Íme, a hétfői ebéd első fogása is felkerült a blogra: a grillezett csirkemell és a túrós rétes előtt borsólevest ettünk. Nem a hagyományos, hanem az olasz fajtából, amit néhány éve bevezettem a családi étlapra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a véletlen szülte: eredetileg mentával készül, de amikor kipróbáltam, szórakozottságból adódóan bazsalikomot tettem bele, és így jobban ízlett. Nagyon gyorsan elkészül, és változatosabbá teszi a "zöldborsószezont" - érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 500 g zöldborsó
- 1 l zöldség- vagy csirkealaplé
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej friss főzőhagyma, aprítva
- 25 g friss bazsalikomlevél
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- 1 dl sűrű tejszín
A hagymát és a fokhagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk és rövid ideig pároljuk, mielőtt felöntjük az alaplével. Ezt követően forraljuk fel, tegyük bele a bazsalikomot és főzzük további 10 percig. Botmixerrel turmixoljuk le - én nem szoktam teljesen simára, szeretem, ha maradnak benne ép borsószemek. A végén hozzáadjuk a tejszínt, borsozzuk és frissen tálaljuk.