A szürke, undok, végigdolgozott napok után nagyobb szükségem van egy tányér forró levesre, mint bármikor. Mostanában a krémlevesekre kattantam rá - mindig is szerettem őket, mert változatosan lehet fűszerezni, és mindenféle krutonokat, pirítósokat gyártani hozzá. Az sem ritka nálam, ha egy "rendes" leves másnap leturmixolva és újrafűszerezve ily módon átlényegül. A mai menüért lehet, hogy csak én rajongok: a savanyú káposzta elég megosztó étel, nem mindenki szereti, de aki szereti, az nagyon.
Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
3 közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
1 petrezselyem gyökér
1 nagyobb sárgarépa
só, frissen őrölt fekete bors, pirospaprika
köménymag, babérlevél, tárkony
3 ek. olaj
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, megpirítjuk benne a köménymagot és a pirospaprikát. Beletesszük savanyúkáposztát (levével együtt) és a feldarabolt zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, míg minden zöldség levet enged. Akkor felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és beletesszük a babérlevelet, majd puhára főzzük. Mikor elkészült, merülőmixerrel pépesítjük, tejföllel és tárkonnyal tálaljuk.