A Két Cica Konyhája

Egy királynői ebéd a Gundelben

2024.6.09. 12:21
Egy királynői ebéd a Gundelben

20240605_110827.jpg

A héten meghívást kaptam, hogy megkóstoljam a menüt, mely 1993-ban II. Erzsébet látogatása alkalmából a királyi fogadásra készült.

Idén 130 éves a Gundel, mely e közel másfél évszázad során a magyar gasztronómia meghatározó műhelyévé, mitöbb: szimbólumává vált. A vendéglő elődje már 1866-ban megnyitott az Állatkert mellett, de mai formáját az épület 1894-ben nyerte el, mikor az akkori bérlő, Wampetich Ferenc nagy jövőt látott a helyben, így saját forrásból finanszírozta az átépítést: Bauer Ervin tervei alapján egy év alatt végeztek a munkákkal, 1894-ben az épület jelenlegi formájában nyitotta meg kapuit. A Wampetich Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezte Gundel Étteremre. Bármily furcsa – bár Gundel Károly tette naggyá az éttermet, az épület fennállása óta a Főváros tulajdonában van.

gundel1916_forras_wikipedia_commonson_keresztul.jpeg

A 130 éves jubileum alkalmából az üzemeltetők a névadó híres mondása szellemében, mely szerint „a Gundel mindenkié”, egy sorozat keretében újra elérhetővé teszik az étterem híres vendégei számára kreált menüsorokat – ha nem is olcsón, de a hazai csúcséttermek áraihoz viszonyítva valóban baráti áron.

A „Hírességek Menüi” sorozat első felvonása a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely - vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással - néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd a fenséges válogatás.

a_gundelben_ii_erzsebet_brit_kiralyno.jpg

Háttér:

  1. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg.

Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt - a kötelező politikai körök mellett -megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.

Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.

negykoronas_menu.jpg

Felkészült a Gundel

Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italos fiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját” a vendégeknek”.

Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörös márvány lépcsőjén keresztül kísérték fel az emeletre.

A welcome drink és az ünnepélyes ebéd

Az ebéd helyszíne a Gundel palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: „Gin Tonic please”. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.

A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz. a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé volt.

A Daily Mail brit napilap örömmel konstatálta, hogy az egykor Európa élvonalába tartozó, ám a szocializmusban a mezőnybe beleszürkülő Gundel vendéglő a rendszerváltást követő tulajdonosváltás után ismét régi fényében tündököl.

Korabeli magyar lapok beszámolói:

„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.

A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”.

 menu.jpg

A menü eredeti formájában, minden „újragondolás” nélkül kerül terítékre a jelenlegi séf, Moldován Viktor tolmácsolásában. Engem utolért egy kis nosztalgia a menü kóstolása közben és felmérhettem, mennyit változott a gasztronómia és az én ízlésem is 1993 óta: minden fogás remek volt, de az elő- és a főétel arányai már valóban a múltról mesélnek – ma az előételben valószínűleg sokkal több spárga kísérne egy papírvékony lazacszeletet, a főételben pedig a vadrizs és kucsmagomba venné át a főszerepet a szűzpecsenyével szemben.

De nagy élmény megkóstolni, mit evett II. Erzsébet és Fülöp herceg – akik A korona című sorozat vetítése óta valamelyest családtaggá váltak –, mikor hazánkban járt. Hogy még élőbbé tegyék a menüt, a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy aperitifként a pezsgő mellett kérhető a gintonik is 😊.

20240605_122802_resized.jpg

Praktikus információk:

A menü 2, 3, 4 fogásos verzióban lesz elérhető, csak vacsoraidőben, 18:00 óra után, 2024.07.08-17-ig, 10 napon keresztül.

A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt, (angol pezsgő- Nyetimber Classic Cuvee), a vendégek asztalára Herendi tányérban és ezüst evőeszközökkel kerül.

További aktivitás: élő nagyságú egész alakos II. Erzsébet Királynő selfiepont-kialakítással, piros és kék szatén vállszalaggal lehet fotózkodni, erre megfelelő helyszínkialakítással bent és a kertben is.

A Gundel misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége: Sinosz számára ajánlják fel!

 

Szöveg: Bezselics-Békési Ildikó

Fotók: Gundel, Bezselics-Békési Ildikó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7918424503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása