A Két Cica Konyhája

A Carassia pezsgők világhódító útja

A Carassia pezsgők világhódító útja

20181025_094042.jpg

A buborékok születése

A CARASSIA éppúgy több szállal kötődik a Pannonhalmi Főapátsághoz, mint a pezsgőkultúra a bencés szerzetességhez. Sokan kétségbe vonják ugyan, hogy a hautvillier-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta volna fel a pezsgőt, de a legenda makacsul tartja magát. Pérignon atya, az apátság pincemestere a 18. század elején állítólag újborral szerette volna meglepni a rendtársait és felnyitott egy még erjedetlen cukrot tartalmazó borospalackot. Belekóstolt és így kiáltott fel: „Csillagokat iszom!” A pezsgős barát azzal mindenképpen hozzájárult a buborékos ital elterjesztéséhez, hogy a szerzetesek között nagy türelemmel próbálta népszerűvé tenni az „elrontott” borként kezelt nedűt. A minőségi pezsgő erről a türelemről és nagyvonalúságról is mesél. A tradicionális módszerrel készült champagne ugyanis kétszer születik éppúgy, mint Dionüszosz, a bor istene. Az alapbor után a második, palackos erjedés eredménye az elegánsan habzó ital.

Előállítása a 17. századi kezdetektől szinte változatlan, innen ered a tradicionális módszer (méthode traditionelle) elnevezés. A 18. században tökéletesedett az erjesztés az Angliából hozott sötétzöld vagy fekete színű, vastag, 1,6 francia pint méretű üvegpalackokban, amely után a pezsgő a Napkirályként is emlegetett XIV. Lajos kedvenc itala lett. A luxust tökélyre fejlesztő francia vezette be udvarában a pezsgős reggeliket, a buborékos különlegesség ezzel indította diadalútját a legfelsőbb körökben. Hamarosan az arisztokrácia kedvelt és vágyott nedűjévé vált, mára pedig a siker, az ünneplés, a ragyogás jelképe az ízében gazdag, csillogó különlegesség.

Egy mester, öt barát

Repüljünk vissza 16 évszázadot és Erdélybe: a szilágysomlyói aranylelet tanúsága szerint már a népvándorlás ideje alatt foglalkoztak itt szőlőműveléssel. Kárászteleket, ezt a kis Szilágy megyei falut pedig 1241-ben említik először okiratokban. A középkorban vélhetően ekkortájt indult útjára a nemes szőlőfajták telepítése. Báthori Zsófia, II. Rákóczi György fejedelem felesége 1650-ben katolikus templomot építtetett a faluban, fenntartására pedig erdőt és szőlőt adományozott. A fejedelemasszony adománylevele az első írásos bizonyíték a kárászteleki szőlőtermesztésre. Egy 1770-ből származó, 250 éves térképen a falut körülölelő domboldalakon már ábrázolták is a szőlőültetvényeket. A 20. század hatvanas éveiben a pezsgőgyártás is elkezdődött a somlyói medencében. A vidék híres a talajösszetételéről, amelynek csillámpala- és csillámkvarcit-tartalma szavatolja az itt születő borok eleganciáját, üdeségét. A mélyben rejlő kincsek miatt Erdély “kristályszigetének” is nevezett terület különlegességét 2017 tavaszától a CARASSIA fantázianév is visszatükrözi.

A szilágysági pezsgő története az ezredforduló környékére datálható, amikor idősebb Gál Tibor borász megálmodott a kárászteleki “Grand Cru” déli fekvésű domboldalára egy pezsgőpincészetet. Gál mint a pinot noir magyar nagykövete megérezte, hogy ezen a helyen kedves szőlője és más pezsgőfajták is jól megtalálják majd a helyüket. Tragikus halálát követően öt borkedvelő barát fogott össze, hogy a mester körvonalazta tervet életre keltse. A nemes cél érdekében az erdélyi kötődésű magánszemélyekhez társult a Pannonhalmi Főapátság és így alakult ki a magyarországi befektetőcsoport. A szilágysági terroir adottságai, a szakmai munka alázata, a minőség iránti elkötelezettség, az erdélyi pezsgős hagyomány felélesztése, valamint az öt barát vállalkozási kedve egyszerre jelenik meg a CARASSIA jelképében, a szívekkel körbezárt csillagban.

A birtok és a pincészet

A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben felkerült a bortérképre. A falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő terület egy természetes “amfiteátrumot” alkot. A CARASSIA kizárólag saját ültetvényről származó szőlő felhasználásával, a kezdetektől pezsgő-alapbornak szánt termés kiválasztásával és megfelelő gondozásával készül. A pezsgő készítésekor kiemelten fontos, hogy a szőlő feldolgozása az ültetvény közvetlen közelében történjen. A 2015-ben Építőipari Nívó-díjat nyert pinceépületet eleve ennek figyelembevételével tervezték. A ház zöldenergiával működik, hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyú biztosítja, áramfogyasztását napelemekkel mérséklik.

Pezsgő csak tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

A CARASSIA csillogása

Míg Champagne esszenciáját a mészkő, a Kárászteleki Pezsgőpincészet borainak egyediségét az agyagos-csillámpalás altalaj adja. Az észak-erdélyi szigethegységben minden feltétel adott a jó pezsgő-alapbor készítéséhez: hűvös klíma, különleges talaj, déli fekvésű dűlő és gonddal válogatott, korán érő pezsgő-alapfajták. Természetesen mindehhez hozzáadódik a törődés, a minőségre való törekvés és a részletekbe menő precizitás. Minden apró részlet kihatással van ugyanis a végeredményre: a szőlő metszése, a terméskorlátozás, a szüret időpontja, a könnyed préselés, az alapbor, a palackos erjedés, a hosszú érlelés.

A CARASSIA egy kifejezési mód, amelyben a kárászteleki “Grand Cru” egyénisége köszön vissza. A tulajdonosok Észak-Erdély, a Szilágyság egyedi ízvilágát, különlegességét szeretnék megfogalmazni minden egyes kortyban és a régió nagyköveteként útjára bocsájtani minden egyes CARASSIA-palackot.

A pinot noir és a hűvös éghajlat

A Kárászteleki Pezsgőpincészet azonos szélességi fokon fekszik Burgundiával, a pinot noir hazájával. Az ültetvény közel felét kitevő pinot noir a fajta jellegét szépen megmutatja pezsgőként, rozé- vagy vörösborként egyaránt. A pincészet büszkesége, a CARASSIA gerince kifinomult zamatot kölcsönöz a pezsgő-alapboroknak, mélységet, komplexitást, teltséget ad a pezsgőnek. A hűvös klímán a lassú érési folyamat a minőségi pezsgőkészítés két alapfeltételét – a magas savtartalmat és az alacsony cukorszintet – úgy tudja szavatolni, hogy közben időt hagy a szőlő intenzív aromáinak kiteljesedésére is. A Kőrösök vidékén termesztett szőlőfajták fineszes, könnyed testű, de annál gyümölcsösebb borokat adnak.

A CARASSIA filozófiája

A természet iránti mély tisztelet, a magas minőségre és a precizitásra való törekvés – ez a három tényező a Kárászteleki Pezsgőpincészet mozgatórugója, ha úgy tetszik, a “szíve” mindannak, amit a szőlőműveléstől a palackok címkézéséig tesznek. A fajták sokszínűségének kiemelésével és minimális beavatkozással hoznak létre harmóniát. Megőrzik a bor szerkezetét, frissességét, gyümölcsösségét. A hosszú ideig palackban történő érlelés során gazdagítják a tételek ízvilágát, krémes textúrával és elegáns csillogással ruházzák fel azokat. A bor alakulása határozza meg, mikor érett meg arra, hogy pezsgővé lényegülve a poharakba kerüljön, aminek elsődleges kritériuma mindig a minőség. Csak olyan tételek készülnek tehát, amilyeneket az adott évjárat láttatni enged.

CARASSIA Blanc de Blancs

A friss kecskesajt, spárga, sushi, hal, libamáj mellé ajánlott tételt harmonikus szerkezet, frissesség és az érett jegyek tökéletes egyensúlya jellemzi. Elegánsan krémes, az összetett chardonnay-ról és a hosszú seprőntartásról árulkodó korty: zöldkörte, sárgabarack, zöldalma – briós zamatával, élesztős aromákkal kiegészülve. Bársonyos habzása végig kellemes textúrát ad, utóízében is megmaradnak a barátságos, mézes, fehérvirágos ízek. Hosszantartó finom buborékok teszik egyedivé.

CARASSIA Rosé Brut

Kacsa- és nyúlhúst, lazacot, gombát és thai-ételeket is kísérhet a ragyogó lazacszínű, intenzív gyümölcsösségű tétel. A hangsúlyos pinot noir-jegyek mellett a málna illata keveredik brióssal, kenyeres foszlányokkal. Az élénk pirosbogyós, szamócás jegyek a palackos erjesztésről és hosszú érlelésről árulkodnak. Összetett mandulás lecsengése őrzi gazdag és strukturált gyümölcsösségét. Krémes és élénk pezsgése hosszan kitart.

