A Két Cica Konyhája

A buggyantott tojás karrierje

A buggyantott tojás karrierje

benediction-brunch.jpg A világ nagy szállodáiban és éttermeiben az egyik legkedveltebb reggeli a Benedek-tojás, pontosabban az Egg Benedict – nem véletlen tehát, hogy az egyik legismertebb, és minden bizonnyal a legotthonosabb budapesti szálloda egy egész étlapot szentelt neki.

 A Kempinski Hotel Corvinus „nappalijában”, azaz a The Living Roomban délelőtt fél 10-től délután fél háromig reggelizhetnek a betérő vendégek, és a 7 féle Benedict tojás mellé egy komplett étlapot épített a szálloda főszakácsa, Roland Holzer. Választhatunk hozzá előételeket, levest, és a főételek mellett néhány desszertkülönlegesség, és gazdag palacsintakínálat is helyet kapott a kínálatban. A gasztronómia program a Benediction nevet kapta, érdemes átnézni az étlapot: igazi újdonságot jelent  a hazai gasztronómiai palettán.

121a5207_1.JPG

 De kiről kapta a tojás a nevét?

 Erre nincs hiteles magyarázat, a közvélemény két pletyka közül választhat – kinek melyik szimpatikusabb:

 Az egyik szerint a Benedek tojást a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Mikor 1894-ben egy másnapos reggelen betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát, és hollandi mártást rendelt, hogy mihamarabb megszabaduljon az alkohol utóhatásaitól. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett a bankár étel kombinációja, hogy másnap a reggeli ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A hozzávalókat egy kicsit átalakította: sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst.

Egy másik történet bizonyos Mr. és Mrs.Benedictről mesél, akik az alsó manhattani Delmonico's-nál ebédeltek minden szombaton, mégpedig az azóta világhírű muffin-sonka-tojás-hollandi mártás kombinációt annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére.

 Szinte mindegy is, melyik az igaz (vagy tán egy harmadik változat): az Egg Benedictben minden együtt van, amit egy hedonista reggelen kívánhat az ember.

121a5119_1.JPG

 Hozzávalók (2 adag):

 A hollandi mártáshoz:

1 tojás sárgája 6 dkg olvasztott vaj 1-2 ek víz vagy fehér bor só, bors, cayenne-i bors, kakukkfű pár csepp citromlé A buggyantott tojáshoz: 2 egész tojás 1 tk ecet só

 Frissen őrölt bors

 Néhány szelet bacon

Először pirítsuk meg a bacont, majd ugyanabban a serpenyőben a baconből kisült zsiradékon pirítsuk át a félbevágott muffint (vagy zsemlét, esetleg kenyér szeletet).

A hollandi mártáshoz egy lábosban forraljunk egy kevés vizet, és a vízgőz fölött keverjük habosra a tojás sárgáját. Adjunk hozzá egy-két evőkanál vizet vagy fehér bort, és keverjük simára. A tűzről levéve kerül bele az olvasztott vaj, majd néhány csepp citromlével, sóval, cseppnyi kakukkfűvel ízesítjük, és tálalásig melegen tartjuk.

A buggyantott tojáshoz 2 lábaskában vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk. Mikor felforrt a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Evőkanál segítségével formázzuk a tojás fehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem esz ecetízű a tojás) majd kivesszük és lecsepegtetjük. A másik tojással ugyanígy járunk el.

Az összeállítás: a pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal és tálaljuk.

executive-chef-roland-holzer-kempinski-hotel-corvinus-budapest.jpg

 A Kempinski Hotel Corvinus Budapest főszakácsa: Roland Holzer.

 Holzer 1998-ban kezdte pályafutását a Kempinski szállodacsoportnál. A moszkvai Baltschugban - ahol 42 szakács és 19 háttérmunkás tartozott alá -, Executive Sous Chefből hamarosan Executive Cheffé léptették elő. 2004-től a Kempinski Hotel Amman- ban ugyanebben a feladatkörben,hasonló méretű csapat élén készítette elő a szálloda 2005. évi nyitását. A Kempinski előtt a Sheraton színeiben egyiptomi, német és lengyel szállodákban dolgozott, illetve a szentpétervári Nevskij Palace Hotelben és kisebb osztrák szállodákban és éttermekben állt alkalmazásban. Elismerései közül néhányat említve: egyik évben két arany, két ezüst és egy bronz medált nyert az egyiptomi „Culinary Salon” szakácsversenyen, illetve az orosz fővárosban a legjobb moszkvai étteremnek járó „Crystal Ship” díjjal honorálták eredményeit. Az osztrák származású főszakács németül, angolul, oroszul és egy kicsit arabul is beszél. Nős, két gyermek édesapja.

 

Szeretnél részesévé válni az élménynek?

Találj ki te is egy történetet a Benedict tojás születéséről, és írd meg kommentben itt, vagy a blog FB oldalán a bejegyzés linkje alatt. A legeredetibb sztori szerzője Valentin nap alkalmából másodmagával megkóstolhatja a Benedictiont a Kempinskiben.

Eredményhirdetés: február 12.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr88368342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.