A Két Cica Konyhája

Pálmaolaj böjt a “Föld tüdejéért”

Pálmaolaj böjt a “Föld tüdejéért”

felelos-gasztrohos-palmaolaj-bojt2.jpg

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához.

 

A Felelős Gasztrohős csapata márciusra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak. Ez nem lesz egyszerű, mivel - mint ahogy a fenti felsorolás is mutatja -, ez a zsiradék sokkal több termékben megtalálható, mint gondolnánk.

 

Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés: mi a baj a pálmaolajjal? Az olajpálma egy nagy terméshozamú növény, mely trópusi éghajlaton érzi jól magát. Ott, ahol egyébként a “Föld tüdeje”, vagyis az esőerdők élnek. A folyamatosan növő kereslet miatt azonban egyre több és több esőerdő helyét veszik át az olajpálma ültetvények. Becsléseink szerint naponta átlagosan 5 margitszigetnyi esőerdő helyére kerülnek olajpálmák. A helyteremtés egyik “leghatékonyabb” módja az égetés, mely során rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, valamint olyan fajok egyedei kerülnek veszélybe, mint például a borneói orangután. Gondolta volna, hogy az orangutánok életéről is dönt, amikor csokit választ?

 

“Nem lesz könnyű dolga annak, aki csatlakozni  akar az  egy hónapos pálmaolaj böjtünkhöz, de reméljük, hogy az elképesztő számok és adatok sokakat elgondolkodtatnak, és motiválnak a cselekvésre. Mi igyekszünk minél több segítséget, információt nyújtani a böjtölőknek, és reméljük, egy hónap elég lesz arra, hogy a pálmaolaj kerülése szokássá váljon.” - mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

 

A kinyert pálmaolaj 80%-át az élelmiszeripar használja fel, a félkész és késztermékekben szinte biztos, hogy találkozunk vele. Ezeket tehát ebben az egy hónapban - ha pedig sikerül leszoknunk róluk, akkor később is - érdemes kerülni. Az étterem választásnál is nagyon körültekintőnek kell lennünk a böjt alatt, mivel számos vendéglátóhely használja a pálmaolajat bő olajban sütéshez olcsó mivolta és többszöri felhasználhatósága miatt. Azonban abban teljesen biztosak lehetünk, hogy ha Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező helyet választunk (például: Slow Foodiez, Sophie&Ben Bistro, Csendes, Pohárszék Bor & Kávé, Kozmosz Vegán Étterem, Szimpla háztáji, Szimpla kert, Mártogatós, Larus étterem, Murok kávézó, Jardinette Kertvendéglő, Bonne Chance Restaurant & Hotel, Yes, Chef!, Smúz Café, Placc Café, Helloanyu, Hatpöttyös Étterem, Szatyor catering, a Prezi üzemi bisztrója ), nem fogunk pálmaolajjal találkozni, hiszen ez a minősítés egyik feltétele.

 

A böjthöz csatlakozni itt, egy Facebook esemény keretein belül tudnak az érdeklődők. Ráadás, hogy a mentességgel nyerhetünk is: aki posztol egy képet #pálmaolajböjt taggel Facebookra vagy Instagramra, egy Grapoila vagy egy Zöldbolt ajándékcsomaggal, valamint egy 2 személyes pálmaolajmentes vacsorával lehet gazdagabb.

 

Csatlakozzon Ön is, mondjon nemet a pálmaolajra!

További információk:

gasztrohos.hu, gasztrohos.blog.hu, Gasztrohős Facebook, Jane Goodall Intézet, WWF

 

A kampányt a Grapoila támogatta, köszönjük!

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4013700708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.