A Két Cica Konyhája

Ázsiai konyha felsőfokon

2015.9.08. 11:54
Ázsiai konyha felsőfokon

csirke_ching.jpg

BBQ csirke grillezett kínai spárgababbal

Ching-He Huang receptje

A páchoz:

6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

Egy 5 cm-es darab friss gyömbér, meghámozva, és frissen lereszelve

4 púpozott evőkanál sárgabab szósz (erjesztett szójababból készült sós szósz)

4 púpozott evőkanál méz

4 evőkanál világos szójaszósz

4 evőkanál Shaohsing rizsbor vagy száraz sherry

1 púpozott evőkanál világos barnacukor

1 teáskanál sötét szójaszósz

1 evőkanál földimogyoróolaj, és még egy kevés a grillrács beolajozásához

6 darab csirkecombfilé, bőr eltávolítva és 3-5cm-es darabokra felvagdosva

4 darab (25 cm hosszú) bambusz sasliknyárs, felhasználás előtt 20-30 percre vízbe áztatva

340 gr kínai spárgabab, végek levágva és harmadokra aprítva

1 piros chilipaprika, kimagozva és a díszítéshez felaprítva

1 piros chilipaprika, kimagozva és a díszítéshez felaprítva

A pác összes hozzávalóját öntsük egy edénybe, és alaposan keverjük össze. Helyezzük a csirkét a pácba, és forgassuk meg, hogy mindenhol bevonja a páclé, majd fedjük le az edényt, és a hűtőszekrényben legalább egy órán keresztül, de lehetőség szerint akár egész éjszakára hagyjuk a húst pácolódni.

Magas hőfokon melegítsük elő a grillt vagy grillező edényt, győződjünk meg arról, hogy a sütés előtt a rostélyokat tisztára dörzsöltük, és kissé beolajoztuk.

Vegyük ki a csirkét a pácból és tegyük félre a páclét. A félrerakott páclevet öntsük át egy kisebb lábasba és egy percig forraljuk, majd ismét tegyük félre. Osszuk négy részre a csirkét és húzzuk fel a 4 bambusz sasliknyársra, minden nyársra körülbelül 5-6 darab csirke jut.

 Mindkét oldalon 2-2 percig grillezzük a csirkét, vagy addig, amíg megpirul. Vegyük közepesre a hőt és a csirkenyársak mellett süssük meg a zöldbabot is, közben locsoljuk meg a csirkét és babot a félrerakott páclével. Folytassuk pár percenként a forgatást és locsolást, amíg a saslikok külső szélei mázasak és ragacsosak lesznek és a csirke szépen átsül, ez összesen körülbelül 10-12 prcet vesz igénybe. Forrón vagy szobahőmrsékleten tálaljuk, a felaprított chilivel díszítsük.  

Elegendő: 4 személyre

Előkészítési idő: 10 perc (plusz a pácolási idő)

Főzési idő: 15 perc

Nehézségi fok: Könnyű

ching_kajaval.jpg

Ching He Huang séf, aki már közel tíz éve főz a tévében (pedig még csak 36 éves – és 26-nak látszik), ebben a sorozatban bebizonyítja, hogy a kínai konyha jóval több, mint amennyit a kínai gyorsbüfékből megismertünk.

Ching a műsorban gyakran mesél az ázsiai hagyományokról is, többek közt az evőpálcika használatáról. Mi is összegyűjtöttünk 5 érdekes tényt ezzel kapcsolatban:

  • Már több mint 3000 évvel ezelőtt használták őket az ókori Kínában.
  • A kínai bölcs, Konfucius gyakran érvelt az evőpálcikák mellett a késsel szemben: szerinte az étkezőasztalnál nem jelenhet meg gyilkolásra alkalmas eszköz. Az éles kések erőszakos, háborús gondolatokat szülnek, beárnyékolják a jó kedélyű étkezéseket.
  • Az evőpálcika kínai neve „kuai”, eredeti jelentése „gyors”, ezért a menyegzőkkor a hozzátartozók evőpálcikát ajándékoztak az ifjú házasoknak, hogy minél előbb gyermekáldásban legyen részük.
  • A pálcikát használaton kívül nem szabad a rizsbe vagy a tésztába szúrni úgy, mert bármilyen felfelé álló, vékony hosszúkás tárgy a füstölőkre emlékeztet, melyeket temetések alkalmával gyújtanak.
  • A nyugati kultúrákban elterjedt hosszú szemű rizsfajtákat ne is próbáljuk meg pálcikával fogyasztani, mert szemenként széthullanak. Az ázsiai rizs apróbb szemű, megfőzve ragacsosabb, tapadósabb, így alkalmas a pálcikával való „belapátolásra”.

A „Könnyedén kínaiul” szeptemberben hétköznaponként a Food Network műsorán.

tacos_ching.jpg

Illatos-ropogós kacsa taco ázsiai körtés-mangós salsával

Ching-He Huang receptje 

A páchoz:

4 evőkanál friss gyömbér, meghámozva és lereszelve

2 evőkanál Shaohsing rizsbor vagy száraz sherry

2 evőkanál őrölt szecsuáni bors

2 csipet tengeri só

4 darab csillagánizs

1 evőkanál sötét szójaszósz

1 evőkanál világos szójaszósz

2 darab kacsamellfilé (összesen körülbelül 1/2 kg), bőrével, a kacsabőrt kereszt mintákat képezve bevagdossuk

Az ázsiai körte salsához:

1/2 érett ázsiai körte, apróra felkockázva

1/2 nagy mangó, apróra felkockázva

1 rózsaszín grapefruit, cikkelyekre szedve, minden cikkely 3 részre vágva

1/4 bögre vöröshagyma, finomra felaprítva

2 evőkanál finomra felaprított koriander levél és szár

1 lime leve és reszelt héja

1 evőkanál friss gyömbér, meghámozva és lereszelve

1 piros chilipaprika, kimagozva és finomra felaprítva

2 csipet szárított piros chilipehely

Ízlés szerint tengeri só

1 evőkanál zöldségolaj

Kukoricakeményítő

Földimogyoróolaj a sütéshez 

A tálaláshoz:

Kisméretű sárga kukorica tortillák

Finomra aprított koriander

Nagy pelyhes tengerisó

Zúzott piros chilipehely

Helyezzük a pác összes hozzávalóját egy közepes keverőtálba, és alaposan keverjük össze az alapanyagokat. Helyezzük a kacsamellfilét a pácba, fedjük le frissentartó fóliával, és legalább 30 percre, de lehetőség szerint akár 24 órára hagyjuk a húst pácolódni.

Amíg a kacsa pácolódik, egy közepes keverőtálban keverjük össze a salsa alapanyagait. Alaposan rázzuk össze, hogy jól összekeveredjenek az hozzávalók, és ízlés szerint tengeri sóval ízesítsük. A kész salsát a tálalásig helyezzük a hűtőszekrénybe.

Magas hőfokon hevítsünk fel egy wokot vagy serpenyőt, majd öntsünk egy evőkanál olajat az edénybe. A bőrös oldalával lefelé helyezzük a kacsamelleket a wokba vagy serpenyőbe, és pirítsuk 3-4 percig, amíg a kacsabőr megpirul és ropogósra sül. Fordítsuk meg a kacsamell darabokat, és vegyük vissza közepesre a hőfokot, fedjük le, majd további 4 percig süssük a húst.

Vegyük ki a sült kacsahúst, és 5 percig hagyjuk állni, majd vágjuk fel falatnyi darabokra, és hintsük meg kukoricakeményítővel, hogy alaposan bevonjuk a hús darabokat.   

Magas hőfokon hevítsünk fel egy wokot vagy serpenyőt, amit körülbelül negyedéig megtöltünk földimogyoróolajjal. Hevítsük az olajat 175°C-ra, vagy amíg egy kis kocka beleejtett kenyér 15 másodperc alatt aranybarnára pirul. Helyezzük a kacsafalatokat egy drót szűrőkanálra, merítsük az olajba, és addig süssük, amíg ropogós és aranybarna lesz. Vegyük ki a sült kacsadarabokat az olajból és konyhai paprtörlővel itassuk le a felesleges olajt.

A tálaláshoz helyezzünk ropogós kacsamell darabokat a tortillákra, és kanalazzunk rá a salsából. Kisebb tálkákba készítsünk ki koriandert, pelyhes tengeri sót és szárított chilipelyhet, hogy vendégeink kedvükre ízesíthessék saját adagjukat. 

Tipp: Győződjünk meg arról, hogy a wok nem billeg, mielőtt elkezdjük a sütést.   

Elegendő: 4 személyre

Előkészítési idő: 30 perc (a pácolással együtt 24 óra)

Főzési idő: 15-20 perc

Nehézségi fok: Közepes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr677749330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.