A Két Cica Konyhája

Megtaláltuk az ország legjobb rántott húsát!

Megtaláltuk az ország legjobb rántott húsát!

198_bonnechance_sajtout_resize.jpg

Aki még nem evett igazán jó rántott húst, mindenképpen siessen Bázakerettyére - aki pedig úgy gondolja, hogy evett már, még inkább, mert rá fog jönni, hogy mindennél van jobb.

Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a felvezetéssel: ahány étterem tulajdonossal beszélgettem eddig vendéglő-nyitás kapcsán, az első öt mondatban mindig benne volt, a kitűzött célok között, hogy megmutassák a vendégeiknek: nemcsak rántott hús van a világon - sok helyen nem is tartanak. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy meg kell mutatni a közönségnek a hazai alapanyagok, és azok felhasználási lehetőségeinek sokszínűségét, új technológiákat, ételtípusokat. Nem kell mindent bepanírozni és zsiradékban kisütni, de amivel megtesszük, az legyen tökéletes, és a belőle készült fogás ne "lógjon le az étlapról" - a megfelelő körettel, tálalással, egyenrangú helyet kapjon a korszerű ételkreációk mellett. 

Mert a rántott hússal kapcsolatban van két rossz hírem: az egyik az, hogy mindenki szereti. A másik pedig, hogy sehol nem készítik igazán ízletesen. A "mama főztje" soha nem megy ki a divatból, és időnként mindenkinek szüksége van a házikosztban megszokott fogásokra. Ez nem gasztronómiai, hanem érzelmi kérdés, és akár tetszik, akár nem, a jó étel időnként igenis jó gyógyír a lelki sebekre vagy hiányérzetre.

Ezért a rántott hús, a töltött káposzta, a palacsinta, a rétes, vagy akár a lecsó nem egyszerűen étel, hanem vallás: ahány ház, annyi recept, és kivétel nélkül mindenki hajlandó megküzdeni a saját megoldás mindenek feletti eredetiségéért.

Az életben elkerülhetetlen, hogy elszakadjunk az otthontól, a házi tűzhelytől, ezért felbecsülhetetlen azoknak a helyeknek az értéke, ahol visszakaphatjuk ezt az illúziót. A bázakerettyei Bonne Chance Hotel pontosan ilyen, és az ízek, a családias hangulat mellett példaértékű módon, a fenntarthatóság alapértékei mentén építkeznek - az éttermük emellett bekerült 2013-ban és 2014-ben a világ egyik legrangosabb étterem értékelő kiadványába, a Gault & Millauba, így felrajzolták Bázakerettyét a világ gasztronómiai térképére.

 018_bonnechance_sajtout_resize.jpg

"Éttermi alapelvek - zalai ízek, ínyencségek, házias alapok"

friss alapanyagokat használunk

amit tudunk környékbeli termelőktől vásárolunk

saját fűszernövényeket használunk

nem tartunk mirelit burgonyát

a lekvárokat magunk főzzük

valódi mézet használunk

hordókban savanyítjuk az asztalra kerülő savanyúságokat

ételeinket az egészséges konyha alapelveinek megfelelve készítjük el

 023_bonnechance_sajtout_resize.jpg

A tulajdonosok, Csilla és Gábor az üzleti szférában dolgoznak, de igazi lokálpatrióták: küldetésüknek tekintik, hogy Zalának ebben az eldugott, déli csücskében mozgásban tartsák az  életet - a környékbeli falvak sajnos az utóbbi években elnéptelenedtek, annak ellenére, hogy az önkormányzatok sokat tesznek azért, hogy vonzóvá tegyék a környéket azok számára, akik inspirációt éreznek a vidéki élet iránt: Bázakerettyén például nemrég még 1 (!) forintért vehetett összközműves telket az, aki vállalta, hogy családostul idetelepül (ez az önkormányzat akciója volt, de "pesti viszonylatban" nagyon olcsón lehet vásárolni most is). Mivel a MOL 1937 óta termel ki olajat a környéken, a települések nem szegények: olyan iskola, művelődési ház és termálfürdő várja a látogatókat, amilyet a budapesti kerületekben sem látni. Az utak jó minőségűek, és a házak körül sehol nincs kerítés, így a szépen parkosított környék a tágasság érzetét kelti. Mikor a szlovén határ előtt lekanyarodtunk az M7-ről, olyan érzésem volt, mintha Középföldére érkeztünk volna: meg sem rezzenek, ha egy hobbit lép ki valamelyik kapun.

A szállodában két kutya és egy csodás main coon cica is várja  a vendégeket: mindannyian mentett állatok. Csilla, a tulajdonos elkötelezett állatvédő, aki aktívan segíti az Állatvédőrség munkáját.

