A Két Cica Konyhája

Kedvenc ízeink háziasan

Kedvenc ízeink háziasan

mil_7596.jpg

Októberben volt 8 éves a Két cica konyhája – a blog indításával pedig az én újságírói pályám is merész fordulatot vett, így immár 7 éve szinte csak a gasztronómiával foglalkozom. Abban a szerencsében volt (és van) részem, hogy 6 évvel ezelőtt megjelent az első szakácskönyvem, és azóta nem telt el úgy év, hogy ne követte volna egy-egy új munka – idén a hatodik könyvem kerül a karácsonyfa alá. Ezek közül hármat a Kisalföld szakácskönyv sorozatába írtam, mely a 19. példányhoz érkezett ebben az évben (bár az elmúlt két szám kiadója már Lapcom volt, és nemcsak a Kisalföld, hanem a Délmagyarország és a Bors olvasói is kézbe vehetik).

3konyv_1.jpg

A három, általam írt Kisalföld szakácskönyv

Ez évben rendhagyó szakácskönyvvel leptük meg olvasóinkat: bár ez is recepteket tartalmaz, nem az asztalra kerülő, kész ételek leírását találják benne, hanem a leggyakrabban használt főzési alapanyagokét – de belekerült néhány egyszerű kenyérrecept, a gyerekek által legkedveltebb nyalánkságok, mint a Magnum jégkrém vagy a Sport szelet (álnéven, persze…), sőt néhány gyorséttermi menü is.

Napjainkban egyre több szó esik a népbetegséggé váló táplálék érzékenységről, a már gyermekkorban jelentkező anyagcsere problémákról – és természetesen az ezekhez kapcsolódó diétákról.

Ebben a szakácskönyvben ezek megelőzéséhez, a család életminőségének javításához adunk útmutatást kedvenc ételeink, a leggyakrabban vásárolt élelmiszerek, alapanyagok házi receptjeinek bemutatásával.

Ne akkor gondoljunk bele először abba, mennyi cukor van például a ketchupban vagy a mustárban, amit a virslihez kínálunk; hogy mennyi adalékanyagot tartalmaznak a nap mint nap fogyasztott pékáruk; mennyi tartósítószer van kedvenc lekvárunkban vagy az ecetes uborkában, mikor orvosi javaslatra le kell mondanunk a fogyasztásukról – kezdjük el mindezeket házilag készíteni, még időben. Így nemcsak a beltartalmi értékükben lehetünk biztosak: új ízeket varázsolhatunk az asztalra, és megteremthetjük azt az egyedi ízvilágot, mely csak a saját konyhánkra jellemző.

konyvbemutato.jpg

A könyv ezúttal is a Győri Könyvszalonon került bemutatásra, beszélgetőtársam Werner Krisztina, a könyv projektmenedzsere, a Lapcom magazin szerkesztőségének vezetője volt

Sokukban felmerülhet a kérdés: miért készítenék otthon például majonézt, ha megvehetem a boltban? Miért süssek hamburgert otthon, ha ott van a Meki? Miért dagasszak kenyeret, ha mindenhol árulják? Olcsóbb lesz?

Nos, a válasz első hallásra talán nem túl biztató: nem valószínű, hogy olcsóbb lesz. Egy gyorséttermi menü esetében biztos, hogy lassabban készül el. Ha a kenyérre gondolunk, több munka lesz vele.

Miért érdemes mégis belevágni?

Egyértelműen a magunk és családunk egészsége érdekében: ez a könyv jó kiindulási pontot ad egy életforma-váltáshoz. Különösen a háziasszonyok esetében át kell alakítani a vásárlási szokásokat, az időbeosztást, a főzésre fordított időt. Kezdetben talán többet is költünk, mivel a késztermékek helyett azok alapanyagait vásároljuk meg, így át kell szervezni a háztartást.

De néhány hónap múlva, ha beáll az új rendszer, már egyszerűbbnek tűnik majd elővenni két tojást és az olívaolajat, bekapcsolni a robotgépet, és 10 perc múlva feltálalni a friss, adalékanyag-mentes, finom majonézt, mint átmenni a boltba. Így kiküszöböljük a tartósítószerek használatát, és elejét vehetjük a helytelen táplálkozás miatt kialakult anyagcserebetegségeknek, allergiáknak is.

Bízom benne, hogy ezzel a kötettel a szezonális táplálkozást népszerűsítő Négy évszak receptjei után egy új, nem kevésbé fontos szempontra rávilágítva, a hétköznapokban jól alkalmazható útmutatót adhatunk olvasóink kezébe.

Ezúton köszönöm meg kollégáim, alkotótársaim segítségét, hiszen egy könyv elkészítése nem egyszemélyes feladat: a fotókat szokás szerint Tóth Milán készítette, a grafikai munka Bodrossy Márk tehetségét dicséri, a projekt vezetője Werner Krisztina, a szerkesztő Lőrincz Szimonetta, a dietetikus-szakértő Mengné Krassói Adrienn, a korrektor Miletics-Vargán Rita volt.

A könyv megrendelhető: terjesztes@kisalfold.hu; 06-96/504-504;

Ára: 3990 Ft

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3014429852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.