A Két Cica Konyhája

Dödölle tökmagliszttel

Dödölle tökmagliszttel

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű fogása, egyfajta „száraz kása”, mint például a puliszka. Régen kenyérpótlóként fogyasztották, de Vasban és Zalában ma is gyakran fogyasztott étel, bár ma már elsősorban köretként kerül az asztalra. Az eredeti vasi recept a Visitbuk.hu oldalán is megtalálható. Én is ez alapján dolgoztam, de egy hirtelen ötlettől vezérelve a liszt felét, 100 grammot kiváltottam 50 g rizs- és 50 g tökmagliszttel. Végül nem sült hagymával és szalonnával, hanem tejföllel, tökmagolajjal és pirított tökmaggal ettük.

20191017_125525_1.jpg

Az eredeti recept a következő:

Hozzávalók (4 adag):

½  kg sárga krumpli

200 g liszt

2 fej vöröshagyma

150 g szalonna kockákra vágva, zsírjára sütve

3 dl zsíros tejföl

1 tk só

Elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk és puhára főzzük.
  2. A vízzel együtt simára turmixoljuk, majd a robotgéppel beledolgozzuk a lisztet is.
  3. Kanállal galuskákat szaggatunk belőle, ezeket zsírban pirosra sütjük.
  4. A hagymát apróra vágjuk, a szalonnakockákkal együtt megpirítjuk, és beleforgatjuk a dödölléket.
  5. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6215229446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.