A Két Cica Konyhája

Írtam egy ilyet: TOP 50 látnivaló a Balaton-felvidéken

Írtam egy ilyet: TOP 50 látnivaló a Balaton-felvidéken

20181019_100709.jpg

Az elmúlt években mindig úgy alakult, hogy a nyári hónapokra "eltűnök", aztán ősszel bemutatom igazolásként az aktuális szakácskönyvet. Természetesen ez idén sem marad el (épp ezekben a percekben megy el a nyomdába), de ebben az évben volt egy másik, nagyon izgalmas feladatom is: útikalauzt írtam a Balaton-felvidék látnivalóiról, természetesen borokkal és gasztronómiai ajánlatokkal megspékelve. Jó kis szellemi kirándulásnak bizonyult: imádom a történelmet és a természetjárást, így felüdülést jelentett elmélyülni ezekben a témákban. Ennél csak az nagyobb öröm, hogy a hónapokig tartó munka méltó kereteket kapott: ezúton is köszönöm a megbízást Garamvölgyi Imre főszerkesztőnek, Horváth László projektvezetőnek, Sipos Szilva projektkoordinátornak, és végül - de a legkevésbé sem utolsó sorban Máró Krisztiánnak a tervezést és a csodás grafikát. 

A magazint ITT tudjátok megrendelni.

A kiadványhoz írt bevezetőm: 

"A Balatonról mindannyiunknak a nyár, a strand és a vízisportok, a tóparti nyüzsgés jut először eszébe – pedig a „magyar tenger” sokkal több ennél, és egész évben tartogat látnivalót.

Eszébe jutott már a kenesei löszfalat nézve, hogy a Pannon-tenger üledékét látja maga előtt? Hogy a monoszlói Hegyestű egy 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belseje? Hogy a Tihanyi Apátság alapító levele az első magyar nyelvemlék?

Ha ezt a magazint viszi magával az őszi kirándulásokhoz, más szemmel látja majd a tájat, az Észak-Balaton természeti képződményeit és épített csodáit: miközben az őszi erdő szépségeiben gyönyörködik, elképzelheti, milyen lehetett, mikor az őstenger és vulkánkitörések alakították ezt a tájat.

De az újdonságok nem merülnek ki ennyiben: az őskori rétegekbe ágyazódva minden lépésnél ott vannak a római kultúra maradványai, és a római alapokon ülnek az Árpád-kori templomok romjai – melyek sok esetben újkori templomok alapjául szolgáltak.

Szinte minden hegytetőn középkori végvárak magasodtak, melyek romjaikban is monumentálisak – köveik pedig ott vannak az újkori templomokban vagy a XVIII. századi telepesek lakóházaiban, a régi malomépületekben, mosó- és présházakban.

Ezek mára éttermek, vendégfogadók vagy múzeumok, tájházak lettek, így bárki megismerheti történetüket. Csodálatos, ahogy egybefonódnak korok és történetek – mind ehhez pedig itt a Balaton, a kilátókból elénk táruló panorámával, zegzugos nádasaival és kikötőivel – erre az utazásra hívjuk Önöket.

Az elmúlt évben közreadott TOP 50 látnivaló a Kisalföldön című kiadványunk sikere nyomán tovább kalauzoljuk olvasóinkat: a Bakonyon áthaladva ezúttal Balaton északi partján térképeztük fel a rövid autózással elérhető kirándulóhelyeket.

A látnivalókat első sorban helyrajzi szempontok alapján csoportosítottuk, megkönnyítve ezzel a programok tervezését a rendelkezésre álló idő függvényében. A látnivalók összeállításánál törekedtünk a változatosságra, így minden körzetben ajánlunk élményprogramokat (túrát, sportolási lehetőséget), természeti kincseket és történelmi emlékeket is. 10 fejezetbe csoportosítottuk a legfontosabb 50 úticélt – egy-egy fejezet nagyjából egy hosszú hétvégét kitöltő látnivalót tartogat.

Az elmúlt évtől eltérően most nagyobb hangsúlyt fektettünk a gasztronómiára: az egyes célpontok körzetében feltérképeztük a kínálkozó lehetőségeket, és több árkategóriában ajánlunk megbízható vendéglátóhelyeket – ugyanígy jártunk el a szállásajánlatok tekintetében is.

Mivel Magyarország egyik leggazdagabb, legsokszínűbb borvidékén járunk, külön ajánlóban kaptak helyet a legnevesebb borászatok és az általuk kínált turisztikai lehetőségek.

Bízom benne, hogy e kiadvány segítségével Önök is örömmel fedezik fel az Észak-Balaton másik arcát."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5014310299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása