A Két Cica Konyhája

A Nespresso bemutatja a „Reviving Origins” programot, mellyel újraélesztették a kávétermelést Uganda, Zimbabwe és Kolumbia veszélyeztetett régióiban

A Nespresso bemutatja a „Reviving Origins” programot, mellyel újraélesztették a kávétermelést Uganda, Zimbabwe és Kolumbia veszélyeztetett régióiban

nespresso_revivingorigins_kavek_termelok_1.jpg

A Nespresso immár Magyarországon is bemutatja a Reviving Origins programját és három kávéját. A Reviving Origins egy egyedi program, amelynek célja a kávétermesztés újjáélesztése olyan veszélyeztetett vidékeken, ahol a kávétermelés kultúrája elveszni látszott. A Nespresso szorosan együttműködik a kávétermelőkkel olyan régiókban, amelyeket a közelmúltban politikai konfliktusok, gazdasági problémák vagy természeti katasztrófák sújtottak.

A Nespresso 2017-ben alapozta meg a Reviving Origins programot, melynek célja, hogy újjáélessze a kávétermelést és a helyi kávégazdaságot azokon a helyeken, ahol az a polgárháborúk, a gazdasági problémák vagy a környezeti katasztrófák miatt szinte teljesen megszűnt. A program segít, hogy a farmerek és közösségeik újra kiszámítható életet élhessenek, fenntartható módszereket alkalmazzanak, és biztosítja a világ néhány legritkább, legkülönlegesebb kávéfajtájának jövőjét. 2019 és 2023 között, vagyis öt év alatt a Nespresso összesen 10 millió svájci frankot fektet a programba.

nespresso_zimbabwe_small2.JPG

A Reviving Origins program szerves része a Nespresso AAA Sustainable Quality™ (Fenntartható Minőség) Programnak, a márka kávétermelő országokban működő, fenntartható kávébeszerzési modelljének; és annak az átfogó elkötelezettségének, amelynek keretén belül 2014-2020 közötti időszakban a vállalat 500 millió svájci frankot fektet a „The Positive Cup” fenntarthatósági programjába.

Guillaume Le Cunff, a Nespresso vezérigazgatója hangsúlyozta: „A kávé világszerte egész közösségek számára jelent megélhetést. Ám a kávétermesztést sok régióban veszélyeztetik olyan okok, mint az éghajlatváltozás, a polgárháborúk vagy a világgazdaság változásai. A Reviving Origins program révén a Nespresso támogatást nyújt a nehézségekkel küzdő kávétermelő vidékeknek, új életet lehelve a helyi gazdaságba és – ami talán még fontosabb – a régió közösségeibe.”

A Nespresso idén májusban három Reviving Origins kávét mutatott be Kelet-Zimbabwéból, Ugandából és a kolumbiai Caquetából, amelyek egyelőre szezonálisan lesznek kaphatók.

Ezek a ritka és különleges kávék szinte ismeretlenek, és az elmúlt évtizedek alatt fokozatosan eltűntek. A Nespresso beruházásának és a partnerek elkötelezettségének eredményeként a három régió kávétermelői elkezdték újjáépíteni a fenntartható megélhetésüket, helyreállítani a helyi gazdaságukat és meglépni a szükséges fejlesztéseket a helyi közösségek fejlődése érdekében.

A Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program eszközeivel a Reviving Origins jelentős eredményeket ért el a problémákkal küszködő kávétermelő vidékeken. 2019-ben a kolumbiai Caquetában 10 százalékkal több AAA-minőségű kávé termett, mint egy évvel korábban, a kelet-zimbabwei Manicaland tartományban pedig 9 százalékos volt a növekedés ugyanebben az időszakban. Azáltal, hogy a Nespresso segít a gazdáknak növelni a termést, és hogy felárat fizet a minőségi kávéért, az itt élők jövedelme évről évre magasabb, ami megjelenik a helyi gazdaság körforgásában is, így a program még több ember számára jelent kézzel fogható hasznot.

A Nespresso fáradhatatlanul együtt dolgozik a termelőkkel, olyan új technikákat tanítva meg nekik, ami biztosítja termésük lehető legjobb minőségét. A programnak az is fontos része, hogy különféle létesítmények építésével vagy kávétermelő szövetkezetek megalapításának elősegítésével megoldja az ezeken a helyeken gyakori infrastrukturális hiányosságokat. A vállalat emellett a környezet megóvásában is együttműködik a farmerekkel, megszervezve a helyes vízgazdálkodást és a faültetési programokat.

MIÉRT KERÜLT VESZÉLYBE A KÁVÉ UGANDÁBAN?

AMAHA awe UGANDA, azaz ‘Uganda újjászületése’ nevű új, szezonális kávét az ugandai Rwenzori-hegységben élő gazdák termelték a vállalat különleges Reviving Origins programjának segítségével. Az éghajlatváltozás, az elavult gazdálkodási módszerek és a megélhetés nehézségei miatt Ugandában az elmúlt években nagyon visszaszorult a jó minőségű kávék termesztése. A Reviving Origins program részeként a farmok termelékenységének javítására szakosodott Agri Evolve nevű fiatal agrárgazdálkodási szervezettel együttműködve a Nespresso több mint 2000 itteni termelővel dolgozik együtt, megtanítva nekik, hogyan javíthatják kávéjuk minőségét és ültetvényük termelékenységét fenntartható módszerek alkalmazásával.

Jonny Rowland, az Agri Evolve tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta: „A Nespressóval való együttműködés lehetővé teszi, hogy segítsük a Rwenzori-hegység kávétermelőit. A közösségi projekteknek és a csapatmunkának köszönhetően nemcsak a kávéültetvények, hanem a közösségek környezettudatossága és társadalmi normái is fejlődésnek indultak. Az itteni farmerek immár az egész világ számára kínálhatják prémium minőségű kávéjukat, így több pénzt kereshetnek, ez pedig azt jelenti, hogy családjuk és közösségeik ismét generációkon át számíthatnak a kávétermelésből származó megélhetésre.”

ZIMBABWÉBEN ÉS A KOLUMBIAI CAQUETÁBAN EGYRE TÖBB KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ KÁVÉT TERMELNEK

Tavalyi indulása óta a Reviving Origins program komoly sikereket ért el Zimbabwében és a kolumbiai Caquetában – két olyan régióban, ahol az elmúlt évek során a kávétermesztés veszélybe került.

Zimbabwében a kávétermelés a klíma viszonyok és a gazdasági instabilitás miatt az elmúlt évtizedek során szinte teljesen eltűnt. A ’80-as évek végén még 15 000 tonnányi specialty kávét termeltek, de ez 2017-re alig 500 tonnára csökkent. Ezt a gazdasági összeomlást a kávétermelők is megérezték, és ez a kávéipar hanyatlásához vezetett. A gazdák egyre inkább elfordultak a kávétól, mert nem találták jövedelmezőnek, és nagyon munkaigényesnek gondolták a termesztését ahhoz képest, hogy a terméknek nincs biztosított piaca. A nonprofit TechnoServe szervezettel és a helyi kávétermelő közösségekkel működött együtt a Nespresso, hogy megalapozzák a fenntartható kávégazdálkodást, és szakértő oktatók segítségével új technikákat vezettek be a kávéfeldolgozás és a fagazdálkodás terén, ezáltal a farmerek jobb minőségű kávét tudnak termelni, amit magasabb áron tudnak értékesíteni, ezáltal csökken a szegénység a régióban, és a termelők és családjaik magasabb életszínvonalon tudnak élni.

Kolumbia távoli Amazonas-vidékén megbúvó Caquetá régióban több mint 50 éven át dúlt a polgárháború. Ez a környék arról vált hírhedtté, hogy hatalmas erdőségei nyújtottak menedéket a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) nevű katonai szervezet gerilláinak. A háború évtizedei alatt a termelők arra kényszerültek, hogy elhagyják ültetvényeiket, sokan pedig egészen más terményekre váltottak, így a kávé majdnem teljesen eltűnt.

2016-ban, a békeszerződés aláírása után a kávéültetvények elkezdtek újra felvirágozni, amihez a Nespresso Reviving Origins programtól kaptak segítséget. A Nespresso együttműködik a Kolumbiai Kávétermelők Szövetségével (FNC - Federación Nacional de Cafeteros de Colombia), hogy segítsenek helyreállítani a kávéipart. Az AAA Fenntartható Minőség Programon keresztül, a Nespresso agronómusai tréningekkel támogatják a termelőket, hogy fenntartható művelési módszereket alkalmazzanak, amelyek segítségével jobb minőségű kávét termelhetnek, és növelhetik az ültetvények termelékenységét. A programnak az is szerves része, hogy megoldja az ezeken a helyeken gyakori infrastrukturális hiányosságokat, ezért például 78 napenergiával működtetett kávéfeldolgozó üzemet építettek, és segítettek kávétermelő szövetkezeteket alapítani. A vállalat a környezeti problémák megoldásában is közreműködik, olyan kérdésekre összpontosítva, mint például a vízgazdálkodás vagy az erdőtelepítés.

A kezdeményezésnek megvannak az első eredményei: 2019-ben a zimbabwei Manicaland tartományban 9 százalékkal több AAA-minőségű kávét termeltek, mint egy évvel korábban, a kolumbiai Caquetában pedig 10 százalékos volt a növekedés ugyanebben az időszakban.

Azáltal, hogy a gazdák megtanulják, hogyan termelhetnek fenntartható módon kiváló minőségű kávét, a Nespresso pedig segít megteremteni a feldolgozás és a szárítás infrastruktúráját, a kávékultúra új életre kelhet ezeken a vidékeken.

