A "csirkekrémleves" elnevezéssel először egy zacskós, instant leves csomagolásán találkoztam, és mélyen megütköztem rajta: elképzeltem a nagyüzemi csirkepépesítést, majd a folyamatot, melynek eredményeképpen a termék por formájában egy fóliatasakba kerül, hogy aztán egy bögrében, forró vízzel felöntve fejezze be dicstelen pályafutását. Így leírva sem túl bizalomgerjesztő, pedig nem is cizelláltam a képet a csirkegyár leírásával...
Nos, nemrégiben egy Angliából hazatelepült barátnőm kínált meg egy zöldséges almalevessel, amibe csirkemellkockákat tett - ezt próbáltam reprodukálni, csökkentve az alma mennyiségét (és édességét) a zöldségek javára. Végül azért turmixoltam össze, hogy a csirkehús íze nagyobb hangsúlyt kapjon. Csípős paradicsom harisszával nyerte el a tökéletes ízharmóniát.
Hozzávalók:
1 db csontos csirkemell
2 petrezselyemgyökér
2 közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 nagyobb alma
só, bors, sáfrány
1 l csirke alaplé
1,5 dl tejszín
A csirkemellet a sóval és zöldségekkel puhára főzzük annyi vízben, amennyi épp ellepi. A csirkemellet kivesszük, a húst leszedjük a csontról és visszatesszük a levesbe. Leturmixoljuk, beletesszük a borsot és a sáfrányt, felengedjük a csirke alaplével, és újra felforraljuk. Belekeverjük a tejszínt, és csípős paradicsomharisszával tálaljuk. Kínálhatunk hozzá fűszervajas bagettet, vagy pirított kenyérkockákat is.
A harissza (csípős sültparadicsom-szósz) receptjét a következő linken találjátok:
http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2010/10/15/a_nyar_es_a_tel_talalkozasa_a_tanyeromon
http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/01/24/bagett_fokhagymas_petrezselymes_fuszervajjal_sutve