A Két Cica Konyhája

Egy zsírbontó desszert

Egy zsírbontó desszert

 Citromos joghurtkrém eperrel, mentával és nyírfacukorral

 

Nevezhetném észbontónak is, ha túlozni akarnék, de ez esetben az igazság is elég vonzó: nagyon kellemes, hűsítő nyári desszert, mely a bőséges ebédek vagy grillezés után életmentő lehet.

 

Friss, házi joghurtból készült, és több hónapnyi szünet után végre elővettem a kamrában árválkodó nyírfacukrot is, mely jelentősen növeli a csemege jótékony hatását, hiszen amolyan természetes cukorféle, ami ránézésre, ízhatásra nem különbözik a cukortól, viszont a szervezetre gyakorolt hatása épp az ellenkezője, hiszen egyfajta rostként viselkedik szervezetünkben. Egyszerűbben helyettesíthető vele a cukor, mint a mézzel - bár ennek elsősorban a süteményeknél van jelentősége.

                                                                                                                        

Ez esetben sütésre nem került sor, hiszen ezt a joghurtkrémet csak melegíteni, keverni és hűteni kell.

 

Hozzávalók:

 

- 250 ml natúr joghurt

- 35 g nyírfacukor

- 1 evőkanál reszelt citromhéj

- 200 ml tejszín

- 2 evőkanál aprított mentalevél

- 200 g friss eper

- 2 teáskanál zselatin

 

 A joghurtot egy tálba öntjük és elkeverjük benne a nyírfacukrot, a citromhéjat és a mentát, majd szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Közben a tejszínt felmelegítjük, beleszórjuk a zselatint, és addig kevergetjük, míg a zselatin felolvad. Ezt követően a zselatinos tejszínt a joghurthoz adjuk. A felvágott eper felét kis tálkákba rendezzük. Ráöntjük a joghurtot, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük, míg megszilárdul. A maradék eperrel és mentalevelekkel díszítjük. Négy adag lesz belőle.

 

 

 

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr92904768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető Emberi Jog 2011.05.15. 16:59:48

Csak 1 adag lenne belőle.
És hasam lenne temetője.

:-))

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.05.15. 20:31:57

Valóban minek bele zselatin? Mi célt szolgál?

Mylady 2011.05.15. 22:48:26

Poharas krémhez felesleges a zselatin. Ha tortaformára akarnád, akkor érteném. DE pohárban???

Intizar 2011.05.15. 23:36:29

Ínycsiklandó a cucc, nagyon tetszik. De tényleg nem kellett volna azt írni, hogy zsírbontó.

O'Neil42 2011.05.16. 07:49:54

Törölheted a hozzászólásokat, de a nyírfacukornak nem lesz rosttartalma. :(
Mindig szomorú leszek, ha a kritikát nem szeretik. Persze lehet, hogy rossz a kritika, vagy.. ?

HATTYU 2011.05.16. 08:07:38

Mi a nyírfacukor?
www.nyirfacukor.hu/tortenet

A zselatin azért kell bele, mert a joghurt egyébként folyik.

qwertzu 2011.05.16. 08:31:30

Lehetne görög joghurtból csinálni, és akkor nem kell bele zselatin.

O'Neil42 2011.05.16. 18:34:11

Utolsó próbálkozásom.
Mi a nyírfacukor?
<a href="http://www.nyirfacukor.hu/egy_kis_kemia" target="_blank">www.nyirfacukor.hu/egy_kis_kemia&lt;/a&gt;

HATTYU 2011.05.16. 22:03:56

@O'Neil42: ma elküldtem a posztot a nyírfacukor forgalmazójának, aki tökéletesen rendben találta. Mint láthatod, lájkolták a bejegyzést itt és a facebookon is.

O'Neil42 2011.05.19. 07:07:56

Köszönöm a post javítását.:)
süti beállítások módosítása