A karácsonyi ünnepkör lezáró momentuma, a vízkereszti karácsonyfabontás alapvetően szomorú esemény, és nem elsősorban szegény, viharvert fenyőfánk éktelenítése miatt: reménytelenül elkezdődnek a szürke hétköznapok. A két ünnep között gondoltam erre, miközben a maradék mákot nézegettem a hűtőben, és kitaláltam egy kísérőt a rituáléhoz: mivel a fát tojáslikőr kortyolgatás kíséretében, a mákosguba elfogyasztása után szoktuk feldíszíteni, a leszedéshez készítettem egy kis máklikőrt... Két esélyes volt a dolog, de igazán finom lett, és ad némi ünnepi hangulatot az eseménynek.
Marcipános máklikőr
Hozzávalók:
250 g darált mák
250 ml tejszín
250 ml tej
150 g porcukor
100 g marcipánmassza
4 tojássárgája
500 ml vodka
A tejet és a tejszínt összekeverjük, és egy lábosban a tűzre tesszük. Forralás közben feloldjuk benne a feldarabolt marcipánt, beletesszük a darált mákot és felforraljuk, majd az egészet kihűtjük.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, keverés közben apránként hozzáadjuk a mákos tejszínt, majd a vodkát. Összekeverjük és tiszta üvegekbe szűrjük, és hűtve tároljuk. 1 hét múlva fogyasztható.