Citromos joghurtkrém eperrel, mentával és nyírfacukorral
Nevezhetném észbontónak is, ha túlozni akarnék, de ez esetben az igazság is elég vonzó: nagyon kellemes, hűsítő nyári desszert, mely a bőséges ebédek vagy grillezés után életmentő lehet.
Friss, házi joghurtból készült, és több hónapnyi szünet után végre elővettem a kamrában árválkodó nyírfacukrot is, mely jelentősen növeli a csemege jótékony hatását, hiszen amolyan természetes cukorféle, ami ránézésre, ízhatásra nem különbözik a cukortól, viszont a szervezetre gyakorolt hatása épp az ellenkezője, hiszen egyfajta rostként viselkedik szervezetünkben. Egyszerűbben helyettesíthető vele a cukor, mint a mézzel - bár ennek elsősorban a süteményeknél van jelentősége.
Ez esetben sütésre nem került sor, hiszen ezt a joghurtkrémet csak melegíteni, keverni és hűteni kell.
Hozzávalók:
- 250 ml natúr joghurt
- 35 g nyírfacukor
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál aprított mentalevél
- 200 g friss eper
- 2 teáskanál zselatin
A joghurtot egy tálba öntjük és elkeverjük benne a nyírfacukrot, a citromhéjat és a mentát, majd szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Közben a tejszínt felmelegítjük, beleszórjuk a zselatint, és addig kevergetjük, míg a zselatin felolvad. Ezt követően a zselatinos tejszínt a joghurthoz adjuk. A felvágott eper felét kis tálkákba rendezzük. Ráöntjük a joghurtot, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük, míg megszilárdul. A maradék eperrel és mentalevelekkel díszítjük. Négy adag lesz belőle.