A TECHNOLÓGIA SEGÍT ÁTLÁTHATÓVÁ TENNI A TAMUKA mu ZIMBABWE KÁVÉ ÚTJÁT

A Nespresso idén először blockchain-technológia segítségével teszi nyilvánossá az AAA Sustainable Quality™ Program adatait. A kezdetben a zimbabwei projektben bevezetett új Nespresso-platformon lépésről lépésre követhető az AAA kávé útja a zimbabwei farmoktól egészen a Nespresso svájci gyáráig. A Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programjának fontos része, hogy a vállalat már a program kezdete, vagyis 2003 óta lehetővé teszi a kávé útjának visszakövetését egészen az egyes ültetvényekig.

A blockchain-platformon ezentúl „rázoomolhatunk” egyes farmokra, ahol részletes bontásban is megtalálhatjuk, hogy mennyi kávét termeltek az adott helyen, és ebből mennyit ítélt kiváló minőségűnek a Nespresso, amit aztán meg is vásárolt.

Ezen az oldalon, a 7. pontban tudjuk kiválasztani melyik termelő kávéjának az útját szeretnénk követni a blockchain-technológia segítségével: https://www.nespresso.com/hu/hu/kavekapszula-zimbabwe

nespresso_revivingorigins_kavek_no_logo.jpg

ELVESZETT KÁVÉK ÚJ FORMÁBAN

A Nespresso Magyarországon reprezentatív kutatás keretében vizsgálta, hogy a fogyasztók általában érzik-e a kávétípusok közti eltérést.[1] A válaszadók legnagyobb része észreveszi, ha a megszokott kávéjához képest más ízű variációt kóstol, 18 százalékuk pedig megérzi az egyedi íz- és illatjegyeket is. A Reviving Origins kollekció azoknak szól, akik szívesen kísérleteznek, és kíváncsiak a különleges termőterületek egyedi ízvilágára. A válaszadók negyede mindig tejjel és cukorral issza a kávéját: a három variáns között ők is megtalálhatják az ízlésükhöz illő kapszulát.

AZ AMAHA awe UGANDA KÁVÉ: „Uganda újjászületése”

Az Amaha awe Uganda kávé egy elegáns espresso, amelynek virágos ízjegyeit ritka szantálfás aroma egészíti ki. A közepesen testes, 8-as intenzitású AMAHA awe UGANDA kávé olyan ültetvényeken terem, ahol banáncserjék árnyékolják a kávét és táplálják a talajt – vagyis a terület igazi Arabica-mennyország. Az őrleményből kiegyensúlyozott és kényeztetően édeskés latte macchiato készíthető, amiben a tej kekszes és visszafogott gyümölcsös ízeket kelt életre.

TAMUKA mu ZIMBABWE KÁVÉ: „Zimbabwe ébredése”

A TAMUKA mu ZIMBABWE egy komplex, gyümölcsös ízvilágú kávé, amelyben az áfonyától a piros bogyós gyümölcsökig, a ribizlitől a szőlőig rengeteg aromát felfedezhetünk. Tej hozzáadásával krémes, selymes latte macchiatot készíthetünk belőle, amelyben a karamell édessége is megjelenik.

ESPERANZA de COLOMBIA KÁVÉ: „Kolumbia reménye”

A Caquetá régióban termelt ESPERANZA de COLOMBIA egy lágyabb ízvilágú kávé, nagyon könnyed, kiegyensúlyozott és kerek karakterrel, sárga gyümölcsökre emlékeztető aromákkal és egy csipetnyi gabonás ízvilággal.

Az AMAHA awe UGANDA, a TAMUKA mu ZIMBABWE és az ESPERANZA de COLOMBIA kávé 2020 májusától kapható Magyarországon – egyelőre szezonális jelleggel. Hosszú távú cél, hogy ezek a veszélyeztetett kávéfajták idővel, a termelt kávémennyiség növekedésével a márka állandó kínálatába is bekerülhessenek, és így a vásárlók egész évben élvezhessék majd különleges aromáikat.

MI REJLIK A KÁVÉ MÖGÖTT – A NATIONAL GEOGRAPHIC FOTÓSÁNAK SZEMÉVEL

A díjnyertes fotós, Rena Effendi is osztja a Nespresso meggyőződését, hogy a kávé több mint egyszerű növény. Történetmesélő partnerükkel, a National Geographic magazinnal közösen megörökítették a helyi termelők hihetetlen elkötelezettségét és szellemiségét, bemutatva, mi mindent tudtak megvalósítani a Reviving Origins program segítségével - és hogy ez milyen hatással volt közösségeikre.

Látogasson el a National Geographic és a Nespresso weboldalára, ahol többet megtudhat erről az együttműködésről, és megismerheti a Reviving Origins történetét úgy, ahogyan azt Rena Effendi megörökítette. www.nationalgeographic.com/beyond-the-bean/

További információk a Reviving Origins programról és a kávékról:

www.nespresso.com/hu/hu/reviving-origins-kavekapszulak

 

[1] A felmérés 2020. májusában 1031 ember bevonásával készült Magyarországon, akik naponta legalább egy csésze kávét elfogyasztanak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr615807616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.