A Két Cica Konyhája

Vízkereszt, vagy amit akarok: máklikőrt!

Vízkereszt, vagy amit akarok: máklikőrt!

 A karácsonyi ünnepkör lezáró momentuma, a vízkereszti karácsonyfabontás alapvetően szomorú esemény, és nem elsősorban szegény, viharvert fenyőfánk éktelenítése miatt: reménytelenül elkezdődnek a szürke hétköznapok. A két ünnep között gondoltam erre, miközben a maradék mákot nézegettem a hűtőben, és kitaláltam egy kísérőt a rituáléhoz: mivel a fát tojáslikőr kortyolgatás kíséretében, a mákosguba elfogyasztása után szoktuk feldíszíteni, a leszedéshez készítettem egy kis máklikőrt... Két esélyes volt a dolog, de igazán finom lett, és ad némi ünnepi hangulatot az eseménynek.

 

Marcipános máklikőr

 

Hozzávalók:

250 g darált mák

250 ml tejszín

250 ml tej

150 g porcukor

100 g marcipánmassza

4 tojássárgája

500 ml vodka

 

A tejet és a tejszínt összekeverjük, és egy lábosban a tűzre tesszük. Forralás közben feloldjuk benne a feldarabolt marcipánt, beletesszük a darált mákot és felforraljuk, majd az egészet kihűtjük.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, keverés közben apránként hozzáadjuk a mákos tejszínt, majd a vodkát. Összekeverjük és tiszta üvegekbe szűrjük, és hűtve tároljuk. 1 hét múlva fogyasztható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr252563473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása