A Két Cica Konyhája

Szereted a nugátot?

2020.2.06. 12:19
Szereted a nugátot?

praline_szivdesszert_44g.png

Fotó: Szamos

Ezt a kérdést az elmúlt héten több barátomnak, ismerősömnek tettem fel – többek között a blog hivatalos FB oldalán, és a privát FB és Instagram oldalamon is. Kivétel nélkül negatív visszajelzéseket kaptam: a szocialista élelmiszeripar „nugátszerű termékein” felnőtt generációk nem őriznek jó emlékeket a nugát fogalmáról.

Itt felmerül a kérdés: mi is az, amit nem szeretnek? Ehhez először járjuk körbe, mi is a nugát valójában:

Amit mi nugátként említünk, világszerte pralinémasszaként vagy bécsi nugátként ismeretes, de sokkal később vált a cukrásztörténelem részévé, mint a barna (más néven sötét) vagy fehér nugát, melyek több száz éves múltra tekinthetnek vissza.

A fehér nugátot mondhatjuk minden nugátok „anyjának” – a XV. század elejétől készítik, és az itáliai Cremona a szülőhazája. Ennek szofisztikáltabb változata honosodott meg a XVIII. századra a provence-i Montelimar környékén, az itt található, gazdagon termő mandulaligeteknek köszönhetően. Innen ered a név is, a latin nux gatum (sütemény diófélével) okszitán kiejtéséből: nogat. Eredetileg levendulamézzel, pirított mandulával, cukorral és tojásfehérjével készült finom masszát jelentett. A felhasználható alapanyagok köre mára jelentősen kiszélesedett, de csak az tekinthető fehér nugátnak, melynek legalább 30 %-át pirított olajos magvak (mandula, pisztácia, dió, mogyoró, stb.) adják.

images.jpg

Fotó: Pinterest

A barna vagy sötét, bécsi nugát szintén Itáliában született a XIX. század elején – itt ma is mandorlato néven ismerik, a franciáknál nougatine elnevezéssel terjedt el, és Napóleon egyik intézkedésének köszönhetjük: mivel a brit kikötőkből érkező kereskedelmi hajókat bojkott alá helyezte, egyebek mellett a kakaó sem jutott be birodalma területére. A torinói csokoládékészítők így egy új terméket is létrehoztak: maradék kakaó készleteiket pörkölt mogyoró hozzáadásával egészítették ki,  a termék nevét pedig a piemonti karnevál kedvelt alakjáról kapta: a gianduja paszta máig tartó, ünnepelt karriert futott be Európában. Az 1850-es évekre állaga marcipánfinomságúvá nemesedett, ízének titka pedig a diófélék 150-180 fokon történő kíméletes pörkölésében rejlett. A század végére már praliné vagy bécsi nugát néven vált közismertté. Prózai dolog megjegyezni, de valójában a ma oly népszerű Nutella is az utódjának tekinthető.

nougat_stange_aus_jeibmann_150dpi.jpg

Fotó: Pinterest

Végül essék néhány szó gyermekkorunk nugátjairól, a szocialista édesipar „remekeiről”: Kedvenc, Mogyi, Kajla, Bandi, Africana, Sláger, Mese. Mint fentebb olvasható, az eredeti receptúra csak nemes, magas minőségű hozzávalókat említ, így az üzemi körülmények között gyártott silány minőségű termékekben ezek csak szórvány jelleggel, vagy egyáltalán nem fordultak elő. Az ipari nugátmasszák napraforgómagból, szójalisztből készülnek, kakaóvaj helyett olcsó, keményített növényi zsiradékkal és mesterséges aromákkal – aki ezeken nőtt fel, valóban újra kell tanulnia a nugát fogalmát.

Fotó: Retrogastro

De hol juthatunk hozzá?

Nemrégiben látogatást tettem a Szamos Csokoládémúzeumban, ahol Szamos Gabriellával is beszélgethettem. Kellemes emlékeket idézett fel – pont 10 éve, a szintén a családhoz fűződő szentendrei Marcipánmúzeumban készítettem interjút édesanyjával, az akkor 90 éves Margit nénivel, aki azóta sajnos nincs köztünk. A tradíciók felidézésén túl a cég újításairól beszélgettünk: a „marcipánbirodalom” új termékei a klasszikus magyar torták ízeit felidéző táblás csokoládék (Dobos, Eszterházy) és a díszdobozos pralinék – köztük a Praliné Szívdesszert, amely igazi nugátból (pörkölt mogyoró és mandula valamint kakaóvaj felhasználásával) készült. E termékkel eltökélt szándékuk, hogy a nugátról élő ’hamis’ képet megváltoztassák, és a fogyasztókkal megismertessék e nemes, prémium édességet. 

81b2913e90e2d7a3a1da3e07098419ed.jpg

Fotó: Szamos

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7015461450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.