A Két Cica Konyhája

Szirupos, csokis körtetorta

Szirupos, csokis körtetorta

 

Időnként eljátszom a gondolattal, hogy elkészítem a Tökéletes Tarte Tatint, aztán végül valamilyen más "fordított tészta" lesz belőle, mint például ez is. A csokoládé szerelmesei biztosan előnyben részesítenék: mikor forrón kikerül a tálra, a tetejéről csorog a fénylő, vajas fehérborszirup, a körték puhák és illatosak, a csokis tészta belseje folyik, az alja roppan, mint a habcsók - maga a megtestesült gyönyör.

Bár rendkívül tömény, az utolsó morzsáig elfogyott: mindenki csendes áhítattal kanalazta magába, majd a végén - rövid gondolkodás után - kinyalta a tányért...

 

Hozzávalók:

- 80 g vaj

- 160 g barna cukor

- 1/2 dl fehérbor

- őrölt szegfűszeg

- 3 félbevágott, kicsumázott körte

A tésztához:

- 375 g barna cukor

- 125 g vaj

- 3 tojás

- 250 g liszt

- 1/2 comag sütőpor

- 40 g jó minőségű kakaópor

 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat, a cukrot, a szegfűszeget, a bort egy lábosban, közepes lángon addig melegítjük, míg a vaj felolvad. A körtéket vágott felükkel lefelé beletesszük, és néhány percig főzzük.

Ezt követően a körtéket egy tűzálló tálba fektetjük, és ráöntjük a cukros, vajas borszirupot. 

A tésztához a vajat, és a barna cukrot kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk. A lisztet a sütőport és a kakaót hozzákeverjük -így egy tömör, sima masszát kapunk. Ezt rákanalazzuk a körtékre, a felületét elsimítjuk, és szúráspróbáig (kb. 40 perc) sütjük.

Frissen egy tálra borítva tálaljuk.

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr122880404

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Döglött béka (2011/05/06) 2011.05.06. 16:19:09

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges, akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen. Az Elvarázsolt Kastély most megnyitott éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokbó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kretusz 2011.05.06. 13:38:18

A tésztához mennyi vaj kell? csak a szirupé van ott.

Lorelaigilmore 2011.05.06. 13:47:40

Nagyon jól hangzik, csak egy kérdésem lenne: a tésztába még külön kell vaj, vagy a 80 gramm valamennyi része megy csak a szirupba?

Kretusz 2011.05.06. 14:17:54

@Lorelaigilmore: úgy látszik ezt mostmár sose tudjuk meg :-)

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.05.06. 15:27:30

mondjuk, szerintem a tányért kinyalni legalábbis illetlen dolog...

.... DE KIT ÉRDEKEL????!! :)

Muster Mark 2012.05.29. 13:49:40

Ez olyan... izgalmas étel lehet. Jól néz ki.
süti beállítások módosítása