A hagyományos angol "gyümölcskosár" receptje alapján készült tavaszi süti citrusos alapokkal és friss eperrel. Eredetileg a klasszikus változatot terveztem be a vasárnapi menübe, de szombaton a piacról egy komolyabb eperszállítmánnyal érkeztem haza, így a befőttek és aszalt gyümölcsök, fűszerek elveszítették létjogosultságukat - igazi üdítő desszert vált belőle.
Hozzávalók:
A tésztához
- 175 g liszt
- 80 g vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
- 20 g olvasztott vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojás
- 175 g túró
- 2 evőkanál tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- Fél citrom leve
- 10 szem friss eper
A lisztet morzsoljuk össze a vajjal, majd keverjük bele a tojássárgáját, a cukrot és a citromhéjat, végül annyi hideg vizet, hogy szilárd tésztát kapjunk. Csomagoljuk be fóliába, és fél óráig pihentessük a hűtőben. Ezt követően nyújtsuk ki, és simítsuk bele a sütőformába. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A töltelék elkészítéséhez keverjük össze az olvasztott vajat, a cukrot, a tojást, a túrót, a tejszínt, a citrom héját és a levet. Öntsük a sütőformába rakott tésztára, díszítsük félbevágott eperszemekkel és süssük 30-35 percig.