásáról, a vendéglátáshoz való viszonyáról, milyen kenyérrel várják a vendéget. Nos, a Márgában nem helyi készítésű, de külön a számukra, egyedileg sütött szárított paradicsomos kenyeret hoztak, és ezzel szereztek egy jó pontot még tálalás előtt. A galériában látható a céklaccino és a rózsaszörp is:

 Főételek:

m_9.jpg

 Sertéstarja töltött burgonyával és újhagymával, pirított sertésbőr chipsszel és póréhagymahamuval – az étlap egyik gyöngyszeme, remélem, sokáig fent marad. Erre még a bakonyi betyárok is büszkék lennének: szaftos, szépen átsült tarja, ropogós krumpli, és a pattogatott kukoricához hasonló, pirított sertésbőr, ami annyira jó, hogy nem lehet betelni vele. Az egész fogás jóízű, egységes, és mennyiségében is optimális.

m_10.jpg

 Harcsafilé kapros túrógombóccal, narancsos édesköménnyel – bár ez volt a harmadik étel, ami naranccsal készült, ezt még elnéztük volna, ha nem bizonyult volna kissé desszert-jellegűnek a túrógombóc.  Nem volt édes, de ez a lágy állag a kaporral inkább a kapros-túrós lepény és a túrógombóc keresztezését asszociálta, és az egyébként nagyon kellemes édesköménnyel a szintén lágy ízű, puha, vajas halszelet nem kapott elég karakteres alátámasztást. Ez háziasszonyi okoskodás persze, de kipróbálnám kapor helyett spenóttal, vagy a kapros ízt tenném hangsúlyosabbá benne, esetleg a narancs helyett citromot használnék az édesköményben… Klasszikusabb, de talán jobban kiegészítenék egymást a hallal.

A Márga "motorja" Deli Jani, akit a magyar gasztronómia fejlődését figyelemmel kísérők a Csalogány 27-ből és a MÁK bisztróból ismerhetnek, az étterem, és a márga, a kőzet, amiből a Balaton felvidék nagy része áll (a galériában):

 Desszertek:

m_11.jpg

 Mákosguba - a magyaros vonalat tartva, megkóstoltuk a mákos gubát, ami nemcsak az elvárásainkat teljesítette, hanem még egy kis pluszt is adott hozzá a mákos habcsók-rudakkal. (Desszertekben egyébként erősnek tűnik a hely, ötletben és tudásban sincs hiány, a jó alapanyagok pedig maximálisra emelik az élvezetet.) Erősen „újragondolt”megoldással állunk szemben, de esetünkben nem volt hiábavaló az újító szándék: egy mákos mini kalácspudingot kapunk gyümölcsszószban, rajta egy gombóc vaníliafagylalt, mákos tejszínhab és a már említett habcsókrudak. Amilyen apró, olyan változatos, minden ízében öröm a fogyasztása.

m_12.jpg

 Csokitorta mentával és tejcsokoládé lapocskákkal – nem állandó eleme az étlapnak, de mi visszatapsolnánk: a felülete enyhén roppan, a belseje lágy, de nem ragacsos, és az étcsokiban megbúvó tejcsoki lapocskák még szerethetőbbé teszik ezt az egyszerűségében tökéletes desszertet. 

m_14.jpg

Összességében véve, az ételek minőségét, az ár/érték arányt, a kiszolgálást és az itt töltött idő élményfaktorát tekintve a Márga számunkra a kiemelten ajánlott gasztronómiai célpontok közé kerül besorolásra.

Mivel a Balaton legszebb teraszáról és az északi part legjobb konyhájáról van szó, asztalfoglalás erősen ajánlott! 

Információk: http://marga.hu/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr907596382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.