A Két Cica Konyhája

Húsleves- és pálinkakúra

Húsleves- és pálinkakúra

 

 

 

Egy svájci barátom, aki korábban több évet töltött Magyarországon, kezdetben jókat derült azon, hogy mi, magyarok a legtöbb bajra megfelelő orvosságnak tartjuk a forró húslevest erős paprikával, vagy a pálinkát, a kettő kombinációja pedig gyakorlatilag minden egészségügyi problémát megold.

Egy idő után ő is elkezdte alkalmazni a terápiát: először a pálinkát kedvelte meg, aztán beleszeretett a magyar konyhába, különösen a klasszikus magyar ételeket és a leveseinket fogyasztja szívesen. Lassan tíz éve, hogy hazaköltözött Zürichbe, de a vonzalom tartós maradt: negyedévente, óramű pontossággal (hogy máshogy: hiszen svájci német) megjelenik egy-egy hosszú hétvégére Budapesten. Ilyenkor végiglátogatja a barátait, az antikváriumokat, ócskapiacokat és mindenekelőtt kedvenc éttermeit. A kezdeti bizalmatlanság pedig olyannyira a múlté, hogy nem is emlékszik rá, milyen jókat nevetett a nagy magyar levesimádaton, hiszen most a világban jártában-keltében hirdeti a magyar húsleves és pálinka csodatévő erejét.

 

Mivel én magam mindig "hívő" voltam, felkészültem rá, hogy az ünnepek lezárásaként be kell vetni a nemzeti terápiát, hiszen nemsokára nyakunkon szilveszter kocsonyával, sült malaccal, párolt káposztával, majd az újév lencsével és csülökkel: ha az ember magyarnak született, nem veheti félvállról a táplálkozást. Így ma húslevest eszünk, pálinkát iszunk, én pedig a magam részéről ellátogatok a gőzfürdőbe, mert számomra ez teszi teljessé a regenerálódást.

 

Húsleves csirkéből és szárnyasaprólékból

 

Hozzávalók:

1/2 tanyasi csirke, darabolva

5 db csirkemáj, zúza

1/2 kg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma, kelbimbó, egész, hámozott burgonya, gomba, egy kisebb karfiol

Fűszerek: só, egész bors, köménymag, babérlevél, szegfűszeg

 

A húst a fűszerekkel 2,5 l vízben feltesszük főni. Kis lángon főzzük, és folyamatosan merjük le róla a főzés közben képződő habot (ha nem tesszük, zavaros lesz a leves). Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt zöldségeket, és lassú tűzön készre főzzük.

Ha elkészült, kiszedjük a húst és a zöldségeket, a levest pedig 10 percig állni hagyjuk, hogy leülepedjen, majd leszűrjük. A húst feldaraboljuk és a zöldségekkel együtt tálra szedjük, levesbetétnek külön megfőzzük a cérnametéltet vagy az apró csigatésztát.

Forrón tálaljuk - mi a pálinkát fogyasztás előtt gurítjuk le, így hat igazán a forró leves, különösen, ha erős paprika is kerül bele. Jó étvágyat!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr132540484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nina Skye 2011.04.13. 02:26:38

ennek a huslevesnek hova vitte a cica a szinet? :)
süti beállítások módosítása