Egy evidens leves barackbefőzés közben: mást úgysem nagyon találni a konyhában, de barack van bőven. Találtam hozzá a hűtőben "ízfokozónak" egy kis aszalt változatot is, hogy teljessé tegyem az élményt. Hidegen is, melegen is tökéletes. Azt még elárulom, hogy túrós-barackos rétes készült hozzá - a változatosság kedvéért.
Hozzávalók:
- 1 kg magozott, felaprított sárgabarack
- 100 g aszalt sárgabarack
- 1 dl fehérbor
- 5 evőkanál méz
- 1/2 liter tej
- 2 dl tejszín, habbá verve
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- mentalevél a tálaláshoz
A gyümölcsöt (a frisset és az aszaltat együtt) puhára pároljuk a fehérborban. Ekkor a lisztet és a tejet hozzáadva simára turmixoljuk és felfőzzük. A tűzről levéve keverjük bele a mézet és a tejszínhabot, majd aprított mentával tálaljuk.