Időnként eljátszom a gondolattal, hogy elkészítem a Tökéletes Tarte Tatint, aztán végül valamilyen más "fordított tészta" lesz belőle, mint például ez is. A csokoládé szerelmesei biztosan előnyben részesítenék: mikor forrón kikerül a tálra, a tetejéről csorog a fénylő, vajas fehérborszirup, a körték puhák és illatosak, a csokis tészta belseje folyik, az alja roppan, mint a habcsók - maga a megtestesült gyönyör.
Bár rendkívül tömény, az utolsó morzsáig elfogyott: mindenki csendes áhítattal kanalazta magába, majd a végén - rövid gondolkodás után - kinyalta a tányért...
Hozzávalók:
- 80 g vaj
- 160 g barna cukor
- 1/2 dl fehérbor
- őrölt szegfűszeg
- 3 félbevágott, kicsumázott körte
A tésztához:
- 375 g barna cukor
- 125 g vaj
- 3 tojás
- 250 g liszt
- 1/2 comag sütőpor
- 40 g jó minőségű kakaópor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat, a cukrot, a szegfűszeget, a bort egy lábosban, közepes lángon addig melegítjük, míg a vaj felolvad. A körtéket vágott felükkel lefelé beletesszük, és néhány percig főzzük.
Ezt követően a körtéket egy tűzálló tálba fektetjük, és ráöntjük a cukros, vajas borszirupot.
A tésztához a vajat, és a barna cukrot kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk. A lisztet a sütőport és a kakaót hozzákeverjük -így egy tömör, sima masszát kapunk. Ezt rákanalazzuk a körtékre, a felületét elsimítjuk, és szúráspróbáig (kb. 40 perc) sütjük.
Frissen egy tálra borítva tálaljuk.