A blog rendszeres olvasói talán emlékeznek februári látogatásomra az Unicum készítés fellegvárában: ennek első eredménye egy Unicumos mini csokitorta lett, melynek receptjét azóta is sokat letöltötték. Már a látogatás és a kóstolás során ébredtek ízasszociációim a likőr és az aszaltszilva párosításával kapcsolatban, és még aznap este beáztattam egy adagot, amit azóta magában, vagy fagyival eszegettem. Most, húsvét előtt találtam ki ezt a desszertet, ami puncsgolyónak indult, majd (az aszalt szilva formáját követve) inkább tojásdad alakot öltött. Minden összatevő: a szilva, a massza és a csokimáz is tartalmaz Unicumot, mégis olyan selymesen édes az egész - érdemes kipróbálni, és nemcsak elkötelezett Unicum fogyasztóknak ajánlom!
Hozzávalók:
- 250 g darált zabpelyhes keksz
- 100 g fekete csokoládé
- 50 g vaj
- 15 db puha aszalt szilva
- 3 evőkanál szilvalekvár
- kb. 1 dl Unicum
Az aszalt szilvákat zárható dobozban egy éjszakára beáztatjuk Unicumba (amit nem szív magába a gyümölcs, használhatjuk a kekszmasszához). A kekszet ledaráljuk, és összekeverjük a szilvalekvárral, hogy formázható masszát kapjunk. Ehhez is adunk egy levés likőrt, de tényleg csak 1 cl-nyit. A csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk, simára keverjük, majd ebbe is teszünk egy pici Unicumot.
A szilvákat beburkoljuk a kekszmasszával, formázzuk és egy órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeálljon. Ezután mártjuk a csokimázba, és szintén a hűtőbe téve megvárjuk, míg megszilárdul. Másnap igazán isteni!