A Két Cica Konyhája

Kis kalácsom, nagy kalácsom...

Kis kalácsom, nagy kalácsom...

 

Pontosabban a húgom kalácsai, és nem az, amiket a térdében hord. Ő a családi kelttészta készítés hagyományainak letéteményese, mert - mint a forrásmegjelöléssel ellátott, pontos receptúrából is láthatjátok - ő gondos, rendes, és képes akárhányszor ugyanúgy elkészíteni valamit, például egy kalácsot is. Ja, és tojást festeni is tud!

Húsvétra kettőt is sütött, jobbnál jobbakat: az egyik a hagyományos foszlós kalács a sonka mellé, a másik az én kedvencem: a kakaós rózsakalács, a tökéletes Húsvét vasárnapi, ünnepi reggeli.

 

Innen Tinkát idézem:

A recept néhai Péter Jánosné Süteményeskönyvéből való, aki az akkor Pannon Agrártudományi Egyetem könyvtárának volt a vezetője Mosonmagyaróváron, mikor én ismertem, 20 évvel ezelőtt.
A könyv sok kiadást megélt - az enyém a 25.-ből való -, sikeres, mert a receptek jók, kedveltek és ami fontos: elkészíthetők.

Fonott foszlós kalács receptje:

50 dkg lisztbe belekeverünk langyos tejjel megkelesztett 2 dkg élesztőt, késhegynyi sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint - 4-5 kávéskanál cukorral elkevert - langyos tejet (kb. 2,5-3 dl), hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott, langyos vajat (ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük (legalább 45 perc, jól meg kell keleszteni, mert különben megreped). Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk. Fonás közben az ágakat megcsavarjuk (hogy ne nyíljon szét), majd zsírral kikent (manapság sütőpapírral bélelt) tepsiben újra megkelesztjük. Felvert tojással megkenve lassú tűzön pirosra sütjük (min. fél óra).

 

Rózsakalács elkészítése:

A recept ugyanaz, csak itt kelesztés után kinyújtjuk a tésztát, majd 7 csíkot vágunk belőle, amelyeket tetszés szerint ízesíthetünk (marcipán, kakaó). A csíkokat feltekerjük és tortaformába ültetjük úgy, hogy köztük maradjon minimum egy ujjnyi hely (az én sütőformám 28 cm átmérőjű). Szintén hagyjuk a formában kelni, majd lassú tűzön megsütjük. Még forrón kenjük meg felmelegített lekvárral, attól lesz szép fényes.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr72850591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása