A Két Cica Konyhája

Budapestre is megérkezett a fenntartható gyorsétterem!

2024.6.24. 17:21
Budapestre is megérkezett a fenntartható gyorsétterem!

kb_hamurger1.jpg

Belegondoltál már, hány kilométer van a hamburgeredben?

Ha egy nemzetközi gyorsétteremlánc üzletében veszed meg, nemes egyszerűséggel azt kell mondanom: nem tudhatod. De útnak indult egy magyar hálózat - ha náluk eszel, nemcsak azt számolhatod ki, hány kilométert utazott a hús, míg a tányérodon landolt: pontosan meg tudják mondani azt is, mennyit sétált lábon, hiszen a hús saját tenyésztésű, magyar szürkemarhából származik.

kb_food_truck.jpg

Nagyjából 15.000 km-t sétál egy átlagos szabadtartású szürkemarha, mire 3 és fél éves korára eléri a 500-600 kg körüli vágósúlyt. Nem csoda, hogy a legelőn kizárólag friss füvet és gyógynövényeket, télen és a hízlalási időszakban pedig szénát és kukoricát fogyasztó állatok húsminősége semmi mással össze nem hasonlítható. Bármilyen ipari eredetű táppal, terméktakarmánnyal tilos etetni őket. Lassú növekedésük szintén hozzájárul a kivételesen tömör és ízgazdag húsminőség eléréséhez. Vízigényüket is természetes forrásból fedezik, és ökológiai lábnyomukat nem növelik a Kenyeres Birtok természetvédelmi besorolás alá eső legelőit taposó patáik sem, hiszen ennek köszönhetően alakulhatnak ki a terület egyedülálló növénytársulásai

- mesélte Vig Gergő, a Kenyeres Birtok birtokigazgatója.

 img_9008.jpg

Ősei a honfoglaló magyarokkal érkezhettek a Kárpát-medencébe, a hatvanas években kis híján kihalt, hosszú távú fennmaradásának alapfeltétele pedig a szürkemarhahús fogyasztásának népszerűsítése a gasztronómiában. A 7500 egyedet számláló teljes hazai szürkemarha állomány több mint 15 százalékát, 1200 állatot tartó Kenyeres Birtok nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy átvezeti a szürkemarhát a XXI. századba, méghozzá úgy, hogy szó szerint kezünkbe adja egy, az egész világon egyedülálló hamburger formájában.

A Birtok az első piaci szereplő, amely a teljes termékláncot lefedve, a tenyésztéstől a feldolgozáson keresztül a végfogyasztókat kiszolgáló, folyamatosan bővülő, országos street food hálózatig ilyen komplex módon veszi ki a részét a fajta gazdaságos fenntartásából.

kb_hamburger2.jpg

A magyar szürkemarha állománya jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben, miután a 20. század közepén majdnem kihalás szélére került. A 70-es évek óta állománya folyamatosan gyarapodik. Az ikonikus, és a génkészlet őrzéséért is felelős hortobágyi gulya mellett egyre több magángazdálkodó is vállalkozik a szigorúan szabályozott tartási körülményeket megkívánó szürkemarha tartására. 

Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb, a hozzávetőleg 1200 állatot tartó bajai székhelyű Kenyeres Birtok, ahol nemcsak a hungarikumként már világszerte ismert haszonállat tenyésztésével és feldolgozásával foglalkoznak, de zászlajukra tűzték a fajta népszerűsítését is a fogyasztók körében. A terméklánc végén egy folyamatosan bővülő országos franchise food truck hálózat áll. A kivételesen értékes hús feldolgozása a birtok saját húsüzemében történik, a hamburgerbuci saját pékségben sül, a húspogácsák pedig 100 százalékban saját nevelésű szürkemarhából készülnek, ráadásul a pogácsákba bekerülnek az értékes húsrészek is, ami egyáltalán nem megszokott a hamburger piacon. Ezzel az egyedülálló hamburger teljes útja végigkövethető a borjú születésétől az ízletes falatokig.

kb_sajtoesemeny_3_2024_06_06.jpg

Szürkemarha matek

Egy átlagos 500-600 kg-os vágósúlyú szürkemarhából mintegy 1500 darab 150 grammos hamburgerpogácsa készíthető. A Birtok középtávú célja évi 300.000 db hamburger értékesítése, melyet évi 200 vágómarha tartását képes fedezni. Figyelembe véve a 3 és fél éves nevelési időszakot, csak a hamburgerek 700 szürkemarha hosszú távú fennmaradását szolgálják, mely a hazai teljes állomány közel 10 százaléka. Ha figyelembe vesszük, hogy a burgereken kívül 100 százalék szürkemarha sonkákat és szárított hústermékeket is kínálnak, akkor ez a 700-as darabszám még magasabb lehet. Mindemellett szalámik is készülnek a Birtokon, mely termékcsaládot hamarosan a világ legigényesebbnek tartott húspiacára, Japánba exportálják.

kb_sajtoesemeny_6_2024_06_06.jpg

Folyamatos expanzió

A mára hat városban jelenlévő Kenyeres Birtok hálózata folyamatosan gyarapodik.


A jelenlegi terveink között szerepel az országos food truck hálózat további bővítése. Szeretnénk a közeljövőben tíz helyszínen jelen lenni, valamint tervezzük az ország első olyan street food éttermének megnyitását Budapesten, ahol szürkemarha ételeket és termékeket lehet fogyasztani és vásárolni

– mondta el Csillag Sándor, a Kenyeres Birtok franchise igazgatója. 

A fenntartható szürkemarha burger már Budapestre is megérkezett: a food truck a Pólus Center parkolójában várja a különleges élményre éhezőket, de hamarosan további egységekkel gyarapodik a franchise.

A Kenyeres Birtokról röviden:

A Mogyi Kft. alapító tulajdonosa, Kenyeres Zoltán által megálmodott és 2010-ben létrehozott Kenyeres Birtokon 152 hektáros szántóföldön és 180 hektáros legelőn szabadon mozognak az állatok. Gazdag szárazanyag- és vastartalmú húsuk feldolgozása saját húsüzemben történik, az értékes húsrészek felhasználásával. A Kenyeres Birtok küldetésének tekinti az egészséges szürkemarha fogyasztásának népszerűsítését food truck hálózatukon keresztül, melynek kínálata folyamatosan bővül.

 Szerző: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Boros Zsombor / DeepInsight

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4318434381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása