A Két Cica Konyhája

Gout de France - a francia gasztronómia Budapesten

2016.3.21. 11:16
Gout de France - a francia gasztronómia Budapesten

Ma van a francia konyha világnapja!

2016. március 21-én, vagyis a tavasz első napján immár második alkalommal kerül megrendezésre 5 kontinensen a több mint ezer séf részvételével zajló és a francia gasztronómiát ünneplő Goût de France / Good France gasztronómiai program.

A résztvevő budapesti éttermek listáját ITT találod!

Ezen eseményhez csatlakozott az Araz Étterem is, élén Barka Áronnal (Chaine des Rotisseurs lovagrenddel kitüntetett Chef de Cuisine), aki ez alkalommal franciaországi tapasztalatait és az ott tanult fortélyokat mutathatja be egy igazán különleges vacsora keretein belül.

Arra a kérdésre, hogyan alakult ki különleges vonzódása a francia konyha iránt, Áron a következőket mondta:

  barka_aron.jpg

 

 "A Francia gasztronómiával 2004-ben találkoztam először, mikor a Rhone és Saone vidék csodálatos partjai mentén hajóztam. Mikor elindultam ezen a kulináris túrán, a főzési rutinom már megvolt, de az alapanyagok ismeretének hiányában szenvedtem. Ez akkor vált világossá, mikor a nyüzsgő és színes Lyon piacára tévedtem, ahol kistermelői, valamint kézműves élelmiszerek és késztermékek végtelen palettáját sorakoztatták fel az idős nénik és bácsik. Nagy hatással volt rám Port St. Louis is, a kagylók és osztrigák kikötőfalva, ahonnan minden héten megpakolt biciklivel tértem vissza a fedélzetre. A kiváló alapanyagok és a mesés környezet nagyban hozzásegítettek az alkotáshoz. Ám hiányzott még valami, a főzéstechnika, amit nagy szakácsok mellett sikerült elsajátítanom. A 4 év kint lét alatt a francia gasztronómia lett a főirányvonalam. A megszerzett tudásom kamatoztatására hazatérve az Araz Étterem nyújtott lehetőséget és nyújt azóta is."

Az Araz Étterem március 21-i francia estjének különlegessége nem merül ki a 21. századi technológiával elkészített fogások felszolgálásában, ugyanis az ételeket prémium minőségű francia borok és pezsgők kísérik, míg a hangulatról Jákó Krisztina és Virágh József sanzonjai gondoskodnak.

A teljes menüt ITT nézhetik meg.

Noha a fent említett gasztronómiai esemény mindössze csak 1 nap kerül megrendezésre, a különleges ízek kedvelőinek. A betérő vendégeknek az év többi napján sem kell aggódniuk, mivel az Araz Étterem egész évben párhuzamosan két étlappal várja vendégeit: egy franciával és egy magyarral. Míg a francia fogásoknál a főszerep a különleges eljárásoké, mint a Sous Vide technológia, addig a magyar ételeknél a tradíció kerül fókuszba.

Tavaly novemberben a ház konyhafőnökének rég dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy a Continental Hotel Budapest tetőteraszán levendula ültetvényt telepíthetett. A levendula palánták nyárra borulnak majd virágba és egyben válnak alkalmassá a szüretelésre. Mi már várjuk, hogy a nyári étlapon találkozzunk a levendulával, mint összetevővel. Addig is a füvesített tetőterasz, mint zöld terület a zajongó város felett nyújt nagyobb komfort érzetet a vendégeknek nem elfelejtve a jobb szigetelésben nyújtott magas szerepét.

További érdekességek az étteremmel kapcsolatban:

Levendula ültetvény a város felett

ARAZ Good France részletes menü

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr248509094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.