Bár én az étteremben el tudnék tölteni egy hétvégét, azért a környék is tartogat rengeteg látnivalót - igazi környezettudatos programot szervezhet magának, aki idelátogat. A szomszéd faluban van Öveges professzor szülőháza, a út közben több hektárnyi, védett bükkös. Kerékpárbérlésre is van lehetőség, így a zöld dombokon lekerekezhetjük a bőséges étkezéseket. A szállodától néhány lépésre található az európai színvonalú termálfürdő és strand, fél órányi autóút után pedig meglátogathatjuk Szlovéniában Európa legnagyobb orchideafarmját. 

A számomra legkedvesebb látnivaló Tormaföldén található (na ugye, hogy Középföldén vagyunk?): egy hatalmas fügeültetvény, kiwivel és khakiszilvával kiegészítve. Lehet szedni, enni, befőzni, és isteni. Nem messze tőle található a Bussay pincészet is, remek borokkal, présházzal és további fügefákkal. A környék klímája Észak-Olaszországéhoz hasonló, így csodásan beérnek ezek a gyümölcsök. 20 évvel ezelőtt egy olasz nyelvtanár, Varga János telepítette az első fákat, az ő ötlete, és későbbi tapasztalatai alapján épült ki az ültetvény. Bussayéknál rizlingeket kóstoltunk, ezeket a borokat szolgálják fel a Bonne Chance-ban is az étkezések alkalmával.

De nézzük végre az étkezéseket, mert ez szintén megér egy "misét":

226_bonnechance_sajtout_resize.jpg

A reggeli svédasztalon értelemszerűen helyi termékek találhatók, és frissen sült, házi péksütemények. Akinek kedve van hozzá, lejöhet egy órával korábban, és meg is sütheti magának (szakszerű segítséggel természetesen):

Házi májpástétom

Friss sajtok

Házi , bükkfafüstön füstölt szalonna, kolbász, vastagkolbász

Paprikás sertésfej

Házi joghurt

Saját készítésű szilva és eperdzsem

Saját pékáru : kukoricaszáras, fonott kalács, zsemle, briós, burgonyás kenyér

 

 

 

 

 

 

 

Érkezésünk alkalmával délutáni hideg büfé várt bennünket, a következő kínálattal:

joghurtos kovászos uborka leves

aszalt vörösáfonyás szarvaspástétom

lesütött hús, ahogy a nagymama készítette

családi recept szerint tepertős pogácsa és  sajtos pogácsa

ciabatta, zsemle, burgonyás kenyér, korpás kenyér helyben sütve

hidegen sajtolt tökmagolajos friss tépett saláta, friss kecskesajttal

hajdina saláta, friss spenóttal, sült paprikával

kézzel húzott totyogós túrós rétes

kecskesajt ropogós

 

 

 

 

 

 

 

A vacsora, amit a mai napig emlegetek, a következő volt:

abált sertésnyelv tormás alma chutney-val

savanyú tüdőleves fürjtojással

rántott pontyfilé  hideg tökmagolajos burgonyasalátával

fehérboros-kakukkfüves tejszínes nyúlragu dödöllével, tejfölhabbal

Bonne Chance rántott hús egy két csavarral

Bonne Chance almás pite, vanília fagylalttal

 

 

 

 

 

 

 Akinek kedve támadt az utazáshoz, a következő linkeken tud utánanézni a programlehetőségeknek:

 Bázakerettye

www.bonnechance.hu/hu/programs/

 Öveges Professzor :

http://www.paka.hu/index.php/ct-menu-item-5/ct-menu-item-11

 Orchidea farm  :

http://www.tropskivrt.si/si/kje-smo

http://www.bonnechance.hu/hu/programs/

https://www.youtube.com/watch?v=Nd7EG2n-NJ8

 Erdei kisvasút, a megálló a hotel előtt van :

https://www.youtube.com/watch?v=ebgh6IG928w

http://www.zalaerdo.hu/hu_erdeivasut.php

 Bussay Pincészet  :

http://www.bussaypince.hu/

 Tormafölde, füge ültetvény

http://zaol.hu/gazdasag/uttoro-kezdemenyezes-zalai-fugeliget-het-hektaron-1424339

 Most ránéztem a Bonne Chance Facebook oldalára: az aktuális ajánlat szerint reggelivel és háromfogásos vacsorával 9900Ft/Fő/éj áron lehet foglalni - http://www.bonnechance.hu/hu/offers/#post-675.

 Fotók: Szabó Miklós

FOLYTATÁS:

Így készül a tökéletes almás pite 

Szüreteltünk Magyarország legnagyobb fügeültetvényén!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr707674582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.