CARASSIA Classic Extra Brut

A klasszikus elegancia, a kiemelt ünnepek és különleges alkalmak itala, magyar eper és lazackaviár méltó párja. Csillogó halványsárga, élénk pezsgő. Sárgabarack, zöldkörte, citrusos illatjegyek egyensúlyozzák a friss kenyér illatát. Ízében a gyümölcsös és élesztős jegyek harmonizálnak, citromolaj, sárgabarack és briós élesztős aromákkal, amelyek hosszan megmaradnak. Kifinomult hosszantartó habzásában krémes mousse és friss savak találkoznak.

sajto_carastelec02_a4.jpg

A CARASSIA lett a csoportelső a világbajnokságon és különdíjas a Kárászteleki Pezsgőpincészet

Londonban, október 24-én hozták nyilvánosságra a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC 2018) aranyérmesei között is kimagasló eredményeket elért tételeket. Pezsgőket és pincészeteket, csoportelsőket, régiógyőzteseket és stílus alapján választott világbajnokokat jutalmaztak. A Carassia Blanc de Blanc a júliusban elnyert aranyérem mellett, kategóriájában most a csoportelső (Best in Class) minősítést is megkapta. Különösen nagy elismerés továbbá, hogy a verseny történetének első Rising Star különdíját a Kárászteleki Pezsgőpincészetnek ítélte a CSWWC díjátadó gáláján a nemzetközi zsűri.

A pezsgő világbajnokságon (CSWWC) eddig egy kivétellel, Future Release, azaz még megjelenés előtt álló pezsgőt nem díjaztak Best in Class (csoportelső) elismeréssel. Elsődleges oka ennek, hogy ebben a kategóriában olyan pezsgőket neveznek, amelyek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, a palackos érlelésük folyamatban van, strutúrájuk módosulhat. Tavaly a zsűri először kóstolta a Carassia Blanc de Blancs 2014-es első kiadását és akkor ezüst éremmel díjazta a tételt. Ugyanez az évjárat az idei megmérettetésen is ezüstérmet kapott. A 2015-ös szüretből származó második kiadás azonban olyan minőségi ugrást mutatott, ami megkérdőjelezhetetlen aranyérmet érdemelt, mondta Tom Stevenson, a Világbajnokság alapítója. A Carassia Blanc de Blancs következő, tehát 2018 novemberében piacra kerülő évjárata így kapott Best in Class (csoportelső) minősítést, ami egy külön minőségi kategóriát jelent a díjazott pezsgők között.

“A mi küldetésünk a világ legjobb pezsgőinek népszerűsítése. De az új tételek és új termelők felderítését és értékelését is feladatunknak tekintjük. Külön öröm ezért számomra bemutatni az idei verseny Rising Star Világbajnokát, a Carassia pezsgőt és a Kárászteleki Pezgőpincészetet, Romániából!” – ezekkel az elismerő szavakkal adta át Tom Stevenson a verseny történetének első ilyen trófeáját, amit a Kárászteleki Pezsgőincészet borásza, Bereczki Csaba vehetett át, Londonban, a CSWWC díjátadó gáláján.

A Tom Stevenson, Essi Avellan és Tony Jordan nevével fémjelzett bíráló bizottság a kárászteleki pezsgőkben akkora fejlődési potenciált érzékel, amely külön elismerést érdemelt. A címmel a Kárászteleki Pezsgőpincészetet olyan termelőnek ítélték, amely a világon bárhol megállná a helyét. Érdekes adalék, hogy mivel a Világbajnokság történetében először adtak át Rising Star elismerést, a bírák Márkus Györgyöt, a verseny állandó pótzsűritagját elküldték Erdélybe egy pincelátogatásra. Döntésük megalapozottságát az ő kárászteleki látogatása alátámasztotta, s ennek nyomán született meg a végső döntés: a Kárászteleki Pezsgőpincészet „Világbajnok Feltörekvő Csillag”.

Romániai pezsgő most először kapott aranyérmet a Világbajnokság történetében. A Pincészet tulajdonosai büszkék arra, hogy a tavalyi első ezüstérem után, idén megszerezték Erdélynek, Romániának az első aranyérmet is.

A CSWWC 2018 díjai:

  1. Carassia NV Blanc de Blancs Future Release Aranyérem
  2. Carassia Blanc de Blancs Ezüstérem

A CSWWC 2018 kategóriadíjai:

  1. Carassia NV Blanc de Blancs (Future Release) "BEST IN CLASS" díj Future Release, Románia
  2. Kárásztelek Pezsgőpincészet World Champion "Rising Star"  - különdíj 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr714324231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.