Házikosztból sosem elég: íme egy borsóleves menta, bazsalikom, fokhagyma, tej, tejszín, és minden egyéb nélkül, amivel manapság divat elkészíteni. Van benne ellenben annyi frissen fejtett, zsenge borsó, édes, fiatal sárgarépa és petrezselyemgyökér, csipetke és petrezselyem, hogy megáll benne a kanál. Tulajdonképpen egy tányérnyi nyári konyhakert!
Hozzávalók:
- 1 kg zsenge zöldborsó + egy maréknyi borsóhéj
- 5 db friss sárgarépa felkarikázva
- 2 db petrezselyemgyökér felkarikázva + a zöldje aprítva
- 1 nagyobb fej főzőhagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, pirospaprika
A csipetkéhez:
- 1 tojás
- annyi liszt, amennyi a tojással összegyúrva "csipkedhető", szilárd állagot képez
- só
A zöldségeket a petrezselyemzöld kivételével az olajon, lassú tűzön, fedő alatt megpároljuk - én előtte szoktam besózni. Mikor megpuhult és levet enged, rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk. Forrás közben csipkedjük bele az előkészített tésztát - minél apróbbra sikerül, annál jobb. Ha a csipetkék feljönnek a leves felszínére, lezárjuk a lángot, beleszórjuk a petrezselyemzöldet és tíz percig fedő allatt állni hagyjuk, ezt követően kerülhet az asztalra.