A Két Cica Konyhája

Citromos joghurttorta habcsókkal

2012.8.11. 06:00
Citromos joghurttorta habcsókkal

Citromtorta, Hummus Bar 001.JPG

Mostanában kaptam néhány elmarasztaló visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy leszoktam a főzésről. Ez tényleg így néz ki a blogon keresztül, de a valóságban nem ilyen rossz a helyzet: a nyár közepe számomra is a lecsóról, a főtt kukoricáról, a dinnyéről, a befőzésről meg esténként a Duna parti lángosozásról szól, ezek pedig nem bírnak olyan információértékkel, hogy érdemes lenne őket megénekelni. Azért néha teszek kivételt: ez a rendhagyó citromtorta egy Spanyolországban élő barátnőm tiszteletére készült, aki a tengerpartról hazalátogatott a szabadsága alatt (gondolom, nem kell hozzátennem, hogy legszívesebben bebújtam volna a bőröndjébe, mikor visszautazott). Az én nyaralásom sajnos még várat magára, de majd annál jobban esik (remélem…).

 

 

Hozzávalók (6 adag):

 

-          200 g zabpelyhes keksz, darálva

-          1 kávéskanál vaníliapor

-          50 g olvasztott vaj

-          500 g joghurt

-          3 evőkanál méz

-          2 tojás, szétválasztva

-          2 citrom héja és leve

-          1 deci víz

-          3 teáskanál zselatin

-          5 evőkanál porcukor

 

 

A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük a vaníliaporral és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Alaposan összedolgozzuk, majd hat egyenlő részre osztva a poharak aljára adagoljuk (ha egyben készítjük, egy sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használjunk).

 

A vízben feloldjuk a zselatint, majd óvatosan kevergetve felmelegítjük, vigyázva, hogy ne forrjon fel. Egy lábosban vizet forralunk, és egy edényben vízgőz felett simára keverjük a joghurt felét a tojássárgájával, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a maradék joghurtot, a citrom levét és lereszelt héját, végül a mézet. Ezeket simára keverjük, majd mehet bele a vízben feloldott zselatin.  Akkor a poharakba simított kekszmorzsa tetejére kanalazzuk. Hűtőbe tesszük, ahol kb. 1 óra alatt dermed meg. Ha sütőformát használunk, legalább 2 órára van szükség a szeletelhető állapot eléréséhez.

 

A tojásfehérjéket a cukorral habosra keverjük, majd egy sütőpapírra simítva 150 fokos sütőben ropogósra szárítjuk. Apróra törve tálaláskor kerül a torta tetejére.

Citromtorta, Hummus Bar 005.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr694705452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása