A Két Cica Konyhája

Ádventi vasárnapok a Dunakanyarban 1.: Rosinante

Ádventi vasárnapok a Dunakanyarban 1.: Rosinante

rosinante1.jpg

Nem titkolom, azért indítom ezt a sorozatot, hogy rámutassak: a karácsony előtti vasárnapok nemcsak vásárlásra "használhatók" - hanem az ünnepre való ráhangolódásra, együttlétre, lelassulásra, hogy a karácsony ne a nyakunkba szakadjon, hanem érzelmileg is felkészülten érjen. Budapestről gyorsan és könnyen elérhető a Dunakanyar, ahol a természeti csodák mellett néhány jó étterem is vár bennünket - ezek közül a legrégebbi kedvencem a Rosinante, mely a Szentendrei-sziget déli csücskében található. Többféleképpen megközelíthető: Szentendréről kishajóval és egy 10 perces sétával, Leányfaluról komppal és hídon Tahitótfalu felől. Békebeli, kedves, családias hely remek konyhával és nagyon szívélyes kiszolgálással. Ebéd után kellemes sétát tehetünk  a szálloda környékén, átautózhatunk északra a szigetcsúcsra, ahonnan megcsodálhatjuk a visegrádi várat, hazafelé pedig megállhatunk Szentendrén, ahol az ádventi vasárnapokon este ünnepélyes keretek között zajlik a gyertyagyújtás a város óriás ádventi koszorúján a főtéren, a Dumtsa Jenő utcában pedig némi forralt borozásra is lehetőség nyílik.

Mi legutóbb Márton napkor jártunk a Rosinantében: hárman háromféle levest kértünk - sütőtök-krémlevest fahéjas túrógombóccal, erdei gombakrém-levest és csorbalevest, és ugyanazt a főételt és desszertet: konfitált libacombot lapcsánkával és párolt káposztával, majd gesztenye mousse-t:

Az ételek fotói mellett most egy interjút is olvashattok a szálloda két "őrangyalával", Szikora Eszterrel és Paór Anikóval:

rosinante.jpg

Madárcsicsergés és ínyencfogások

Csodás dolog látni ha egy álom megvalósul – ennél csak az szebb, ha tovább él, és generációról generációra száll a szellemiség, ami életre hívta.

A Szentendrei-sziget déli csücskében, az erdő szélén található kis szálloda alapítása óta híres vendégszeretetéről és csodás ételeiről – az alapító szülők visszavonulása után lányuk, Szikora Eszter vitte tovább a családi vállalkozást, segítőtársként pedig egy barát, Paór Anikó csatlakozott hozzá – az ő kettősük is kiállta az idő próbáját, hiszen több, mint tíz éve dolgoznak együtt.


Mikor, milyen szakmai alapokra épült a Rosinante?

1999-ben nyitotta a Szikora házaspár, Ágnes, aki szállodás volt világ életében, és Imre aki mesterszakácsként jól menő éttermet vitt Szentendrén. Mindenüket eladták, hogy megvalósítsanak egy közös álmot, egy különleges ékszerdobozt a Szentendrei-sziget déli csücskében, Szentendrével pont szemben. Egész életükben sokat utaztak, a Rosinante-ban megvalósították mindazt, ami tetszett nekik a nagyvilágban. Egy pici, 22 szobás szállodát hoztak létre, egyedi berendezésű szobákkal, tágas kerttel, terasszal, étteremmel, szezonálisan megújuló konyhával, mégis házias ízekkel, mosolygós vendéglátással. Ma már a második generáció viszi tovább a Rosinante álmot.

- Milyen esélyei voltak egy kis szállodának a Szentendrei-sziget csücskében, az erdő szélén?

Amikor épült, még tervben volt egy híd Szentendréről a szigetre, így zseniális erdei környezetben, közel Budapesthez egy tréning és rendezvényszállodát álmodtak meg maguknak Ágnesék. A híd nem épült meg, így lett egy zsákutcában megbúvó szállodácska, ahova csak olyanok térnek be, akik már tudnak róla. Így a kommunikáció csak olyan vendégek felé indult meg, akik az ilyen típusú, személyes vendéglátásra vágynak, betérni a kedvenc nagymamához, ahol szeretnek és finomat főznek. Adott volt a tulajdonosi érdeklődés a gasztronómia iránt, volt egy tehetséges séf, így jött az ötlet, hogy ebben a környezetben ideális főzőtanfolyamokat szervezni, akár 2 naposakat is, hogy a résztvevő vendégek összebarátkozhassanak, hiszen van már egy közös pont: a konyhaművészet. Akkora a sikere, hogy 10 éve folyamatosan csinálunk tanfolyamokat. Legtöbbször saját séfünkkel.

- Milyen elvek mentén fejlesztik a szálloda gasztronómiai kínálatát? Mi adja az ételeik egyediségét?

A helyi alapanyagokra épülő megújuló konyha, házias ízekkel.

- Alapító tagjai a Stílusos Vidéki Éttermek és a Stílusos Vidéki Szállodák szövetségének: miért fontos egy ilyen jellegű szakmai összefogás?

Mindkét szövetség alapító tagjai vagyunk, mert hiszünk abban, hogy a hasonlóan gondolkodó helyeknek érdemes összefogni, együttműködni, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a stílusos vidéki vendéglátást. Az olyan éttermeket, ahova érdemes akár kirándulási céllal is elindulni, ahogy ez már Európa más országaiban megszokott. A szálloda szövetség szintén hasonló gondolkodású, vendégközpontú, stílusos szálláshelyeket tömörít, ahol nem ritka a körbe járó törzsvendég, amire nagyon büszkék vagyunk. Mindkét szervezetben rengeteg szakmai segítséget kapunk és adunk egymásnak.

- Mennyiben segíti ez a jelenlét a szálloda hétköznapi működését?

A szervezetek által közösen sokkal könnyebben eljutunk azokhoz a vendégekhez, akik erre a fajta vendéglátásra vágynak. Közös kiállításokon, megjelenéseken veszünk részt.

- Személyesen mi adja a hajtóerőt ehhez a munkához?

A vendéglátás jó értelemben vett drog. Azonnali visszajelzés érkezik, a befektetett munka villámgyorsan megtérül a vendég mosolyában, és ezért érdemes nap, mint nap újrakezdeni. Egy rövid történet: egy kislány 11 éves korában volt nálunk egy esküvőn, és eldöntötte, hogy ha felnő, nálunk lesz az esküvője. Jövőre itt lesz, libabőrösek voltunk az örömtől, amikor beszélgettünk velük.

- 10 éve működnek a főzőtanfolyamaik - kik járnak ide főzni, és tanítani?

Kezdetben gasztrobloggerek, fanatikus háziasszonyok, ma már olyanok is, akik előtte soha semmit nem főztek, de érdeklődnek a szakácsművészet iránt, szeretnének bepillantást nyerni egy-egy ország gasztronómiájába, hiszen a legsikeresebbek a tematikus kurzusaink. Gyakran van nálunk főzős csapatépítés is, ilyenkor inkább a könnyebb, érthetőbb ételek kerülnek előtérbe.

Az aktuális programokról tájékozódhattok a Rosinante FB- vagy weboldalán. A fenti interjú teljes terjedelmében a Lapcom Gasztro mellékletében jelent meg 2018 augusztusában.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2114406868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.