A Két Cica Konyhája

Tökmagos kenyér büki hozzávalókból

Tökmagos kenyér büki hozzávalókból

Nagyon szeretem ezt a kenyeret, évek óta csiszolgatom a receptet - most termelői tökmaglisztet és tökmagolajat használtam, mindkettő a Táborhegyi Gyümölcskertészet termékei. Össze sem lehet hasonlítani ezeket az ízeket a kereskedelmi forgalomban elérhető alapanyagokéval!

img_20150705_174755_resized.jpgHozzávalók (400 g):

150 g búzaliszt

150 g tönkölyliszt

50 g tökmagliszt

1 kávéskanál tengeri só

1 tojás

1 zacskó élesztő

1 dl tej

1 kockacukor

1 dl natúr joghurt

5 evőkanál olaj

1 evőkanál tökmagolaj

1 maroknyi tökmag

img_20150702_142650_resized.jpg

Elkészítés:

1. A tejet langyosra melegítjük, majd a kockacukorral felfuttatjuk benne az élesztőt (a duplájára kell nőnie a térfogatnak).

2. Összekeverjük a lisztféléket és a sót, majd beleütjük a tojást, a hozzákanalazzuk a joghurtot, az olajakat és az élesztőt, és simára dagasztjuk a keveréket (én a robotgépet használtam).

3. Egy kiolajozott tálba borítjuk, és egy konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Utána kézzel átgyúrjuk a tésztát, akkor keverjük bele a tökmagot is.

4. Kerek cipót formázunk belőle, és egy sütőpapíron a sütőformába tesszük.

5. Pihentetjük, míg a másfélszeresére kel a tészta, bespricceljük vízzel a tetejét, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 40 perc alatt készre sütjük (én időnként bespricceltem, hogy ropogós kéreg süljön a tetejére).

6. Rácson hagyjuk kihűlni - ha melegen vágjuk fel, összetapad a tészta, mintha nyers lenne, mivel a belekevert zsiradékon kívül maga a tökmagliszt is olajos. Kb. 400 grammos vekni lesz belőle.

img_20150703_110604_resized.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr815226644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása