A Két Cica Konyhája

Quinoa taboulleh fetával

2015.8.01. 10:10
Quinoa taboulleh fetával

tab_3.jpg 

Van egy jó, és egy rossz hírem, kettő az egyben: mától visszajön a kánikula. Ilyenkor jó utánanézni, mit esznek azok a népek, akik jobban hozzá vannak szokva, mint mi. Ez az arab saláta igazi melegben egy teljes étkezést is kiválthat, mindemellett nagyon-nagyon jó! 

A taboulleh (tabulé) saláta az utóbbi években gyakran felbukkan a magyar blogokon - étlapokon nem emlékszem, hogy már láttam volna, de remélem, sokan készítik otthon, mert egyrészt nagyon finom, másrészt nagyon jó az összetétele, és különösen a nyári melegben nagy áldás, hiszen kánikulában egy étkezés is kiváltható vele. Észak-Afrika egyik jellegzetes étele: a forró vízben áztatott törtbúzát (bulgurt) vagy kuszkuszt olívával, citrommal, petrezselyemmel és mentával ízesítik kivétel nélkül minden arab országban, de tetszés szerint hagymát is adagolhatunk hozzá. 

Ezen a recepten egy szokatlan változtatás történt: búza helyett az “inkák aranyaként" ismert quinoával (ejtsd: kinoa) készült. A quinoa már több ezer évvel ezelőtt közkedvelt táplálék volt, majd a többi gabonaféle térhódításával háttérbe szorult. Napjainkban újra megtalálható az élelmiszerboltok, bioboltok polcain, sőt a FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) 2013-as évet a quinoa évének tulajdonította (The International Year of the quinoa). 

A változtatásnak két oka volt: egyrészt az, hogy a quinoa gluténmentes, hiszen pseudocereália, vagyis álgabona (magja kicsi, elefántcsont színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske). Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. A fehérjéket felépítő aminosavak közül kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmazza a lizin nevű eszenciális aminosavat, amely a többi gabonafélében alig fordul elő. Zsírtartalma ugyan magasabb, mint a közönséges búzáé, azonban kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Kiemelkedően magas rosttartalma miatt felhasználása előnyös, ha étrendünk sok finomított élelmiszert tartalmaz. Különösen jó azoknak, akik húsmentes étrendre váltanak: magas fehérjetartalma miatt csökkenti a hús utáni sóvárgást.

tab_1.jpg

 

Quinoa taboulleh fetával

 

250 g quinoa

tengeri só és frissen őrölt fekete bors

2 citrom frissen facsart leve, 1 teáskanálnyi reszelt héja

5 evőkanál jó minőségű olívaolaj

1 csésze vékonyra szeletelt lilahagyma

1 csokor apróra vágott friss mentalevél

1 csokor apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem

1 kisebb kápia paprika, apró kockákra vágva

1 kisebb kígyóuborka, hámozatlan, közepes kockákra vágva

15 szem koktélparadicsom, félbevágva

100 g közepes kockákra vágott feta

Elkészítés:

 

1. Egy serpenyőben szárazon, folyamatosan kevergetve enyhén pirítsuk meg a quinoa magokat, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyit felvesz - kb. 3-3,5 dl. Sózzuk meg, és kevergetve forraljuk el róla a vizet. Mikor a magok kezdenek átfehéredni, és csak kevés víz látható az edény alján, fedjük le és tegyük félre - míg kihűl, ezt magába szívja és teljesen megpuhul.

2. Ez idő alatt daraboljuk fel a zöldségeket, a fetát, aprítsuk fel a zöldfűszereket, és keverjük ki az öntetet a citromlé és az olívaolaj felhasználásával. A listában szereplő són és borson kívül ízesíthetjük egy kis csilivel, vagy más csípős fűszerrel is.

3. Ha a quinoa kihűlt, keverjük össze a salátát, és legalább egy órára tegyük a hűtőbe fogyasztás előtt. Hidegen tálaljuk.

 Galéria:

 

 Fotó: Tóth Milán - tothmilan.hu

Alapanyagok: METRO

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr137661788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.