Mostanában kaptam néhány elmarasztaló visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy leszoktam a főzésről. Ez tényleg így néz ki a blogon keresztül, de a valóságban nem ilyen rossz a helyzet: a nyár közepe számomra is a lecsóról, a főtt kukoricáról, a dinnyéről, a befőzésről meg esténként a Duna parti lángosozásról szól, ezek pedig nem bírnak olyan információértékkel, hogy érdemes lenne őket megénekelni. Azért néha teszek kivételt: ez a rendhagyó citromtorta egy Spanyolországban élő barátnőm tiszteletére készült, aki a tengerpartról hazalátogatott a szabadsága alatt (gondolom, nem kell hozzátennem, hogy legszívesebben bebújtam volna a bőröndjébe, mikor visszautazott). Az én nyaralásom sajnos még várat magára, de majd annál jobban esik (remélem…).
Hozzávalók (6 adag):
- 200 g zabpelyhes keksz, darálva
- 1 kávéskanál vaníliapor
- 50 g olvasztott vaj
- 500 g joghurt
- 3 evőkanál méz
- 2 tojás, szétválasztva
- 2 citrom héja és leve
- 1 deci víz
- 3 teáskanál zselatin
- 5 evőkanál porcukor
A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük a vaníliaporral és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Alaposan összedolgozzuk, majd hat egyenlő részre osztva a poharak aljára adagoljuk (ha egyben készítjük, egy sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használjunk).
A vízben feloldjuk a zselatint, majd óvatosan kevergetve felmelegítjük, vigyázva, hogy ne forrjon fel. Egy lábosban vizet forralunk, és egy edényben vízgőz felett simára keverjük a joghurt felét a tojássárgájával, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a maradék joghurtot, a citrom levét és lereszelt héját, végül a mézet. Ezeket simára keverjük, majd mehet bele a vízben feloldott zselatin. Akkor a poharakba simított kekszmorzsa tetejére kanalazzuk. Hűtőbe tesszük, ahol kb. 1 óra alatt dermed meg. Ha sütőformát használunk, legalább 2 órára van szükség a szeletelhető állapot eléréséhez.
A tojásfehérjéket a cukorral habosra keverjük, majd egy sütőpapírra simítva 150 fokos sütőben ropogósra szárítjuk. Apróra törve tálaláskor kerül a torta tetejére.