A Két Cica Konyhája

Karamellszirupos, pálinkás szilváslepény

2010.10.16. 15:00
Karamellszirupos, pálinkás szilváslepény
Imádom a Tarte Tatint, de még sosem sütöttem - és most sem fogok, de egész nap az a semmihez sem hasonlítható karamellszirup jár az eszemben, ami a formából való kiborítás után frissen a tányérra csordul. Bizarr lenne, ha most a szilvarengetegben elkezdenék almák után kotorászni, és vélhetően megakasztaná a napi munkamenetet. De sütit kívánok, sőt, sütni kívánok, ezt határozottan érzem. A konyhapulton a könyökömnek sincs hely, és minden szilvában úszik, úgyhogy kitaláltam egy nagyon innovatív szilváslepényt: jobb meggyőződésem ellenére konyhakész leveles tésztából fogom elkészíteni. Irány tehát a SPAR (ez van a legközelebb), és fél óra múlva már elégedetten csoportosítgatom a szilvákat a tortaformába - ennyi helyet tudtam maximum kiszorítani az asztalon, a sütő viszont üres - minden a sütés mellett szól! A végeredményt látva és kóstolva elmondhatom, hogy jobban nem cselekedhettem volna: csinos lett, olyan igazán nyálcsorgatóan szép, és rendkívül finom. És remélem, rövid élete során boldognak is érezte magát, ugyanis négyen kb. 13 perc alatt jártunk a végére. De kívánhat ennél szebb halált egy szilváslepény?
 
Karamellszirupos, pálinkás szilváslepény
 
Kb. 25 dkg érett, de nem puha szilva
Egy maroknyi barnacukor (női kézzel mérve)
1 kávéskanál őrölt fahéj
3 cl szilvapálinka
2 lap levelestészta (készen kapható)
 
A cukrot egyenletesen eloszlatva beszórjuk a sütőforma aljába, és meghintjük fahéjjal. A félbevágott szilvákat a vágott felükkel felfelé szépen, esztétikusan elhelyezve beletesszük, ügyelve, hogy szorosan egymás mellett helyezkedjenek el. Bespricceljük a szilvapálinkával, majd dupla rétegben befedjük a levelestésztával. A tésztát megszúrkodjuk, hogy a gyümölcsből kisülő lé el tudjon párologni, és 200 fokon addig sütjük, míg a tészta megpirul, a cukor pedig karamellizálódik az alján (35-40 perc). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a szervírozó tálra, és azonnal fogyasztjuk

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr222375363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy maréknyi dollár 2010.10.16. 18:54:37

Az ilyenre mondják,hogy egyszerű,de nagyszerű,nem?
Süteményben bőven átlag alatti vagyok,de úgy érzem,ezt képes vagyok összeállítani,és - ha el nem égetem - talán sikerül is.
Megpróbálom!

HATTYU 2010.10.16. 19:13:17

Az az igazság, hogy sütikben én is kezdő vagyok, de ezt tényleg nem lehet elrontani, csak néha nézz rá, nehogy megégjen, és tényleg hagyd jól kihűlni, mert melegen folyik, viszont ha kihűl, összezselésedik a karamell a tetején, és az egész egyszerűen mennyei!

egy maréknyi dollár 2010.10.16. 20:47:43

@HATTYU: OK.Felírtam a blog címét;majd megírom,hogy sikerült-e a dolog.
off.Két cicád van?Nekünk most éppen kilenc;öt ifjonc remélem,nem nálunk fog megöregedni.

HATTYU 2010.10.16. 20:54:46

@egy maréknyi dollár: küldj majd fotót is a sütiről és a cicusokról.is. írj pár bozalomgerjesztő sort róluk, és felrakom őket a blogra meg a fb-ra is!
ildiko.bezselics@gmail.com

HATTYU 2010.10.16. 20:59:26

a fb-ra te is felrakhatod a Két cica oldalra, ha rajongsz :-)

egy maréknyi dollár 2010.10.16. 23:37:34

@HATTYU: Kösz,majd ezt is megpróbálom,segítséggel,mert - nem akarok dicsekedni - még soha semmit nem raktam fel a netre.
süti beállítások módosítása